MF DNES

Nemocnice už nabízí i testování ze slin

-

OSTRAVA Lidé z Ostravska, které pošlou lékaři na PCR test zjišťující přítomnost koronaviru v těle, si už brzy budou moci vybrat, zda chtějí klasický, ne zrovna příjemný výtěr z nosohltanu, nebo zda zdravotník­ům odevzdají vzorek svých slin do plastové nádobky.

Laboratoře AGELLAB dostaly totiž povolení Státního zdravotníh­o ústavu provádět vyšetření ze vzorku slin a odběrové místo Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice začalo včera ráno tento způsob odběru vzorku na test bezplatně nabízet.

„Stačí, aby lidé několikrát zakašlali do roušky a poté vyplivli do malé zkumavky za pomocí trychtýře své sliny. Pacient ale nesmí před odběrem kouřit, pít, jíst nebo žvýkat žvýkačku. O tom bude včas poučen. Mezi další výhody patří i lepší a delší stabilita vzorku. Výsledek testu bude dostupný v den doručení vzorku do laboratoře,“popsala vedoucí laboratoře klinické mikrobiolo­gie AGELLAB v Ostravě-Vítkovicíc­h Hana Bílková Fránková.

Podotkla, že nová metoda odběru byla otestována v rozsáhlé studii, která prokázala dokonce vyšší citlivost než u výtěru z nosohltanu a je schválena pro klinické použití. Přesto se laboratoř rozhodla ještě pro vlastní, interní kontrolu.

Bez výtěru

„V prvních dnech odebíráme dobrovolní­kům ve vítkovické nemocnici současně vzorky ze slin i z nosohltanu, abychom mohli výsledky porovnat a ověřit si spolehlivo­st vyšetření i správnou techniku odběru slin,“vysvětlila mikrobiolo­žka.

Včera získala nemocnice přes 50 dvojitých vzorků. Požadovaný­ch 200 by jich měla mít do středy. Když výsledky testů dopadnou dobře, lidé si budou moci vybrat šetrnější odběr slin. Laboratoř z nich zjišťuje přítomnost koronaviru podobně jako z biologické­ho vzorku získaného výtěrem nosohltanu, tedy PCR testem. Nezbytné přístroje si zatím půjčila od výrobce. (les)

 ?? Foto: ČTK ?? V Ostravě začali testovat na covid ze slin.
Foto: ČTK V Ostravě začali testovat na covid ze slin.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia