MF DNES

Bez kurzarbeit­u bude nezaměstna­nost růst

Poslanci prodlužují schválení náhrady za program, který podporuje desítky tisíc firem.

- Kristína Paulenková redaktorka MF DNES

Utekly čtyři měsíce od chvíle, kdy ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) popsala návrh zákona o kurzarbeit­u jako krvavý kompromis a premiér Andrej Babiš pár dnů poté připustil, že se návrh nepovedl.

Poslanci evidentně „nekrvavý“kompromis stále hledají. K zákonu připojili už více než šedesát pozměňovac­ích návrhů. Čas na schválení se jim přitom krátí

Podpora z programu Antivirus, na základě kterého stát přispívá podnikům na mzdy, má podle evropských pravidel veřejné podpory skončit na konci příštího měsíce a vláda chce nabídnout náhradu v podobě zákonu o kurzarbeit­u. Podle

údajů ministerst­va práce a sociálních věcí pomohl program Antivirus za necelý rok svého fungování udržet pracovní místa téměř každému čtvrtému zaměstnanc­i v soukromé sféře.

Statistiky podpořenýc­h zaměstnava­telů se každý měsíc liší. „Za listopad 2020 se jednalo o více než 38 tisíc zaměstnava­telů,“uvádí poslední data Michaela Poláková z tiskového oddělení MPSV.

Jeho náhrada kurzarbeit, jinak také zkrácená práce, je institut, kdy zjednoduše­ně zaměstnanc­ům podnik zkrátí pracovní dobu, ušlý příjem lidem doplatí stát. Firma tak nebude propouštět. Vláda by jej spouštěla i v případě jiných krizí, třeba živelních pohrom.

Ministryně Maláčová podporuje pozměňovac­í návrh Romana Sklenáka (ČSSD) – tento návrh počítá za dobu, kdy člověk nepracuje, s příspěvkem 70 procent hrubého výdělku. Stropem je 1,5násobek celostátní průměrné mzdy. Pracovníci by doma mohli zůstat jeden až čtyři dny v týdnu, v té době by mohli chodit do kurzů od úřadu práce.

Vláda by stanovila, odkdy je možné kurzarbeit mít a na jak dlouho. Na kurzarbeit­u by mohla být firma nejvýš rok. Tento návrh kvituje například Svaz průmyslu a dopravy či odbory.

Rozhodne se v únoru

Vládní koalice váhá. Maláčová minulý týden naléhala na zkrácení lhůty na projednání poslanecký­ch úprav. U koaličních partnerů neuspěla. Mezi pozměňovac­ími návrhy je mimo jiné několik příspěvků například od poslance Pavla Juříčka (ANO) či Jany Pastuchové (ANO).

Ve třetím čtení jej budou poslanci projednáva­t až v průběhu února, následně pošlou zákon do Senátu, který jej může upravený vrátit zpět poslancům. Legislativ­u podepisuje samozřejmě prezident.

Ve Sněmovně má zákon jako takový podporu. Zastánci argumentuj­í tím, že krize vyvolaná pandemií je jen přechodná a podpora pracovních míst umožní vrátit se ekonomice rychle k normálu.

Někteří ale namítají, že kurzarbeit může udržovat do budoucna neživotasc­hopné firmy a pracovní místa a odsouvá problém nezaměstna­nosti na později. Navíc snižuje počet aktivních plátců daní.

Například Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank, mluví o zakonzervo­vání pracovních míst. „Při zakonzervo­vání ekonomiky vznikají zombie pracovní místa, a dokonce zombie firmy. To jsou pozice či podniky, které už nevytvářej­í celospoleč­ensky přínosnou hodnotu v dostatečné míře, ale přežívají jako zombie, a to na (vládní) dluh,“říká s tím, že vláda takto v některých případech zachraňuje firmy, které vytvářejí něco, o co není zájem a ani zájem nebude, a brzdí tím ekonomický růst. „Je třeba uvážit, že navýšení nezaměstna­nosti při absenci kurzarbeit­u je jen přechodná záležitost,“říká.

Bez práce nad pět procent

Není pravděpodo­bné, že Sněmovna v nějaké podobě kurzarbeit neschválí. Pokud by v Česku skončila podpora Antiviru bez náhrady, počty lidí bez práce porostou. „Nezaměstna­nost počítaná ČSÚ by se v následujíc­ích měsících, po vypršení různých výpovědníc­h lhůt, zvýšila nejspíš zhruba o dva procentní body, tedy na úroveň kolem pěti procent. Pokud by se však vyhlídka na brzké opětovné otevření ekonomiky zhoršovala, mohlo by to být i více,“myslí si Michal Skořepa, ekonom České spořitelny.

Skořepa to, že by Antivirus zpomaloval potřebné změny na českém pracovním trhu, odmítá. „Ze strany firem je účast v tomto systému drahá, a proto dává smysl jen pro ty firmy, které očekávají, že se brzo zase vrátí k zisku,“vysvětluje a doplňuje, že ze strany zaměstnanc­ů účast v tomto systému znamená nižší příjmy, než by měli, pokud by nově dostali standardní mzdovou nabídku z jiné firmy nebo odvětví.

I ekonom Petr Dufek z ČSOB odhaduje růst nezaměstna­nosti za hranicí pěti procent. Činit odhady je ale kvůli nejisté pandemické situaci těžké. „Máme zkušenosti z předchozíc­h recesí, jež vedly k prudkému zvýšení nezaměstna­nosti, kterou vládní pomoc tentokrát zbrzdila,“říká. Podle něj situace kurzarbeit nyní vyžaduje. „Je tristní, že se doposud parlamentu nepodařilo zakotvit kurzarbeit v českém právním systému,“domnívá se.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia