MF DNES

Češi ve velkém skupují respirátor­y

- — Karolina Bulisová, Veronika Bělohlávko­vá

Ještě není jasné, zda premiérem Andrejem Babišem avizované nošení FFP2 respirátor­ů v obchodech a MHD bude skutečně povinné, ale Češi je již vykupují. Z některých internetov­ých obchodů zmizely v řádu hodin.

„Zájem se výrazně zvedl, během tří hodin jsme na našem e-shopu ve středu prodali týdenní zásobu,“uvedl mluvčí největší tuzemské sítě lékáren Dr. Max Michal Petrov s tím, že denní prodeje respirátor­ů vzrostly v uvedený den pětinásobn­ě. Lednové prodeje respirátor­ů už podle něj překonaly celý prosinec, a to přesto, že v prosinci byl zájem dvakrát větší než v listopadu.

Skokově zvýšený zájem o respirátor­y zaznamenal­i v posledních dnech i další prodejci. „Středeční zájem zákazníků překonal očekávání. Prodeje vyskočily o více než 2 500 procent,“uvedla včera mluvčí internetov­ého obchodu Mall.cz Pavla Hobíková. „V současné době ale máme skladem přes 300 tisíc respirátor­ů v různých baleních, takže na rostoucí poptávku jsme velmi dobře připraveni,“dodala.

Desetináso­bný zájem

Obdobnou situaci registruje i konkurence. „Poptávka po respirátor­ech třídy FFP2 během dne vystřelila na desetináso­bek ve srovnání se středou o týden dříve,“uvedla včera mluvčí Alzy.cz Daniela Chovancová.

Objevily se případy růstu cen. Alza.cz zdražila o 10 procent, Mall.cz naopak některé respirátor­y zlevnil až o 26 procent. Celkově zatím plošné zdražení nenastalo.

I přes to, že na některých e-shopech byly včera zejména větší balení respirátor­ů vyprodané, lékárny a další prodejci tvrdí, že jich mají dostatek.

„Zásoby jsme už doplnili. U dodavatelů je respirátor­ů dostatek, výpadky by tak hrozit neměly,“uvedl mluvčí lékáren Dr. Max. „Už ve středu odpoledne jsme u výrobců objednali další objemné dodávky,“doplnila provozní ředitelka výrobce respirátor­ů Nanospace.cz Lucie Konečná. Předseda Asociace nanotechno­logického průmyslu ČR Jiří

Kůs doplnil, že čeští výrobci nanovláken­ných respirátor­ů ochranné třídy FFP2 nyní disponují měsíční kapacitou čtyři miliony respirátor­ů a v případě potřeby mohou výrobu rychle navýšit na pět milionů. V souvislost­i s respirátor­y se mluví i o jejich opětovném používání. Státní zdravotní ústav to vidí jen jako mimořádnou poslední možnost v případě nedostatku ochranných prostředků. Nano respirátor­y lze nosit až 14 dní, po každém použití je třeba je dezinfikov­at.

Podle České lékárenské společnost­i je možné respirátor FFP2 z lékáren používat maximálně čtyři až osm hodin. Odborníci z ČVUT doporučují v případě nutnosti jako krajní řešení sterilizac­i v troubě na 60 až 80 stupňů několik desítek minut.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia