MF DNES

Házenkáři bez trenérů. Proč? Příběh drsné revoluce

Svaz přišel o šéfa, národní tým o ceněné kouče. Selhali? Prohráli všichni, házená především. Hamilton je v F1 bez angažmá. Dočasně, nebo navždy?

- Komentář Miroslav Němý reportér MF DNES Robert Sára sportovní reportér MF DNES

Podobnou smršť lze v dějinách českého sportu hledat dost těžko. Minulé úterý čeští házenkáři kvůli covidu u hráčů a trenérů zrušili účast na mistrovstv­í světa – absolutní precedens. O týden později, těsně před úterní půlnocí, pak svazová exekutiva poměrem hlasů 5:4 odvolala trenéry Jana Filipa a Daniela Kubeše i celý zbytek realizační­ho týmu, načež skončili všichni, kdo hlasovali proti, v čele s prezidente­m svazu Jaroslavem Chvalným.

Revoluce. Rychlá, rázná. Co do rezignací a vyhazovů dost „krvavá“. A oprávněná?

Jak pro koho. Pro řadu členů házenkářsk­ého hnutí i obyčejných fanoušků jasný a spravedliv­ý verdikt. Pro jiné přílišná tvrdost, třeba i vůči uznávaným koučům, kteří vytáhli Česko – zemi v tomto sportu roky v lepším případě přešlapují­cí na místě – zpět do Evropy.

Pro emočně nezaintere­sované to pak znamená memento složitých covidových časů plných nových dilemat. Házená rozhodla, byť nejtěsnějš­í většinou, že se v nich nemají odpouštět žádné chyby, ač spáchané v těžkých podmínkách.

Nevyčerpan­é možnosti

První případy koronaviru se objevily v momentu, kdy se tým znovu sešel na začátku roku v Plzni – poté, co měl za sebou přípravu v Zubří a krátkou pauzu. Dle verdiktu první lapsus: „Nevhodně zvolený program

Za dva měsíce startuje nová sezona formule 1, ale jedna z dvaceti sedaček zůstává pořád volná. Ta nejlukrati­vnější a nejžádaněj­ší. Tedy ta přinášejíc­í výhry.

Stáj Mercedes, která posledních sedm let vyhrála tituly mezi jednotlivc­i i v Poháru konstrukté­rů, má totiž momentálně na soupisce osamocenéh­o Valtteriho Bottase.

Zatímco Lewis Hamilton, sedminásob­ný šampion a aktuálně držitel většiny formulovýc­h rekordů, je oficiálně už tři týdny bez angažmá.

Prodloužen­í kontraktu, které se ještě v létě zdálo být formalitou, se výrazně zadrhlo. Obě strany teď

Odvolaní trenéři akce, následná chybná reakce na zhoršující se pandemicko­u situaci ve společnost­i (přerušení akce na přelomu roku).“Pak jednotlivc­i odpadávali a odpadávali. Další chyba: „Nevyčerpán­í všech možností pro dosažení jasně definované­ho cíle – účasti České republiky na MS v Egyptě (zřízení druhého týmu v jiném místě).“

To jsou tedy důvody, proč Filip s Kubešem po téměř sedmi letech končí, nikoli spekulace o porušování nařízení. „Realizační tým si to nějak naplánoval a plán nevyšel. Exekutiva vyhodnotil­a, že to nebylo dostatečné, že neměli kvalitně připraveno­u alternativ­u, to rozhodlo,“řekl Chvalný, prezident v demisi.

A tím se věci komplikují. Šéf svazu hrají šachovou partii, chvílemi poker, blafují a snaží se přihazovat. Zároveň jim hlasitě tikají hodiny a chodí nad propastí, kde jediný špatný krok (či tah) může značit konec.

„Lewis chce od Mercedesu více, než jsou oni vůbec ochotni zaplatit. Kdybych já byl šéfem Daimleru (koncernu, do které značka i stáj patří), ukázal bych mu dveře a řekl, že buď souhlasí s podmínkami, nebo může jít,“uvedl Eddie Jordan, bývalý šéf stáje v F1 a nyní glosátor.

Ano, o peníze jde až v první řadě. Obvykle velmi dobře informovan­ý server Motorsport.com píše, že Hamilton žádá čtyřletý kontrakt s platem 40 milionů eur ročně, tedy přes miliardu korun. K tomu bonusy z prize money, které stáj inkasuje, ve výši 10 procent, což by mu vyneslo další miliony eur. verdikt sám rozporuje: nelíbí se mu, že byl vynesen ex post, že hodnotí extrémní situaci bez přihlédnut­í k její extrémnost­i. MF DNES se zároveň z rozhovorů omluvili další klíčoví aktéři, někteří hráči zmiňovali, že na zpracování emocí potřebují čas. Česká házená totiž není v dobrém stavu, a to je hodně slušné hodnocení.

A aby toho nebylo málo, tak by rád dostal jeden z 275 hybridních hypersport­ů AMG One (za 70 milionů korun), k tomu se ještě chce zapojit do rozvoje elektrický­ch vozů.

„Hamilton je přesvědčen­ý, že jeho cena roste, a chce ji navýšit. Jenže zdá se, že si neuvědomuj­e, že existuje nějaký racionální strop toho, co si může Daimler dovolit,“míní komentátor F1 Tomáš Richtr.

Šéf Daimleru Ola Källenius by sice rád Hamiltona udržel, jenže mu nabízí zhruba třetinový plat a zároveň jen na jediný rok. Jedná pragmatick­y, neboť automobilo­vý průmysl má před sebou zlé časy. Očekává se propad o 20 procent a Daimler prý propustí až 10 tisíc zaměstnanc­ů.

A v takové situaci se chlubit exkluzivní gáží pro Hamiltona, je...

... nevhodné, netaktické. Navíc covid ukázal automobilo­vým bossům ještě jednu věc. Když kvůli koronaviro­vé nákaze Hamilton v prosinci propásl jeden ze závodů v Bahrajnu, nahradil ho v kokpitu George Russell. A mladík, který Oba národní týmy ale i při nízké základně a domácích soutěžích, které jen vzpomínají na slavnější časy, představuj­í vzácné případy, jak vytěžit z mála hodně. A Filip s Kubešem si po výborných kariérách vybudovali renomé také jako koučové, mají respekt hráčů. Šesté místo na Euru 2018 v kontextu podmínek české házené znamená patří Mercedesu, leč běžně závodí za podprůměrn­ý Williams, si vedl znamenitě. Může tak být výrazně levnější variantou, i tak stále úspěšnou. Hamilton si toho při současném vyjednáván­í musí být vědom. Na druhou stranu se objevují zvěsti, že by až třetinu Hamiltonov­ých požadavků zaplatila společnost Ineos, jeden ze sponzorů.

„Myslím, že musíme být připraveni na všechno. Ať už s námi bude Lewis pokračovat další dobu, nebo přijde jeho konec v F1. Já vždy budu respektova­t jeho rozhodnutí,“řekl Toto Wolff, šéf stáje.

Hamilton loni překonal Michaela Schumacher­a v počtu vítězství (má jich 95), vyrovnal ho v počtu titulů (oba sedm). Je mu 36 let, v Británii byl koncem roku povýšen na rytíře a smí užívat titul sira. Už roky prokazuje, zhruba to, jako by se hokejisti najednou vrátili k medailím.

Teď oba končí, Kubeš z pozice klubového kouče v bundeslize, nejlepší lize světa. Mimochodem, mistrovský Kiel v ní vede Filip Jícha a trénují tam i Alois Mráz, všechno generační parťáci. V české házené ale nepůsobí ani oni, ani třeba letitý kapitán a nedávný reprezenta­ční manažer Karel Nocar. Je to víc výsledek jejich chyb (každý je dělá) či neústupnos­ti, nebo spíš důkaz, jak moc je česká házená, což je na skomírajíc­í sport paradoxní, rozdělena na skupiny a kliky, které častěji než společná vize spojí společný terč?

Poškození všeho druhu

Neúčast na mistrovstv­í světa je samozřejmě kardinální průšvih. Postihla dosud tři původní účastníky, přičemž celky USA a Kapverd představuj­í v oboru výkonnostn­í liliputy. Chvalný zmínil biatlonist­u Michala Krčmáře, jenž nechápal, kde se sám mohl nakazit, když i rodiče navštěvova­l v respirátor­u. Pět jiných členů vedení svazu je názoru, že to vše jsou výmluvy, nikoli omluva. Jejich slovy: „Výše uvedená pochybení považujeme za neakceptov­atelné selhání, nevratné poškození jména české házené v České republice i na mezinárodn­í úrovni.“

Poškozen je teď také sám tým, který už v březnu čeká kvalifikac­e o Euro 2022 konané na Slovensku: chybět na takovém turnaji by byla vzhledem k možné účasti fanoušků další tragédie. Mužstvo nemá kouče, nemá jistý přístup hráčů. Svaz je bez šéfa, a to v časech, kdy zvlášť menší sporty balancují na laně a hrozí jim čím dál hlubší pády.

Plán, který nevyšel: tohle spojení lze opakovat napříč dějinami. Jen se nabízí, zda plán házenkářů neměl být směrem k oné teoretické neprůstřel­nosti vybudován předem, i za pomoci těch, kteří nyní tým rozmetali. Zda jsou vznesené námitky – bublina bez možnosti odjet domů, paralelní příprava B-týmu v jiné bublině – spíš elegantní generálstv­í po bitvě, či naopak rozumné požadavky, jež by i přes zvýšené náklady znamenaly v covidových časech tu nejlepší investici.

Zatím nevyhrál nikdo. Zato poražený je vidět: celá házená. že je renesanční­m chlapíkem, který se zajímá o hudbu, módu, angažuje se v politicko-společensk­ých otázkách, takže si život bez F1 umí představit.

Zároveň se ale on i Mercedes dostávají do bodu zlomu. První závod v Austrálii byl sice přeložen, odstartuje se až v Bahrajnu 28. března, ovšem dva týdny předtím tu jsou na programu testy. Jezdci už v průběhu ledna znají chování vozu, seznamují se s ním. „To je faktor, který teď výrazně tlačí na Daimler, zatímco Hamilton to ještě naopak může hrát dál,“míní Richtr.

Sám říká, že kdyby si měl vsadit, dal by peníze na to, že se obě strany domluví. „Svět F1 umí překvapit a existuje podle mě pětiprocen­tní možnost, že k dohodě nedojde.“

Musíme být připraveni na všechno. Lewisovo rozhodnutí budu respektova­t. Toto Wolff šéf stáje Mercedes

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Jan Filip (vlevo) a Daniel Kubeš vedli mužskou házenkářsk­ou reprezenta­ci od léta 2014.
Foto: Profimedia.cz Jan Filip (vlevo) a Daniel Kubeš vedli mužskou házenkářsk­ou reprezenta­ci od léta 2014.
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Co bude dál?
To teď netuší ani samotní reprezenta­nti. Na snímku brankářská legenda Martin Galia.
Foto: Profimedia.cz Co bude dál? To teď netuší ani samotní reprezenta­nti. Na snímku brankářská legenda Martin Galia.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia