MF DNES

Němci zpřísnili testy na covid, na hranicích se dělají fronty

-

Česko se stalo pro Německo vysoce rizikovou oblastí a pro lidi cestující přes hranice za prací tím začaly problémy. Pendleři na hranicích s Bavorskem a Saskem tvořili včera dlouhé fronty před německými testovacím­i stanicemi. Platí zpřísněná pravidla. Při cestě do Bavorska se musí pendleři nechat testovat na koronaviru­s každých 48 hodin, Sasko žádá dva testy týdně.

Ten hlavní nápor má však přijít dnes. Stovky lidí, kteří včera čekali na testy u chebského přechodu Pomezí, ukázaly, jak to bude na hranicích vypadat. Německá agentura DPA citovala místostaro­stu Chebu Jiřího Černého, podle kterého čekají lidé při teplotách pod nulou až tři hodiny. „Stojí docela těsně u sebe,“naznačil Černý, který sám pracuje u záchranné služby, že dlouhé fronty nejsou dobré z hygienický­ch důvodů.

Komplikace vyplývajíc­í z německých opatření nepocítí jen pendleři, ale i běžní cestující, kteří musí počítat s přísnými kontrolami třeba na letištích. Negativní testy na covid-19 jsou nezbytnost­í. Ode dneška je požaduje i Francie a hranice přivírají v době vrcholící nákazy i další země, třeba Belgie. Navíc musí běžný cestující nastoupit po příjezdu do desetidenn­í karantény, kterou lze ukončit dalším negativním testem nejdříve po pěti dnech.

U pendlerů znamenají nová pravidla zpřísnění testovací povinnosti, přičemž musí počítat s odlišným přístupem Bavorska a Saska.

Saský premiér Michael Kretschmer uzavírání hranic odmítá a zdůrazňuje, jak jsou čeští a polští zdravotníc­i pro jeho zemi nepostrada­telní. I proto vyžaduje Sasko negativní testy od přeshranič­ních pracovníků jen dvakrát týdně.

Opatrnější Bavorsko žádá testy obden. Podle zemského rady Franze Löfflera se budou snažit německé úřady zamezit frontám na hranicích, registraci je třeba provést na internetu ještě před příjezdem na hranice, pak pokračovat v jízdě, ale pokud jim přijde pozitivní výsledek, musí se obrátit a odebrat do karantény. Potíž vidí mnozí pendleři, kterých jezdí do Německa denně okolo 60 000 v tom, že bavorská strana slíbila proplácet dva testy týdně, potřeba jich je ale obvykle dvojnásobe­k. Podle šéfky Asociace pendlerů ČR Zuzany Vintrové tak všichni čekali na přesné znění nařízení bavorské vlády. (sla)

 ?? Foto: M. Stolař, MAFRA ?? Hasiči v Pomezí nad Ohří staví odběrové místo.
Foto: M. Stolař, MAFRA Hasiči v Pomezí nad Ohří staví odběrové místo.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia