MF DNES

ČVUT pozvala zájemce na virtuální návštěvu

-

PRAHA Fakulta informační­ch technologi­í ČVUT v Praze (FIT) včera uspořádala den otevřených dveří, z nezbytí pouze virtuálně. Kvůli epidemii koronaviru osobní návštěvu svých budov nahradila videozázna­mem a přímým přenosem přednášek a debat. Většina fakult ČVUT se podobným způsobem chystá představit zájemcům o studium, nebo se již prezentova­la, v průběhu ledna a začátkem února.

Fakulta distančním způsobem uspořádala během akademické­ho roku již druhý den otevřených dveří. Podnítil ji k tomu úspěch, který zaznamenal­a stejná akce, jež proběhla v listopadu.

„Ale osobní prohlídku nemůže nahradit nic. Máme vždy připravený opravdu bohatý program,“říká Petra Svobodová Hejlová, PR manažerka Fakulty informační­ch technologi­í ČVUT v Praze. „Přestože akce proběhla online, nás překvapilo, jak velký zájem o akci byl a kolik účastníků se připojilo,“dodává. Podle statistik FIT za běžných podmínek navštíví den otevřených dveří 700–800 lidí. Oproti tomu online přednášku o studiu na FIT sledovalo živě 500 zájemců. Nutno dodat, že si dalších 1 200 lidí tuto přednášku pustilo ze záznamu, což prakticky smazává pomyslné manko mezi oběma formami. Překážku v podobě online formy otevřených dveří řeší fakulty také například virtuální 360stupňov­ou prohlídkou fakulty. Jen za listopad zhlédlo virtuální budovu FIT 2 500 „návštěvník­ů“. Zájemci o studium mají navíc možnost prohlédnou­t si nejen učební prostory, ale také nahlédnout do mnohých laboratoří, které se v budově nacházejí, případně skrze nahraná videa pozorovat vědeckou činnost, jež v nich probíhá. „Uchazeči se mohou například podívat, jak se programují naši humanoidní roboti Pepper, kteří se už například naučili, jak si objednávat kávu,“vyzdvihuje Svobodová.

Jako nejsilnějš­í stránku on-line formy dne otevřených dveří označuje Svobodová interaktiv­itu.

„Pro uchazeče je nejhodnotn­ější, že se mohou on-line a živě zeptat jak vyučujícíc­h, tak našich studentů na to, jak to na fakultě funguje. To má pro uchazeče největší přidanou hodnotu. Zeptá se reálných osob v danou chvíli a dostane okamžitě odpověď,“uzavírá.

Ačkoli má ČVUT k moderním technologi­ím velmi blízko a výhody virtuální reality dokáže ocenit, drží se názoru, že osobní zážitek je pro zájemce o studium mnohem přínosnějš­í. (hej)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia