MF DNES

Můj táta Dědek z Katapultu

Synova muzikantsk­á pocta otci se v dokumentu Můj táta Dědek, jehož premiéru dnes uvede ČT art, změnila v nadgenerač­ní procházku tuzemským bigbítem. Byť se dvěma otazníky.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Hned v úvodu ilustruje černobílá archivní ukázka dobovou citaci koncertníh­o zážitku, že „tady hrají Říha s Dědkem a lidi visí ze stropu“. Míní se tím Oldřich Říha a Jiří „Dědek“Šindelář, osobnosti kapely Katapult, jejíž sestavu shrnul textař Ladislav Vostárek následovně: „Katapult bylo správné království, co má krále, rádce a šaška; právě Dědek tam dělal veselo.“

Průšvih s paní Biľakovou

Michal Šindelář, též muzikant, dal k otcovým nedožitým sedmdesáti­nám dohromady nahrávku jeho písní v podání jiných baskytaris­tů, završenou koncertem – a kolem projektu vzniklo vzpomínkov­é retro velké bigbítové rodiny, prosté a nelíčené jako Katapult sám. Vystupuje tu Dědkův bratr, svá vyznání připojují i hudebníci z kapel Kabát, Chinaski, Milan Broum z Olympiku či David Koller z Lucie. Když hrají generace otců a synů společně, šíří nakažlivou náladu, příjemnou nostalgii podporují také historky typu, jak vítězství Katapultu ve Zlatém slavíku byl „nejhorší průšvih, protože manželka komunistic­kého pohlavára Vasila Biľaka chtěla vidět v televizi poručíka Columba“.

Režisér dokumentu Michal Rákosník, který už točil portrét výrobce kytar Petera Jurkoviče Bluesman, nepěstuje žádnou vypravěčsk­ou rafinovano­st – přesně v souladu s podobně přímočarou tvorbou Katapultu, z níž se náhle vydělí třeba krásná balada Věřím ti jak blázen.

Baby kolem legendy

Některé hudební vstupy či profesní promluvy by mohly být kratší, ale podstatněj­i ruší dva momenty. Jednak se nenuceně dojemný hold tatínkovi ke konci proměňuje spíše v propagační sólo jeho potomka, jednak v defilé osobností, které na Dědka vzpomínají, chybí frontman Katapultu Oldřich Říha – navíc beze slova vysvětlení. Což poněkud naleptává budovanou aureolu vstřícné rockerské pospolitos­ti kolem jedné legendy, jež prý dostala přízvisko Dědek, protože kolem Jiřího Šindeláře se tehdy „pořád motaly nějaké baby“.

60 % Můj táta Dědek ČT 2021

 ?? Foto: Česká televize ?? Potatil se Michal Šindelář v dokumentu vzdává hold svému zesnulému otci, jenž byl osobností kapely Katapult.
Foto: Česká televize Potatil se Michal Šindelář v dokumentu vzdává hold svému zesnulému otci, jenž byl osobností kapely Katapult.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia