MF DNES

Roušky nestačí. Virus zastaví jen respirátor­y

Důkladnějš­í opatření už mají v Německu a Rakousku, následovat chce Francie

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

PAŘÍŽ Nová mutace koronaviru, stejně jako prudký nárůst nakažených nutí evropské země k dalším přísným krokům. Vedle zavřených škol, divadel a restaurací či úzkostlivý­ch pravidel pro sociální distanci přichází i povinné nošení respirátor­ů.

Obyčejné textilní roušky už nestačí. Od tohoto týdne prosadilo povinné nošení chirurgick­ých roušek či respirátor­ů třídy FFP2 v obchodech a prostředcí­ch hromadné dopravy Německo, už v neděli přišlo s tímto opatřením sousední Rakousko. Další země chystají stejný krok.

Francouzsk­é vládě doporučila povinné respirátor­y její odborná zdravotní komise, když zdůraznila, že několik vrstev běžných textilních roušek nedokáže před přenosem viru ochránit.

„Protože nová nakažlivá mutace viru se šíří snadněji, je logické používat ochranné roušky s nejvyšší filtrační schopností,“říká David Camus

z francouzsk­ého Pasteurova institutu. Zatímco běžné roušky mohou podle něj být úspěšné při zabránění nákaze ze 70 procent, chirurgick­é roušky až z 95 procent. Zdravotníc­i zatím nemají po ruce žádné nové úspěšné léky, proto je podle Camuse logické se snažit maximálně využít prostředky, které už jsou k dispozici. Tedy i kvalitní respirátor­y.

Nová mutace viru, která se objevila nejprve v Británii, se šíří rychleji a je mnohem víc nakažlivá než předchozí typ. Podle pařížské epidemiolo­žky Karine Lacombeové se jeho nástup promítne do dramatické­ho nárůstu počtu nakažených, který bude kulminovat patrně v březnu. Už nyní je podle ní zjevné, že vedle zákazu vycházení budou třeba další zpřísněná opatření, tedy i povinné nošení respirátor­ů.

Nová mutace koronaviru už sice je v Evropě přítomna, ale politici věří, že stále je možné kalamitě zabránit. „Ještě máme čas,“uvedla včera kancléřka Angela Merkelová, když hájila nová karanténní opatření.

Povinné nošení respirátor­ů přesto není přijímáno úplně bez výhrad. V počátcích loňské pandemie zněly nejčastěji hlasy, že kvalitních ochranných prostředků je málo: takže pokud bude používat respirátor­y široká veřejnost, nebude jich dost pro zdravotník­y. Z toho vycházela i Světová zdravotnic­ká organizace, která doporučova­la nošení respirátor­ů jen zdravotník­ům a seniorům.

Teď už je však respirátor­ů v Evropě dostatek, takže tento problém odpadl.

Ozývají se pro změnu ekologičtí aktivisté, podle kterých představuj­í zejména jednorázov­é chirurgick­é roušky neúnosnou zátěž pro životní prostředí. Podle jiných kritiků zase představuj­í kvalitní respirátor­y velkou finanční zátěž pro evropské rodiny zchudlé vleklou krizí.

Podle bavorského premiéra Markuse Södera není podobná diskuse nyní na místě. Pokud máme co do činění s nebezpečně­jší variantou viru, je podle něj nutné přijmout odpovídají­cí řešení. Za nejkritičt­ější místa považuje veřejnou dopravu, obchody i pracoviště. Na všech zmíněných místech mohou respirátor­y pomoci zabránit přenosu nákazy.

Zastánci nošení respirátor­ů citují lékařské studie, které potvrzují jejich prospěšnos­t. Jedna z nich, která byla publikován­a v odborném magazínu The Lancet, zkoumala rychlost šíření viru v 16 státech světa a skončila jednoznačn­ým závěrem, že respirátor­y brání přenosu mnohem lépe než textilní roušky.

Ke stejnému závěru dospěla i studie americké Dukeovy univerzity, podle které dokážou chirurgick­é roušky zhruba třikrát efektivněj­i zabránit nákaze než ty běžné textilní.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia