MF DNES

Muž ubil svého hosta sekyrou, odpyká si sedm let za opilství

- — Jan Bohata

Pitka dvou mužů v hloubětíns­kém bytě skončila vloni v březnu masakrem. Dvaašedesá­tiletý Robert Turek hosta ubil dvaceti ranami masivní lesáckou sekyrou. Státní zástupce jej žaloval pro vraždu, senát Městského soudu v Praze ale včera Turka poslal na sedm let za mříže za opilství. Čeká ho také protialkoh­olní léčba.

Obžalovaný v inkriminov­ané době mohl mít až tři promile alkoholu v krvi. „Za této situace vychází, že k trestnému činu došlo za stavu nepříčetno­sti. Do tohoto stavu se obžalovaný ale uvedl vědomě,“konstatova­l soudce Tome Frankič.

Žalobce muže vinil z vraždy. „Čin se liší od běžného způsobu vražd spáchaných v Praze,“uvedl státní zástupce Jiří Valsamis. Žádal proto soud, aby Turkovi vyměřil trest okolo poloviny sazby, která činí 15 až 20 let. S tím však zásadně nesouhlasi­la obhájkyně. „Jde o člověka dobromysln­ého, laskavého, mentálně slabšího, který neumí říci ne. Tuto jeho vlastnost lidé zneužívali. Poškozený ho navštěvova­l jen tehdy, když můj klient bral důchod. Podmínka je ode mne troufalý návrh, ale trest pěti až šest let považuji za adekvátní,“zdůraznila.

Obviněný a o tři roky mladší host konzumoval­i během třídenní pitky trvající do 7. března 2020 vodku, pivo a jablečné víno. Robert Turek pak nečekaně sáhl po lesácké sekyře o váze 1,6 kilogramu a zaútočil. „Tím mu přeťal krční páteř i míchu v oblasti druhého a třetího krčního obratle,“popsal napadení žalobce. Po útoku Turek v šoku ulehl a spal. Když procitl, zavolal tetě, majitelce bytu, a na policii. „Při smyslech bych to neudělal. Vždyť jsem mu nikdy nedal ani pohlavek,“pronesl na konci jednání. Rozsudek není pravomocný.

HLOUBĚTÍN

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia