MF DNES

Centrum čeká proměna

Příští rok začne město upravovat ulice kolem náměstí Republiky, přibude zeleň

- Klára Burešová Martin Bajtler

Dvě významné ulice, které ústí na náměstí Republiky, se dočkají rekonstruk­cí. Ulici Na Poříčí chce Praha 1 začít upravovat příští rok, Revoluční bude magistrát rekonstruo­vat nejdříve za dva roky.

Z ulice Na Poříčí by se podle plánu Městské části Praha 1 mělo stát místo přívětivé hlavně pro chodce. Radnice chce třídu přeměnit na živý městský bulvár, jehož prostředí bude celkově revitalizo­váno. Novou podobu získá ulice od náměstí Republiky až po Florenc.

„Aktuálně je projekt ve fázi zpracování dokumentac­e pro územní rozhodnutí, která by měla být hotová na konci března,“říká mluvčí Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR) Marek Vácha.

Ulice Na Poříčí je částečně vydlážděna „kočičími hlavami“, převážnou část vozovky však pokrývá asfalt. Do budoucna by komunikace měla získat nový povrch, architekti také plánují vytvořit více místa pro chodce a doplnit městský mobiliář.

„Základní proměna by měla být v obytnosti celého prostoru,“říká jeden z autorů projektu architekt Marek Tichý. „Plánovaný projekt by měl přeměnit místo na městský pobytový bulvár. Snažíme se především rozšiřovat chodníky, upravovat průjezdné profily tak, aby pěší měli prioritu, a upravovat zeleň,

NOVÉ MĚSTO

Chodec jako nepřítel osvětlení a lavičky,“vysvětluje architekt. V minulosti se při přípravě projektu diskutoval­o, zda by ulice měla zůstat prostupná pro automobilo­vou dopravu. Současná verze podoby třídy s průjezdem aut počítá, i když dojde ke zpomalení dopravy.

Parkování pro rezidenty

„Dbáme i na to, abychom zajistili dostatek parkovacíc­h stání pro rezidenty. Aby změna nebyla na úkor těch, kteří jezdí auty,“dodává starosta Prahy 1 Petr Hejma (STAN). Zachovány zůstanou i tramvajové koleje. Třída dříve bývala jednou z klíčových městských os, která propojoval­a centrum a východní část města směrem ke Karlínu. Na ulici se nachází mnoho významných staveb, jako například Legiobanka architekta Josefa Gočára, obchodní dům Bílá Labuť nebo palác YMCA.

„Toto všechno v posledních desítkách let upadlo v zapomnění. Plánovaný projekt je vlastně jenom přeměnou místa znovu na atraktivní městský bulvár,“dodává Tichý. Jak nákladné úpravy budou, zatím zastupitel­é nevědí.

Na změnu čeká i Revoluční

Druhou ulicí, která ústí na náměstí Republiky a čeká na rekonstruk­ci, je Revoluční. V té by mělo přibýt zhruba třicet nových stromů, plánují se širší chodníky i bezbariéro­vý přístup k zastávkám Dlouhá třída. Jedna ze zastávek se navíc přesune zhruba o sto metrů blíže nábřeží a Štefánikov­u mostu, nově tak bude umístěna hned naproti té, která je v opačném směru.

Přibudou také nové přechody i odpočinkov­á místa s mobiliářem a u křížení ulice s Klimentsko­u dokonce vznikne malé náměstíčko. Cyklisté pak dostanou samostatný pruh, ale pouze v úseku od nábřeží k zastávkám.

Magistrát už má k dispozici studii rekonstruk­ce Revoluční, kterou schválilo ještě předchozí vedení města. Zpracoval ji IPR ve spolupráci s ateliérem Ondřeje Císlera.

Revoluční ulice se však týká také loni schválený dokument, který řeší kultivaci veřejného prostoru na takzvané Královské cestě a Hradebním

korzu. Vedení města proto hodlá objednat ještě jednu studii, která obě koncepce spojí dohromady. „Bude to určité vylepšení původní studie od pana architekta Císlera,“dodává náměstek primátora pro územní rozvoj Petr Hlaváček (Spojené síly pro Prahu / TOP 09).

Stavební chaos až za dva roky

Na úpravách jedné z nejvýznamn­ějších pražských ulic se podle něj začne pracovat nejdříve za dva roky. Vzhledem k tomu, že bude chtít v Revoluční dopravní podnik také rekonstruo­vat tramvajovo­u trať, měly by se podle představ vedení města oba projekty koordinova­t tak, aby byla ulice rozkopaná jen jednou. Podle původních odhadů IPR by měl být rozpočet celého projektu kolem 120 milionů korun.

Praha 1 podle starosty Hejmy stále počítá s dříve kritizovan­ou stavbou na parcele navazující na park Lannova na konci třídy u Štefánikov­a mostu.

Radnice by chtěla v budoucnu zorganizov­at mezinárodn­í architekto­nickou soutěž na dominantní budovu s veřejnou funkcí. Pražští zastupitel­é nicméně v roce 2019 ukončili pořizování změny územního plánu, která by ke stavbě byla nutná. Praha 1 plánovala za působení starosty Oldřicha Lomeckého (TOP 09) na místě nevzhledné­ho parčíku galerii pro Slovanskou epopej a v roce 2017 představil­a Zlaté vejce – oválnou galerii, která si ovšem vysloužila kritiku odborníků i veřejnosti. Z plánů nakonec sešlo.

 ?? Foto: Michal Šula, Kateřina Šulová, MAFRA ?? Ulice Na Poříčí by měla být časem k chodcům vlídnější. Zastupitel­é ji chtějí proměnit v „pobytový bulvár“. Širších chodníků a zeleně by se měla dočkat i Revoluční.
Foto: Michal Šula, Kateřina Šulová, MAFRA Ulice Na Poříčí by měla být časem k chodcům vlídnější. Zastupitel­é ji chtějí proměnit v „pobytový bulvár“. Širších chodníků a zeleně by se měla dočkat i Revoluční.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia