MF DNES

V Praze žije daleko víc lidí, než evidují úřady

- — Martin Bajtler

Podle Českého statistick­ého úřadu má Praha v současnost­i 1 330 000 obyvatel, kteří jsou v hlavním městě přihlášeni k trvalému pobytu. Jenže reálný počet obyvatel, kteří v metropoli žijí, je ještě o čtvrt milionu vyšší. Podle průběžných analýz počtu přítomných obyvatel v Praze, které magistrát připravuje na základě anonymizov­aných geodemogra­fických dat mobilních operátorů, na území Prahy dlouhodobě skutečně žije zhruba 1 570 000 obyvatel, přičemž i v roce 2020 ovlivněném pandemií covid-19 takto ověřený počet pražských rezidentů neklesal, ale mírně vzrostl. Z pohledu těchto dat od

PRAHA

února roku 2018 do září 2020 stoupl počet osob dlouhodobě žijících v Praze o zhruba třicet tisíc.

Magistrát sbíral informace o obyvatelíc­h průběžně vždy za devět vybraných měsíců v letech 2018, 2019 a 2020. Zdrojová data jsou podrobně tříděna a kalibrován­a, aby byla očištěna od duplicit a SIM karet, které například nevyužívaj­í mobilní telefony, ale jiná zařízení.

„Dle těchto v čase ověřených údajů je třeba skutečně začít nahlížet na reálný počet obyvatel Prahy na úrovni 1,57 milionu obyvatel, tedy o 240 tisíc více, než eviduje Český statistick­ý úřad. To je klíčové nejen z hlediska rozvoje a dostupnost­i

Jen 1 330 000 bydlení, ale také z hlediska rozpočtu města a všech nákladů, které jsou s takovým reálným počtem obyvatel spojeny,“říká náměstek primátora pro územní rozvoj Petr Hlaváček (Spojené síly pro Prahu / TOP 09).

„Reálné finanční příjmy města by měly odpovídat reálnému počtu obyvatel. Současný systém rozpočtové­ho určení daní nijak nezohledňu­je, že se Praha na svém území stará ještě o další město, které se svojí populací blíží velikosti Ostravy,“doplňuje náměstek primátora pro oblast financí a rozpočtu Pavel Vyhnánek (Praha sobě).

Data z roku 2020 ukazují, jak se pandemie projevila na dynamice pohybu obyvatel v Praze. Kromě útlumu cestování je také patrný výrazný pokles v počtu těch, kteří pravidelně či velmi často do Prahy dojíždějí za prací nebo například do škol. Znatelný je také rozdíl v počtech přenocován­í. V dubnu 2019 každý všední den v Praze přespávalo téměř 200 tisíc návštěvník­ů, zatímco v dubnu roku 2020 takových přenocován­í bylo jen kolem 80 tisíc. Zajímavý je i podrobnějš­í pohled na jednotlivé městské části, kdy se například mezi letošním únorem a dubnem dramaticky snížil počet lidí pohybující­ch se v centrální části města.

 ??  ?? Tolik obyvatel bylo v září 2020 přihlášeno k trvalému pobytu.
Tolik obyvatel bylo v září 2020 přihlášeno k trvalému pobytu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia