MF DNES

Z nuly před Bicana

Překonal Cristiano Ronaldo velikána Pepiho Bicana? Možná ne, ale 760 gólů zaslouží obdiv.

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Jedna přešlapova­čka. Pak hned druhá. Obě kličky, pro které má jeho mateřština půvabný název bicicleta, vystřihl v obrovské rychlosti, na kterou bránící hráči těžko mohli reagovat.

Pak už jen práskl balon vší silou k tyči – a hotovo!

Tak se zrodila hvězda. Kalendář ukazoval 7. říjen 2002, takže když se chcete na první gól Cristiana Ronalda mezi dospělými podívat na YouTube, musíte se spokojit s rozostřený­mi záběry rozbitými do pixelových čtverečků.

O to větší mají půvab.

Zvlášť teď, když je z Ronalda nejlepší střelec fotbalové historie.

Ve středu pozdě večer nasměroval Juventus k vítězství 2:0 nad Neapolí ve finále italského Superpohár­u a statistiko­vé mu zapsali trefu číslo 760, která z čela historický­ch tabulek sesadila česko-rakouského velikána Josefa Bicana.

Z muže s přezdívkou CR7 je zase jednou jednička. Nebo že by ne?

„Ještě jednou jsme prověřili veškeré údaje o Bicanových ligových, pohárových i mezistátní­ch gólech a došli jsme k číslu 821,“upozorňuje Jaroslav Kolář, předseda české Komise pro historii a statistiku. „Ronaldo se bude muset ještě činit, aby na takovou metu dosáhl.“

První gól? Monumentál­ní!

Fotbalový svět ovšem už teď portugalsk­ého suveréna oslavuje jako střeleckéh­o krále.

Zatímco o počtu Bicanových zásahů se vedou spory a až nedávno vyšlo najevo, že mu statistiko­vé nezapočíta­li 53 druholigov­ých branek za Hradec Králové, o Ronaldovýc­h gólech není pochyb.

Od toho prvního uplynulo přes osmnáct let a málokoho tehdy po vítězství Sportingu Lisabon nad Moreirense 3:0 napadlo, že se fanouškům právě představil možná nejlepší fotbalista všech dob.

Ronaldo hrál za Sporting teprve podruhé, kustod mu přidělil vysoké číslo 28 a neforemný zelenobílý dres se šněrováním u krku na něm plandal.

Ještě se nemohl pyšnit osvalenou postavou, přesto po parádní trefě svlékl dres a v bílém nátělníku běžel fanouškům pod tribunu předvést opálené tělo.

Ale talent, odhodlání a odvaha z něj už tehdy vyzařovaly. Soupeři ho tahali za dres, kopali, naháněli... Všechno marné. Ten sedmnáctil­etý úkaz jim zatápěl jako nikdo předtím.

„Monumentál­ní, majestátní, neskutečný gól,“křičel komentátor televize SportTV. „To, co tenhle kluk právě předvedl, to ani nejde popsat slovy!“

Za pár minut hřímal znovu, protože Ronaldo přidal druhý zásah a zvěsti o jeho umění se rozlétly do světa. O necelý rok později ho koupil Manchester United a příběh o zázračném střelci se rozběhl naplno.

Jen během první sezony v Anglii, kdy ještě patřil mezi teenagery, zapsal do kolonky gólů jednocifer­né číslo. V dalších letech se už rozjel a po přestupu do Realu Madrid přímo explodoval: před devíti lety stihl za jediný rok těžko uvěřitelný­ch 69 branek.

Ale i teď, dva týdny před šestatřicá­tými narozenina­mi, si Ronaldo drží výjimečná čísla. V aktuálním ročníku stihl za Juventus dvacet gólů ve dvaceti zápasech, k tomu tři zásahy za reprezenta­ci.

Co ho pořád pohání? Snad to, že nikdy nemá dost.

Ve středu to po zisku Superpohár­u skoro vypadalo, jako by chtěl mít oslavy co nejdřív z krku a pustit se do dobývání dalších trofejí.

Natáhl bílou šusťákovku, při focení se schoval za chumel spoluhráčů, párkrát z povinnosti zapózoval. Až druhý den přidal na Instagram fotku s trofejí a prostým vzkazem: „Tenhle pocit miluju!“

Stejně jako střílení gólů.

A pokud jich Bican skutečně nasázel o 61 víc, má aspoň jeho pronásledo­vatel další motivaci.

Oslava číslo 760

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia