MF DNES

Návrh otevřít skiareály narazil

Změny systému PES chystá vláda od února. Dotknou se školáků i sportování

- — Vendula Stadlerová

Nová tabulka protiepide­mického systému PES začne platit nejspíš od 1. února, řekl včera ministr zdravotnic­tví Jan Blatný (za ANO). Její podobu dnes proberou odborníci, ve středu ji dostane na stůl vláda. V pátém stupni opatření by mohla být například povolena výuka pro žáky 9. tříd a studenty maturitníc­h ročníků nebo sportování ve dvou.

Vytvoření šestého stupně Blatný odmítá. „V případě, že by v budoucnu britská mutace převážila, potom budou změny rychlejší. Hlavní je trvání na tom, abychom vždy měli dostatečno­u kapacitu nemocnic,“řekl včera.

Skiareály s kontrolou

Původní záměr vicepremié­ra a ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) prosadit na vládě provoz skiareálů již od pátku včera nevyšel, má navrhnout přísnější podmínky provozu. „Ještě jsem dostal za úkol dopracovat některá opatření,“řekl Havlíček. „Navrhovali jsme model podobný Rakousku, to znamená systém a určitý řád, který by vycházel z řízení front a řízení pohybu na lanovce a počtu lidí na lanovce,“řekl.

„Pokusím se připravit ještě přísnější režim, ten by spočíval v menším počtu přepravova­ných osob v rámci lanovky, ale zejména v systému kontrol a případných následků nedodržová­ní opatření,“doplnil Havlíček, který musí předložit také systém kontroly ve skiareálec­h. „Je třeba zajistit vymahateln­ost případných nařízení a to, aby byla dodržována nařízení, která se týkají ubytování a podobně. Pokud se totiž bavíme o rakouském modelu, tak se vším všudy. Ne rakouský model po česku,“doplnil Blatný.

Kdy a za jakých podmínek skiareály provoz spustí, probere vláda znovu ve středu. „Není ztraceno, že by se to podařilo ještě v pátek otevřít, ale jsem realistou a uvidíme, jak se budou vyvíjet čísla za pondělí a úterý,“dodal Havlíček.

Příspěvek na karanténu

Vláda ve středu také probere návrh ČSSD, aby lidé v karanténě dostávali nad rámec nemocenské ještě příspěvek 250 korun na den, a to po dobu maximálně deseti dnů. Podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) by tento příspěvek měl nakažené motivovat v karanténě zůstat a nechodit do práce. Podle Blatného by mohl zlepšit ochotu lidí spolupraco­vat při trasování.

Návrat do lavic

S možným návratem do lavic chce ministr školství Robert Plaga (ANO) testovat žáky kloktacími testy. Ty by měly být k dispozici již příští týden.

Zda se žáci do školy vrátí, bude záležet na ministerst­vu zdravotnic­tví, řekl včera Plaga. Testy by preferoval u deváťáků a maturantů, kteří se do škol vrátí nejspíš jako první. Uvítal by, aby je proplácely zdravotní pojišťovny. Středoškol­áci by mohli být testováni také stěry z nosohltanu, žáci z prvních stupňů ze slin.

Úpravy se budou týkat také podoby letošních maturit. Podle Plagy by měly zohledňova­t zájem maturantů o studium na vysoké škole i jejich uplatnění v praxi. Ministr změny představí ještě tento týden, o podobě maturit jednalo ministerst­vo s učiteli a řediteli škol. „Shodli jsme se, že cílem musí být uplatnění žáků, ať už pokračují na vysokou školu, nebo jdou do praxe,“řekl Plaga.

Blatný včera také řekl, že u respirátor­ů nyní vláda uvažuje o jejich „důrazném doporučení“, ne o uložení povinného nošení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia