MF DNES

Jinou krajinou putuje Berglová zcela přirozeně

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

Slovenská zpěvačka Nina Berglová na albu Inou krajinou za vydatné spolupráce jazzového kontrabasi­sty Štefana Bartuše zcela přirozeně a s lehkostí propojuje jazz s lidovou hudbou.

Skládá k sobě folklorní melodie, fragmenty textů, nápěvy z různých oblastí Slovenska a výsledkem je opravdu „jiná krajina“. Okouzlujíc­í hudební svět plný muzikantsk­é a pěvecké bravury na jedné straně, pokory a úcty ke kořenům, k hudebnímu odkazu předků pak na straně druhé.

Letní ráno na louce

Písničky jsou do značné míry postavené právě na kontrastu „lidovek“a jazzových aranží, čímž vzniká jakési zvláštní napětí, zároveň však i lehkost a hravost. V Pofukaj, povievaj hudební doprovod opravdu zurčí, klokotá, vede dialog se zpěvní linkou a výsledkem jsou až hmatatelné obrazy svěží zarosené louky za letního rána.

Poslouchat Inou krajinou znamená ponořit se do světa, kde čas běží trochu jiným tempem. Není to nijak složitá hudba, při vší instrument­ální vybroušeno­sti jde především o zpěvné a melodické písničky, přesto je dobré se do poslechu plně ponořit a vnímat každičký záchvěv, tón a nápěv. Pak teprve nastane plné porozumění a propojení.

75% Inou krajinou Nina Berglová

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia