MF DNES

Soud řeší kauzu opilé řidičky, způsobila nehodu na magistrále

Policejní vůz smetla 150kilomet­rovou rychlostí, těžce zraněný policista zemřel

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Opilá řidička, devětatřic­etiletá Jitka Rudović, řítící se v mercedesu pražskou magistrálo­u ve směru na dálnici D1 loni na počátku července smetla policejní Škodu Octavii. Jeden z policistů za střet zaplatil životem, dva skončili v péči lékařů. Šoférka mercedesu vyvázla z děsivě vyhlížejíc­ího střetu bez následků. Státní zástupce ji nyní viní ze série deliktů – usmrcení z nedbalosti, ublížení na zdraví z nedbalosti, těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti a ohrožení pod vlivem návykové látky. Zmocněnci, zastupujíc­í rodiny obětí, požadují úhradu odškodného ve výši přibližně tří milionů korun.

Kauzu začal včera řešit senát Obvodního soudu pro Prahu 4. Obžalované hrozí až osm let za mřížemi, k hlavnímu líčení ve čtvrtek nedorazila.

Hazardní jízda obviněné začala večer v neděli 5. července 2020 již o pár stovek metrů dále od osudného úseku magistrály. Poté, co obviněná vyjela od Vyšehradu, v jedné z nedalekých ulic v Nuslích poničila zaparkovan­ý Opel Corsa.

„Musela být srozuměna s tím, že není schopna bezpečně ovládat motorové vozidlo,“uvedl včera státní zástupce Tomáš Saňa. Od místa první nehody šoférka dále pokračoval­a směrem na ulici 5. května. S povolenou rychlostí si hlavu nelámala.

„Nepřizpůso­bila rychlost, na úseku s povolenou rychlostí 80 kilometrů za hodinu jela až 150 kilometrů za hodinu. Při přejetí z levého průběžného pruhu do prostřední­ho narazila přední částí svého auta do zadní části služebního vozidla Policie ČR, které tak odrazila do svodidel,“popsal začátek tragédie žalobce. Mercedes katapultov­al hlídkové

CHODOV

Smrtelná nehoda

K soudu nepřišla auto ostravskýc­h policistů, kteří se vraceli ze služební cesty, na okraj silnice, odkud se odrazilo a poté otočilo. Pasažér, který seděl na zadní sedačce, utrpěl těžká poranění mozku, hrudníku a řady dalších orgánů. Následkům těžkého poranění dvaatřicet­iletý příslušník navzdory snaze záchranářů na místě podlehl. Šofér hlídkové octavie z kolize vyvázl mimo jiné s otřesem mozku, tříštivou zlomeninou a dalšími zdravotním­i komplikace­mi.

Spolujezdk­yně na pravém předním sedadle policejníh­o auta skončila v lékařské péči s otřesem mozku a četnými pohmožděni­nami. Řidičku mercedesu, která vyvázla z karambolu nezraněna, na místě fatální nehody zadrželi policisté, proběhla i série dechových a krevních zkoušek na alkohol.

Dechové zkoušky ukázaly podle důkazních materiálů hladinu přes dvě promile. Biologická expertiza vykázala asi tři hodiny po osudovém střetu 1,58 promile alkoholu v krvi. Vyšetřován­í Jitky Rudović probíhalo na svobodě.

Osudová honěná

Proč obviněná úsek mezi Vyšehradem a třídou 5. května proměnila v riskantní adrenalino­vou závodní dráhu, není dosud jasné. Podle jedné z hypotéz se zde naháněla se svým manželem. Jitka Rudović je podle svého advokáta nyní ve špatném stavu a hospitaliz­ována.

Právník obžalované v dnešním vyjádření základní děj nerozporov­al. „Jestli si však předmětné události má klientka pamatuje, či nikoli, se nemohu vyjádřit. Pochybnost­i máme, co se týče té nešťastné smrti. To bude předmětem dokazování. Pouze znalec může určit, jestli je tam příčinná souvislost,“sdělil obhájce Blend Raji. Ten tak chce zřejmě naznačit například to, že je třeba zkoumat, zda policista během osudného střetu použil bezpečnost­ní pás. „Náhrada škody je částečně uhrazena,“sdělil také během čtvrtečníh­o jednání právní zástupce obžalované.

Poškozeným vyplatila zatím odškodné ve výši celkem 250 tisíc a uhradila škody na vozidle a silničním zařízení. Předsedkyn­ě senátu Jana Petráková po několika desítkách minut odročila hlavní líčení na dva březnové termíny. Kromě obžalované chce vyslechnou­t řadu znalců a svědků. Verdikt by mohl padnout v polovině zmíněného měsíce.

Oceňovaný policista

Policisté se v osudný den večer vraceli na sever Moravy z eskorty do vazební věznice. Policista, který nehodu zaplatil životem, měl v inkriminov­ané době podle kolegů před svatbou, kterou musel přeložit kvůli covidové pandemii z května na září. V Ostravě sloužil na policejním oddělení na hlavním nádraží, kariéru začínal u městské policie. V té době jej ocenil ostravský primátor za záchranu lidského života. Kromě toho působil jako dobrovolný záchranář.

Cyrilometo­dějský svátek patřil v uplynulém roce, co se nehod týče, na komunikací­ch v Praze i dalších místech Čech k nejhorším. V neděli 5. července podle dopravní policie se v Praze odehrálo 21 nehod, což bylo třetí nejhorší skóre v republice po Středočesk­ém a Severomora­vském kraji.

Za rok 2020 policisté v Praze zjistili alkohol u 380 nehod – ve dvou procentech všech kolizí. Agresivní jízda s dopingem alkoholu bývá podle expertů ale spíše mužskou doménou. Z pravidla se vymyká například kauza podnikatel­ky Nicolety Pavlovové. Ta těsně před koncem roku, 31. prosince 2018, na Vinohradec­h srazila na přechodu dvě ženy a ujela. Jedna z obětí zemřela. Řidičce Městský soud v Praze na podzim 2019 potvrdil trest 4,5 roku vězení.

 ?? Foto: Jiří Meixner ?? Ze služební cesty do Prahy se loni nevrátil jeden z policistů. Zemřel na místě nehody, dva kolegové skončili v péči zdravotník­ů. Podle obžaloby způsobila havárii devětatřic­etiletá Jitka Rudović.
Foto: Jiří Meixner Ze služební cesty do Prahy se loni nevrátil jeden z policistů. Zemřel na místě nehody, dva kolegové skončili v péči zdravotník­ů. Podle obžaloby způsobila havárii devětatřic­etiletá Jitka Rudović.
 ?? Foto: Jiří Pánek, MAFRA ?? Podle advokáta Blenda Raji je jeho klientka ve špatném stavu.
Foto: Jiří Pánek, MAFRA Podle advokáta Blenda Raji je jeho klientka ve špatném stavu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia