MF DNES

Hitem v době pandemie je v USA psí zmrzlina

-

WASHINGTON Naše láska k domácím mazlíčkům dosáhla vrcholu. Výš už snad ani vystoupat nemůže. Ve zvířecích útulcích nezbyli skoro žádní psi. Technologi­cké veletrhy představuj­í cvičební vybavení pro kočky – a co je ještě o něco děsivější – také bezhlavé, chlupaté roboty vrtící ocasem, které mohou na klíně simulovat skutečného Mourka. Ovšem to, co nás dostalo na skutečný vrchol posedlosti mazlíčky, je zmrzlina pro psy od jedné z nejznámějš­ích značek.

Firma Ben & Jerry představil­a své psí dezerty – 110gramové kelímky převážně nemléčných mražených laskomin. Jedna je s příchutí dýně se sušenkami a druhá s burákovým máslem a preclíky. Psí zmrzliny neobsahují mléčné produkty, protože někteří psi, stejně jako někteří lidé, nesnášejí příliš dobře laktózu. Základ tak tvoří máslo ze slunečnico­vých semínek, stejně jako v případě zmrzlin bez laktózy, které Ben & Jerry vyrábí pro páníčky.

Průzkumy amerického trhu potvrzují, že od začátku pandemie stoupl prodej zmrzliny – domácnosti za ně utratily o 13 procent více a celkový prodej vzrostl o více než osm procent. Lahodné mražené dobroty se ukázaly být balzámem na nervy během těchto nesnadných časů. A navíc chceme, aby náš nejlepší přítel seděl s námi na pohovce a stejně jako my zajídal své splíny.

Nutkání antropomor­fizovat zvířata, s nimiž žijeme, a vybavit je všemožnými doplňky neustále sílí. V letech 2013 až 2019 bylo zboží pro domácí mazlíčky co do výdajů lidí jednou z nejrychlej­i rostoucích kategorií. Podle výzkumné firmy Euromonito­r v letech 2015 až 2020 stouplo utrácení jen za samotné psí pamlsky o 44 procent; majitelé za ně loni utratili 5,5 miliardy dolarů.

A co když psí zmrzlinu omylem sní člověk? „Kelímky jsou jasně označené jako potrava pro psy,“říká Lindsay Bumpsová, specialist­ka firmy Ben & Jerry. A i kdyby se někdo spletl, nic se podle ní nestane. „Klidně je můžete jíst i vy,“dodala. „Zkoušela jsem to. Jsou výborné.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia