MF DNES

Sovy atak covidu zvládly. Sehnal neslezl ze hřiště

Basketbali­sté USK Praha si v lize i v poháru poradili s okleštěnou soupiskou

- Petr Procházka reportér DNES

Ligový zápas s Děčínem se protáhl až do prodloužen­í, takže se hrál 45 minut namísto obvyklých čtyřiceti. Lídr USK Praha Ondřej Sehnal přesto po celé utkání neslezl ani na chvíli z palubovky.

Proč nevystřída­l? Jednoduše nemohl...

Domácí Sovy se totiž zotavují z ataku koronaviru, který se prohnal kabinou. Do zápasu s Děčínem šel tým pouze s osmičlenno­u soupiskou a nakonec ho odehrál prakticky v šestičlenn­é rotaci.

Přesto děčínské Válečníky utavil a po prodloužen­í vyhrál 82:80.

PRAHA

„Na konci poslední čtvrtiny už jsme byli unavení, zcela nám chyběla energie. V prodloužen­í ale hráči ukázali velkolepý charakter,“řekl spokojený kouč USK Dino Repeša.

Původně se mělo hrát o víkendu, což ale nebylo kvůli pozitivním případům v kádru Sov možné. Odložení na pondělí se příliš nepozdával­o vedení děčínského klubu, což ještě zvýšilo náboj střetnutí.

Příběhem k zaznamenán­í nebyl jen skvělý výkon Sehnala, který přispěl devatenáct­i body, deseti doskoky, devíti získanými fauly a osmi asistencem­i, přestože se teprve nedávno vrátil z Francie, kde se pokoušel získat angažmá.

Parádní střeleckou show předvedl také Domagoj Proleta, vlastně nováček v sestavě USK, jenž před krátkým časem opustil sestavu Svitav. Proti Děčínu úřadoval 29 zapsanými body.

Premiéra jako hrom

A pak tu máme chlapce jménem Matěj Dáňa. Ano, v sedmnácti letech je to ještě chlapec, ligu hrál kvůli okolnostem poprvé v životě a byl z toho debut jako hrom. Plný odvahy a odhodlání, osmatřicet minut na palubovce, tři trojky, jedenáct bodů, osm doskoků.

„Musím poděkovat Ondrovi Sehnalovi za přihrávku na můj první koš v nejvyšší soutěži,“prokázal mladík úctu věhlasnějš­ímu spoluhráči. „Bylo to velmi napínavé. Zůstali jsme oslabeni o klíčové hráče, kteří nemohli nastoupit, protože jsou teprve pár dní po covidu. Věděli jsme, že to bude těžké, ale týmovou obranou a týmovou prací jsme dokázali vyhrát,“jásal Matěj Dáňa.

USK se i díky tomuto statečnému triumfu drží v lize na třetí příčce. A nakročeno má i k účasti na finálovém turnaji Českého poháru.

Protože zvládlo i další zápas, který Sovy papírově zvládnout neměly.

V Ústí nad Labem se pohárové osmifinále hrálo jen dva dny po náročném souboji s Děčínem, sázkové kanceláře vysoce favorizova­ly domácí. Jenže Pražané rychle poslali jejich kurzy do háje. V Ústí dominovali 91:76.

„V závěru už nám trochu docházely síly, ale naštěstí jsme náskok udrželi,“pochvalova­l si člen vítězné sestavy Ondřej Švec.

Na Sovy prostě covid neplatí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia