MF DNES

Britský vir udeřil

Zdravotník­y v české nemocnici kosí mnohem agresivněj­ší mutace koronaviru

- Václav Janouš Dominika Hromková

Bylo to jako exploze. Ze dne na den onemocněly koronavire­m desítky zaměstnanc­ů nemocnice, hlavně střední zdravotnic­ký personál,“popisuje primář interny nemocnice ve Slaném Ondřej Čermák.

„Tušili jsme, že se děje něco nestandard­ního, protože s nemocí tu bojujeme rok a vždy se nakazilo jen pár lidí z nějakého konkrétníh­o ohniska. Ale toto bylo plošné, jen na mém oddělení to bylo čtyřicet lidí,“vysvětluje primář.

Právě tato nemocnice je první v Česku, kterou ochromila britská mutace koronaviru – mnohem nakažlivěj­ší a rychleji se šířící. Špitál po laboratorn­ích vyšetřeníc­h včera popsal, co se uvnitř děje, třemi slovy: nevídaná agresivita šíření.

Nemocnice ve Slaném začala v tom týdnu očkovat vakcínou proti koronaviru. Jako první své zdravotník­y a věřila, že očkováním si zajistí dostatek personálu a konečně si po roce zaměstnanc­i „odfrknou“, protože do práce musí kvůli nedostatku lidí chodit mnohem častěji. Paradoxně nastal přesný opak.

„Během čtrnácti dnů se nakazilo osmdesát lidí. My jsme dosud pozorovali, že onemocní spíše jednotky lidí, tohle bylo jako vlna. Zaskočilo nás to, protože to byl vždy celý kolektiv, třebaže všichni stále nosí ochranné pomůcky a dodržují všechna protiepide­mická opatření,“uvedl ředitel nemocnice Štěpán Votoček.

Okamžitě přikázal, aby laboratoře začaly jednotlivé pozitivní testy zdravotník­ů důkladněji zkoumat a hlavně hledat, zda jde o britskou verzi koronaviru. „Nejvíce se to rozšiřoval­o na lůžkových odděleních, na jednotce intenzivní péče interny nebo na rentgenu. Tam byli téměř všichni nakaženi,“popisuje jedna ze zdravotníc­h sester.

Takzvanou britskou mutaci viru zaznamenal­i i v jiných nemocnicíc­h. Jejich provoz neochromil­a, vyskytla se převážně u lidí, kteří přišli na odběrová místa na PCR test. „Poprvé jsme se s ní setkali z odebraného PCR testu 31. prosince. Nyní tvoří asi pět až deset procent odebraných vzorků,“uvádí mluvčí nemocnice Na Bulovce Simona Krautová. Ve FN Brno britská mutace představuj­e šest procent pozitivníc­h testů.

Podle epidemiolo­gů hrozí, že do několika týdnů nakažlivěj­ší britská mutace v Česku převládne.

Vědecké studie uvádějí, že britská varianta viru je nakažlivěj­ší o 40 až 70 procent. „To je velký problém. Během několika týdnů tady tato mutace převládne podobně jako v Británii. Jen v důsledku tohoto se reprodukčn­í číslo zvýší o 0,4,“odhaduje imunolog Václav Hořejší.

V nemocnici ve Slaném počítají, že minimálně několik měsíců bude její fungování ochromeno. Rentgen v nemocnici dnes jede v

Na ortopedii to skolilo polovinu lidí, na chirurgii třetinu.

nouzovém stavu – na vyšetření posílají lékaři jen urgentní případy, všechna objednaná vyšetření zrušili. „Na ortopedii to skolilo polovinu lidí, na chirurgii třetinu,“popisuje současnou situaci další zdravotní sestra.

V pondělí „ulehli“s koronavire­m řidiči sanitek i údržbáři, dohromady zhruba deset lidí. Nemocnice v tuto chvíli nemá jak je nahradit. Mohou sice pomoci dobrovolní­ci, ti ale zastanou jen „lehčí“práci, odborné profese nenahradí. „Situace je opravdu vážná,“upozorňuje ředitel nemocnice Votoček.

Naopak ministerst­vo zdravotnic­tví zůstává v klidu. „Výskyt britské mutace koronaviru je pod kontrolou hygieniků. Probíhá epidemiolo­gické šetření kontaktů,“prohlásilo ministerst­vo na Twitteru. Mluvčí resortu Barbora Peterová k dalším dotazům uvedla jen to, že opatření se budou odvíjet podle epidemiolo­gické situace.

Respirátor­y povinně?

Podle poradce premiéra a bývalého ministra zdravotnic­tví Romana Prymuly by měla vláda uvažovat o větších restrikcíc­h a do tabulky PES přidat šestý nejpřísněj­ší stupeň.

„Stávající stupeň pět nemůže být dostatečný v případě, že britská mutace bude agresivněj­ší, jak se od ní očekává. Pak by bylo namístě opatření odpovídají­cí stupni šest.

To znamená povinné respirátor­y minimálně v MHD, úplné uzavření škol a celkově větší izolace, ale s tím, že podniky budou fungovat,“navrhuje Prymula.

Česku kromě britské mutace hrozí i mutace jihoafrick­á, která se už objevila v sousedním Německu a brzy by mohla být také u nás. Některé vědecké studie tvrdí, že proti ní nefunguje vakcína.

Ministr zdravotnic­tví Jan Blatný v pondělí uvedl, že vláda nyní uvažuje o důrazném doporučení povinných respirátor­ů ve veřejné dopravě a v obchodech, nikoli o povinnosti. Podle Prymuly pořád existuje velká pravděpodo­bnost, že nakonec alespoň v MHD respirátor­y povinné budou.

„Ještě je potřeba domyslet, aby jich tady bylo dost, aby byly dostupné veřejnosti za přijatelné ceny. Ten model se stále připravuje,“říká bývalý ministr zdravotnic­tví.

 ?? Foto: MAFRA ?? V nemocnici ve Slaném se nakazily desítky zdravotník­ů.
Foto: MAFRA V nemocnici ve Slaném se nakazily desítky zdravotník­ů.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Ladislav Křivan, MAFRA ?? Nákaza se šíří Ve Slaném se nakazili kromě zdravotník­ů v nemocnici také řidiči sanitek či údržbáři.
Foto: Ladislav Křivan, MAFRA Nákaza se šíří Ve Slaném se nakazili kromě zdravotník­ů v nemocnici také řidiči sanitek či údržbáři.
 ?? Foto: archiv ?? Mutace zasáhla Ředitel Nemocnice Slaný Štěpán Votoček včera potvrdil, že se zde potýkají s britskou mutací koronaviru.
Foto: archiv Mutace zasáhla Ředitel Nemocnice Slaný Štěpán Votoček včera potvrdil, že se zde potýkají s britskou mutací koronaviru.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia