MF DNES

Hana Maciuchová

* 29. 11. 1945 – † 26. 1 . 2021

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Hana Maciuchová, která se narodila 29. listopadu 1945 ve Šternberku u Olomouce, má na kontě nespočet divadelníc­h, televizníc­h i filmových rolí.

Byla dlouholeto­u členkou pražského Divadla na Vinohradec­h, kde hrála třeba v inscenacíc­h Poprask na laguně, Cyrano z Bergeraku, Mistr a Markétka nebo Jedno jaro v Paříži.

Z filmů se blýskla v roli Olgy Scheinpflu­gové v Člověku proti zkáze, zahrála si ve snímcích Lucie, postrach ulice nebo Samotáři. Naposledy pobavila v tragikomed­ii Tátova volha, kterou natočil Jiří Vejdělek.

Zejména se však prosadila na obrazovce, opakovaně také vyhrávala diváckou anketu popularity TýTý. Natočila seriály Nemocnice na kraji města, Chalupáři, Ulice, Dobrá čtvrť, Dnes v jednom domě a v neposlední řadě i Krkonošské pohádky.

Skvěle pracovala s ironií

Často spolupraco­vala s dabingem nebo s rozhlasem, kde namluvila Šeherezádu v Příbězích tisíce a jedné noci, působila také jako pedagožka na konzervato­ři.

Její postavy měly často podobu rázných, energickýc­h žen, jako třeba pohádková Anče, která se uměla postavit Trautenber­kovi, v jiných případech zase povýšenou noblesu, jíž maskovaly své vnitřní vášně, například žárlivost manželky doktora Blažeje v Dietlově Nemocnici na kraji města.

Skvěle pracovala s ironií a sebeironií, což vedle historický­ch postav předvedla i v četných pohádkách. Její osobitě modulovaný hlas dokázal spojovat prvky medu a jedu. Hrála královny i čarodějnic­e, jejímu naturelu však nejlépe vyhovovaly usměvavé intrikánky jako mylady de Winter ve Třech mušketýrec­h.

Když přebírala trofej popularity za roli v seriálu Ulice, dostala otázku, jak dlouho ještě sága vydrží. „Nemám vůbec ponětí. Dokud bude fungovat scenáristi­cká platforma, dokud lidé, kteří pro nás píšou, budou ten životaběh dobře sbírat a zachycovat tak, abychom o něm mohli hrát, pak nám snad diváci zůstanou věrni,“věřila Maciuchová. Seriál ji přežil.

 ?? Foto: Jan Zátorský, MAFRA ??
Foto: Jan Zátorský, MAFRA
 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA Foto: archiv Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Oceňovaná herečka Hana Maciuchová získala cenu TýTý i medaili Za zásluhy od prezidenta republiky.
Krkonošské pohádky Postavu Anče si zahrála s Iljou Prachařem či Jaroslavem Satoranský­m.
Ulice Hana Maciuchová při natáčení oblíbeného seriálu, v němž hrála deset let.
Foto: Michal Šula, MAFRA Foto: archiv Foto: Michal Sváček, MAFRA Oceňovaná herečka Hana Maciuchová získala cenu TýTý i medaili Za zásluhy od prezidenta republiky. Krkonošské pohádky Postavu Anče si zahrála s Iljou Prachařem či Jaroslavem Satoranský­m. Ulice Hana Maciuchová při natáčení oblíbeného seriálu, v němž hrála deset let.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia