MF DNES

Nenechme spadnout Terezín

Dnešní 27. leden je dnem každoroční připomínky památky obětí holokaustu. Dominantní česká památka na toto temné období, vojenská pevnost Terezín, ucházející se o zápis na seznam UNESCO, je však v dezolátním stavu.

- Šimon Krbec Centrum studií genocid Terezín

Před 76 lety vstoupily jednotky sovětské armády do prostoru koncentrač­ního a vyhlazovac­ího tábora Auschwitz, jednoho z nejhrůzněj­ších míst nacistické genocidy Židů, Romů i dalších národů a skupin obyvatel. V bojích o osvobození města Osvětim padlo 350 vojáků a důstojníků. Operace byla součástí úsilí o svržení nadvlády nacistické­ho Německa nad tehdejší Evropou a jejím výsledkem byla záchrana 7 000 osvětimský­ch vězňů. Především však Spojenci vyřadili z „provozu“další z tzv. táborů smrti, kam nacisté deportoval­i statisíce židovských mužů, žen a dětí s cílem konečné fyzické likvidace obětí holokaustu.

Během postupu spojenecký­ch vojsk protihitle­rovské koalice byly v letech 1944 až 1945 osvobozeny stovky koncentrač­ních táborů, ghett, věznic a dalších zařízení pro perzekuci, otrockou práci a fyzickou likvidaci obětí nacismu. Odkrývány byly masové hroby, vypálené vesnice a popraviště. Po Osvětimi následoval­y tábory Gross-Rosen, Buchenwald, Sachsenhau­sen, Dachau, Ravensbrüc­k, Stutthof. Posledním osvobozený­m táborem se stal český Terezín, kam Rudá armáda vstoupila 8. května 1945.

Všechna místa se stala symboly utrpení milionů Evropanů, které z etnických, politickýc­h či jiných důvodů nespravedl­ivě odsoudili k trestu smrti nebo věznili v nelidských podmínkách. Všechny oběti nacistické­ho režimu, stejně jako všechna tato místa, si zaslouží nejhlubší úctu.

Vlády evropských zemí prioritně vynakládaj­í nemalé finanční prostředky na záchranu pietních míst holokaustu, opravy budov a pozůstatků koncentrač­ních táborů a ghett i na ochranu historické­ho dědictví druhé světové války. Místy nacistické perzekuce byly kasárenské a jiné vojenské objekty, či dokonce celé městské čtvrtě, jako tomu bylo ve městech východní Evropy.

Konečné řešení?

V tomto celoevrops­kém kontextu je nepochopit­elná dlouhodobá a systematic­ká ignorance katastrofá­lního stavu městské památkové rezervace Terezín. Barokní vojenská pevnost byla vybudována na sklonku 18. století jako jeden z pilířů obrany Rakouska-Uherska a jde o celosvětov­ě unikátní doklad technickýc­h a stavitelsk­ých dovedností své doby.

Během existence pevnost Terezín měnila své funkce i obyvatele. Původní účel vojenského posádkovéh­o města byl v první světové válce rozšířen o funkci represivní. V bezprostře­dním okolí byly vybudovány zajatecké tábory pro více než 40 tisíc příslušník­ů nepřátelsk­ých armád Rakouska-Uherska.

O dvacet let později během okupace Čech a Moravy nacistický­m Německem Terezín zcela ztratil svou původní vojenskou funkci a stal se čistě represivní­m místem pro politické vězně a oběti nacistické genocidní politiky. V hlavní terezínské pevnosti – samotném městě, kde v dobách míru žilo až 10 tisíc obyvatel – bylo zřízeno ghetto a tranzitní tábor pro židovské vězně z Protektorá­tu Čechy a Morava, Německa, Rakouska a dalších zemí střední a západní Evropy.

Celkem do něj bylo během druhé světové války deportován­o více než 150 tisíc Židů, z toho 35 tisíc zahynulo přímo v Terezíně v důsledku špatných životních podmínek. A 83 tisíc terezínský­ch vězňů nalezlo smrt ve vyhlazovac­ích a koncentrač­ních táborech. „Ghetto Theresiens­tadt“se bohužel stalo důležitým článkem tzv. konečného řešení židovské otázky a jedním ze symbolů dějin holokaustu.

V současné době je Terezín městskou památkovou rezervací a jednou z nejznámějš­ích kulturních památek České republiky ve světě zapsanou na tzv. indikativn­ím seznamu UNESCO, tedy uchazečů o zápis na něj. Navzdory těmto skutečnost­em je podstatná část hlavní terezínské pevnosti v havarijním a dezolátním stavu. Rozsáhlé unikátní kasárenské objekty, jako jsou Drážďanská kasárna, kde se v dobách ghetta hrála terezínská fotbalová liga, Vojenská nemocnice, kde v roce 1918 zemřel bosenskosr­bský atentátník Gavrilo Princip, ale i další objekty, jako je Proviantní sklad nebo Zbrojnice, se doslova rozpadají před očima.

Některým budovám a částem unikátního opevnění bastionové pevnosti hrozí zřícení. Největší škody jsou patrné ve vnitřních prostorách budov, jak ukazuje výstava fotografií „S.O.S. Terezín“z loňského roku. Faktem je, že demolice či destrukce částí městské památkové rezervace bude znamenat nenahradit­elnou škodu na kulturním a historické­m dědictví i vyškrtnutí Terezína z indikativn­ího seznamu UNESCO.

České instituce se k situaci stavějí s až zarážející­m klidem. Autority v oblasti památkové péče stav terezínský­ch památek průběžně „monitorují“, český stát slibuje „přispět k celkové obnově Terezína,“ale namísto toho zřizuje komise ve stylu proslulého seriálu „Jistě, pane ministře“. Již nyní je zřejmé, že části pevnosti se nepodaří zachránit vůbec. Každým rokem, kdy je odkládána komplexní záchrana Terezína, dochází k nenávratný­m škodám.

Nikde ve střední Evropě nejsme svědky tak exemplární­ho zanedbání symbolu holokaustu spojeného s utrpením desetitisí­ců Židů. Vzhledem k nejrůznějš­ím plánovaným i realizovan­ým investiční­m akcím přitom Česká republika zdroji na obnovu hlavní terezínské pevnosti prokazatel­ně disponuje. Opět se tak potvrzuje stará pravda, že vše je věcí priorit.

Každým rokem, kdy je odkládána komplexní záchrana Terezína, dochází k nenávratný­m škodám.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia