MF DNES

Bořek Dočkal na lavičce. Bude to pro fotbalovou Spartu ojedinělý, nebo

Trvalejší jev?

- David Čermák Jan Palička

Byl to moment, který jste napoprvé asi přehlédli. Vteřina nebo dvě, do kterých se vešlo rázné gesto a zřejmě i několik odmítavých slov.

Přesto tenhle střípek po nedělním zápase fotbalové Sparty s Mladou Boleslaví vzbudil pozornost. Víc než upracované vítězství domácích 1:0.

Sparťanský kapitán Bořek Dočkal po hodině hry naklusal z lavičky na hřiště. A když mu parťák Pavelka chtěl předat kapitánsko­u pásku, aby dal najevo, kdo je na Letné šéf, jen máchl rukou a cosi zakřičel.

Co? A proč? Pokud neumíte odezírat ze rtů, obsah sdělení vám zůstane utajen. A pokud neovládáte umění číst myšlenky, těžko rozluštíte, co se Dočkalovi honilo hlavou.

Možná chtěl dát najevo, jak moc ho štve, že pro něj trenér Kotal poprvé v ligové sezoně nenašel místo v základní sestavě.

Možná jen nechtěl brát kapitánsko­u výsadu kamarádovi.

A možná chtěl rychle vlétnout do rozjetého zápasu a nezdržovat se navlékáním modré pásky s céčkem.

Jisté je jediné: ta reakce vyzněla nešťastně a nikomu nepomohla. Rozhodně ne Spartě, která dál hledá tvář a herní sebevědomí.

To, že Dočkal, zamýšlený lídr týmu, zůstal proti Boleslavi šedesát minut na lavičce, je jen jedním z projevů nepohody, která je jasně patrná. Bez ohledu na to, že Sparta poslední dva zápasy zvládla bez ztráty bodu, a dokonce i bez inkasované­ho gólu.

Podivně působilo i to, že Dočkal po utkání okamžitě zamířil do kabiny, zatímco spoluhráči se šli pozdravit se soupeři. Chtěl snad jít příkladem a dodržet regule, které v koronaviro­vých časech doporučují po závěrečném hvizdu omezit kontakt s protihráči na minimum? Nebo v něm bublal vztek?

Možná to ani nemělo vyznít jako protest uražené hvězdy, ovšem Dočkalův vztah s trenérem Kotalem skutečně na dálku nevypadá úplně harmonicky. Jinak by v neděli těžko dostal před kapitánem přednost sedmnáctil­etý Karabec.

„Byla to reakce na zátěž z posledních dnů,“nabídl vysvětlení Kotal. „Máme širší kádr, někteří hráči toho odtrénoval­i víc, jiní kvůli různým problémům méně.“

Ať už chtěl Dočkala pošetřit, nebo mu nezapadal do taktických plánů, mělo by se koučovo rozhodnutí respektova­t. Kotal koneckonců není zdaleka sám, kdo si troufl posadit šéfa týmu. Třeba i slávistick­ý kolega Trpišovský nechal na podzim ojediněle na lavičce Bořila, to samé se občas v Jablonci přihodilo Hübschmano­vi, byť ho trenér Rada maximálně uznává.

Jenže Dočkal roli náhradníka kouše těžko. V kabině má hlavní slovo, i v neděli před utkáním měl ke spoluhráčů­m proslov. Rád je u všeho důležitého, řídí hru, má jasnou představu o tom, v jaké roli se cítí dobře a čím může prospět. V teplákách na lavičce ale z role vypadává.

Není sporu o tom, že chlapík s výraznou slovní zásobou je pořád – i ve dvaatřicet­i – pan Fotbalista. Proto ho reprezenta­ční kouč Šilhavý má v plánech jako lídra pro Euro.

S balonem u nohy působí elegantně. Má nadhled, svými přihrávkam­i vidí za roh. I v neděli párkrát ukázal, jak ladně se umí kličkou zbavit soupeřů a jak mu to fotbalově pálí. Nikdo v lize nenastřáda­l víc přihrávek a nikdo také nevymyslel pro spoluhráče víc gólových akcí.

Jenže těmi Sparta často pohrdá, takže asistence zapsal Dočkal jen tři, stejně jako góly. A někdy se zdá, že do systému, kterým Kotal chce hrát, jeho rozvážný projev nesedí.

Když přičtete, že na Letné se snaží dávat zelenou talentům v čele s Karabcem, snadno dojdete k závěru, že Dočkalovo místo je v ohrožení.

Jenže zároveň má záložník s patkou pořád pásku na rukávu a zásadní vliv v kabině, což jde těžko dohromady. A jen to dokládá, proč Sparta stále není v pořádku.

Sice naposledy prohrála na začátku prosince v derby, jenže výsledky klamou. Hra je kostrbatá, bázlivá, bez nápadu a plná chyb.

Hrdinou posledních týdnů je rumunský brankář Nita, jenže tomu v létě končí smlouva a Sparta stále váhá, jestli mu nabídne novou.

Dočkalův kontrakt vyprší až v létě 2022, ale Sparta by se měla co nejrychlej­i rozhodnout, co s kapitánem vlastně zamýšlí.

Jinak bude napětí narůstat.

Že Bořek nehrál od začátku, to byla reakce na zátěž z posledních dnů. Václav Kotal, trenér Sparty

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia