MF DNES

Kauza Stoka: Měl jsem vysypat kokain na stůl

- — Veronika Horáková

Řidič a osobní strážce podnikatel­e Samana El-Talabaniho, zapletenéh­o do kauzy údajné korupce na radnici Brno-střed, včera uvedl, že dostal od svého šéfa za úkol vydírat hlavního podezřeléh­o v případu, Jiřího Švachulu. Tvrdí také, že mu měl přinést do kanceláře kokain.

„El-Talabani mi řekl, ať jdu za Švachulou do kanceláře, vysypu mu kokain na stůl a nahraju ho. Bude tak prý vydírateln­ý. Neudělal jsem to,“prohlásil včera ke kauze Stoka u brněnského soudu Basman Jaza.

Muž původem z Iráku pracoval pro svého krajana a kontroverz­ního

BRNO

korunního svědka kauzy Samana El-Talabaniho, jehož prý potkal v roce 2007. Ještě o rok déle se údajně zná s Jiřím Švachulou, bývalým místostaro­stou Brna-střed za ANO, který je hlavním podezřelým v případu rozsáhlé manipulace s veřejnými zakázkami na radnici.

„El-Talabani byl na Švachulu naštvaný kvůli penězům. Prý mu Švachula dlužil tři miliony jako podíl ze zakázek,“vypověděl Jaza. O svém šéfovi však řekl, že je pohádkář, lhář a „král špinavého byznysu“, takže si mohl zmíněný dluh vymyslet.

Jaza sám je ve výkonu trestu, soud mu v jiné věci uložil 9,5 roku vězení, mimo jiné za daňové úniky. Ve stejné kauze dostal trest i El-Talabani.

Podle Jazy věděl El-Talabani už dopředu, že bude Švachula kandidovat v komunálníc­h volbách v roce 2014. „Řekl mně to osobně. A taky že bude práce, že budou dělat zakázky. A já mu na to odpověděl, že jsem jenom řidič,“uvedl Jaza.

El-Talabaniho prý také zaslechl vyprávět v hospodě u stolu, že bude dávat lidem tisíc až dva tisíce korun za to, aby dali hlas ANO a pomohli tak Švachulovi na radnici.

Jaza znal i podnikatel­e Pavla Ovčarčina, který je rovněž mezi obžalovaný­mi v kauze Stoka. „El-Talabani

mně řekl, ať ho vezmu do lesa a někde ho zakopu. Ani to jsem nesplnil,“podotkl Jaza.

El-Talabani podle něj různým lidem vyhrožoval, že je „dostane do tepláků“, tedy pošle do vězení. „I Jiřímu Faltýnkovi (bývalý člen ANO) měl říct, že ho do toho taky namočí,“sdělil Jaza.

Švachula, který je podle obžaloby hlavou skupiny, jež ovlivnila desítky zakázek, u soudu dříve řekl, že sám byl obětí nátlaku. V kauze Stoka je obžalováno celkem 11 lidí a dvě firmy, výše úplatků podle státního zástupce dosáhla téměř 50 milionů korun.

Šumavská Modrava je aktuálně koronavire­m nejzasažen­ější obcí v Plzeňském kraji. Starosta je přesvědčen, že za to mohou turisté, kteří tam ve velkém přijíždějí. Covid mají totiž lidé, kteří přicházejí do styku s veřejností. Pokud přijde další vlna nákazy, starosta je odhodlán uzavřít všechna parkoviště, aby příliv turistů omezil.

Ve středu bylo v obci se 78 lidmi 13 pozitivníc­h, což je 17 procent. „Je za tím záplava turistů, kteří se na nás v posledních týdnech doslova valí,“myslí si starosta Antonín Schubert. Sám je nemocný stejně jako jeho manželka. Ta pracuje v místním obchodě, který je teď zavřený.

Když se počet nemocných přepočítá na 100 tisíc obyvatel, byla ve středu odpoledne míra zasažení Modravy 12 821. Na druhé příčce v kraji byly ten den Dolní Hradiště a Blažim na Plzeňsku s dopolední hodnotou přes 4 500.

„Nemocní jsou ti, kteří přicházejí do styku s veřejností, tedy lidé z návštěvnic­kého centra dřevařství, informační­ho centra. Manželka dělá v obchodě, já se stýkám s veřejností, zkrátka na radnici a v oblasti služeb se na Modravě covid dotkl téměř všech,“popsal starosta. Pokud by přišla sněhová kalamita, obec podle něj nyní svoje povinnosti nebude zvládat.

Šíření nákazy mezi místními začínají řešit i v nedaleké Kvildě. „Obecní zaměstnane­c je nyní pozitivní, další je v karanténě. Uvidíme, jak se situace vyvine. Asi to byla jen otázka času, letní sezona byla silná, přesto se tu vždy s nemocí objevovali jen jednotlivc­i. Teď to bohužel vypadá, že se nám tu začíná šířit jako na Modravě,“informoval starosta Kvildy Václav Vostradovs­ký. (jis)

MODRAVA

Šumavská Modrava.

„El-Talabani mně řekl, ať ho vezmu do lesa a někde ho zakopu.“Basman Jaza

 ?? Foto: Petr Eret, MAFRA ?? Oblíbený cíl turistů.
Foto: Petr Eret, MAFRA Oblíbený cíl turistů.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia