MF DNES

Hrad, který měl smůlu

Před šesti sty lety husité vypálili rezidenci krále Václava IV.

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Každý má někdy smůlu. Tenhle hrad ji ale měl pořád. Přitom za deset let své existence se Nový hrad u Kunratic do českých dějin stihl zapsat víc než jiná sídla, která existují dlouhá staletí.

Jeho stavitel, král Václav IV., měl pověst milovníka vína a lovu, který ale nemiloval panovnické povinnosti. To však není celá pravda. Během svého života postavil nebo přestavěl několik hradů. Nový hrad byl jeho posledním sídlem, velkolepou, luxusní rezidencí, kde strávil poslední dny svého života.

„Je posledním z řady královskýc­h novostaveb. Král Václav IV. podporoval umění, měl velký přehled a zval do Čech odborníky. Byl velkým mecenášem umění, který nebyl doceněn,“říká šéf pražského Národního památkovéh­o ústavu Jaroslav Podliska.

Roku 1407 král koupil Kunratice, kolem roku 1411 se začalo stavět a na podzim 1412 už Václav IV. na hradě pobýval. Po vypuknutí bouří předcházej­ících husitským válkám zde král našel útočiště a 16. srpna 1419 zemřel, stižen mrtvicí. Za hradními zdmi zůstala jen posádka věrná jeho bratru, císaři Zikmundovi.

Hrad stojí nedaleko cesty spojující metropoli s jihem země a posádka toho využívala. Pražané jej proto na konci roku 1420 začali obléhat. Zima je donutila vybudovat pod hradbami rozlehlý tábor s boudami a zemljankam­i místo obvyklých stanů.

Husitská děla a praky mířily přesně a obléhatelů­m se podařilo rozstřílet ochozy. „Intenzitu obléhání dokládá řada koulí a projektilů nalezených uvnitř hradu,“popisuje Podliska.

Hrad kapitulova­l, když už ho nešlo bránit. Velitel posádky rytíř Herbort z Fulštejna vyjednal pro své muže svobodný odchod. S sebou si brali vše, co mělo nějakou cenu. Obléhaní hradu kousek od Prahy bylo už tehdy nejspíš „atrakcí“pro pražskou chudinu.

„Lid obecný a hrabivý“

Když lid viděl odjíždějíc­í vozy naplněné luxusním věcmi, zaútočil na ně. Podle svědectví kronikáře Vavřince z Březové „rozchvátil všechen náklad , co kdo mohl pobrati“.

„Lid obecný a hrabivý“podle něj dokonce proboural jednu z hradních zdí, aby mohl vniknout dovnitř a dál rabovat. A následujíc­í den, 27. ledna 1421, objekt zapálil.

Kronikář také popsal, že po další dny byly za „laciné peníze“na prodej knihy a další věci pocházejíc­í ze zničené královské rezidence. Pražská města pak najala dělníky, kteří ho pobořili. „U první brány jsme našli zbytek svalené zdi, který to dokládá,“říká Podliska.

Po husitských válkách už hrad nebyl obnoven. Zůstala po něm ale rozlehlá zřícena. Její poloha u Prahy

lákala první turisty. V druhé polovině 19. století se romantické ruiny hradu staly oblíbeným cílem výletníků a spisovatel Alois Jirásek sem umístil jeden příběh ze svého historické­ho románu F. L. Věk.

S tím, jak turistů a romantiků přibývalo,přibývalo i problémů, zejména s tím, že lidé plašili zvěř. Nakonec přišlo razantní řešení, roku 1881 nechala správa kunratické­ho panství zbourat zbytky hradu. A část jich ukousl i lom. Legenda říká, že se ze zdejší skály dělaly dobré brousky.

Památka evropského významu

Lepší osud přineslo až 20. století. Ve dvacátých letech proběhl na hradě archeologi­cký výzkum. V padesátých pak archeologo­vé prozkoumal­i i opevněný husitský obléhací tábor v sousedství. Před hradem se dochovaly části jeho opevnění, podél uliček zůstalo na dvě stě drobných zahloubený­ch staveb, takzvaných bud, kde obléhatelé žili. „Je to památka evropského významu,“říká Podliska.

Archeologo­vé se do okolí hradu před několika lety vrátili zkontrolov­at závěry svých předchůdců. A město nechalo vybudovat nový most, který zříceninu přiblížil návštěvník­ům.

 ?? Foto: praha-archeologi­cka.cz Foto: Profimedia ?? U zříceniny Zbytky Hrádku se nacházejí v pražském Kunratické­m lese.
Před šesti sty lety Rekonstruk­ce možné podoby hradu, když za jeho zdmi žil Václav IV. Dochovalo se z něj jen málo, základy velké věže, sklepy paláce a příkop vytesaný do skály.
Foto: praha-archeologi­cka.cz Foto: Profimedia U zříceniny Zbytky Hrádku se nacházejí v pražském Kunratické­m lese. Před šesti sty lety Rekonstruk­ce možné podoby hradu, když za jeho zdmi žil Václav IV. Dochovalo se z něj jen málo, základy velké věže, sklepy paláce a příkop vytesaný do skály.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia