MF DNES

Antifa v USA: Nechceme Bidena, my chceme pomstu

- Milan Vodička redaktor MF DNES

PORTLAND Takže desítky tisíc gardistů, policistů a agentů FBI čekaly ve Washington­u a hlavních městech amerických států na inauguračn­í útok krajní pravice marně, zaútočila totiž krajní levice.

Zpětně vzato, zátarasy a ostnatý drát byly očividně rozmístěny špatným směrem.

Přestože útočili „antifašist­é“, jak to nyní psala i americká média, útoky neproběhly na rozloučeno­u s Donaldem Trumpem, ale jako nepřátelsk­é přivítání Joea Bidena.

Stalo se to na opačné straně USA, než kde probíhala inaugurace: v Portlandu se zúčastnilo asi 150 lidí, v Seattlu stovka. Hořelo, lidé napadli oregonskou centrálu Demokratic­ké strany a jednu federální budovu. Výtržníci rozbíjeli výlohy i v okolí. Podle policie byli vyzbrojeni holemi, dlouhými noži, paralyzéry, kamením a zbraněmi na pepřové projektily.

Republikán­i si ihned kladli otázku, jakou by to mělo publicitu, kdyby se v ten den stejným stylem a ve stejném množství projevili příznivci Donalda Trumpa.

Zdá se, že výtržníkům ležela v žaludku americká imigrační politika: i když Biden už dal najevo, že řadu Trumpových opatření zruší, pro demonstran­ty to bylo málo. Ale videa ukazovala také lidi nesoucí plakáty s nápisy Nechceme Bidena, chceme pomstu, Policejní vrazi, Imperialis­tické války, Fašistické masakry či Nám nelze vládnout.

V této části USA je radikální levice tvořená anarchisty a „antifašist­y“nejaktivně­jší. Loni v USA úřady stíhaly 183 případů domácího terorismu, což je nejvíc za pětadvacet let. Z nich bylo 78 v Portlandu. Pro ilustraci, jak moc to je: v předchozíc­h třech letech bylo stíháno v celých USA 69, 53 a 90 případů.

Radikální levice je považována za jednu z hlavních výzev pro Bidena. Demokraté hovoří pouze o hrozbě ze strany krajní pravice, přestože je zřejmé, že tu aktivizova­la právě činnost krajní levice. Její omezení by zklidnilo i radikály vpravo.

 ?? Foto: Reuters ?? Útok V Portlandu levicoví demonstran­ti útočili na sídlo Demokratic­ké strany.
Foto: Reuters Útok V Portlandu levicoví demonstran­ti útočili na sídlo Demokratic­ké strany.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia