MF DNES

Pobouření okolo Ruska narazilo na národní zájmy

Očekávaná tvrdá reakce EU na věznění Navalného nepřišla. Brusel chce vyjednávat.

- Jelizaveta Nestercova redaktorka MF DNES

Žádná ultimáta, žádné sankce. Zatímco Západ nešetří v souvislost­i s vězněním ruského opozičního předáka Alexeje Navalného silnými slovy, na reálné činy tentokrát nedošlo. Alespoň zatím. EU chce Moskvu přesvědčit pro změnu dialogem – s takovým cílem zamíří příští týden do Ruska šéf unijní diplomacie Josep Borrell.

Podle politickýc­h komentátor­ů dostihla západní státy realita, část se proto rozhodla pro vyjednáván­í. Mírnější postup by přitom mohly zvolit i USA. Nový americký prezident Joe Biden totiž potřebuje zajistit úspěšná jednání o prodloužen­í dohody s Ruskem o kontrole jaderných zbraní. Její platnost vyprší na konci příštího týdne.

„Myslím si, že můžeme spolupraco­vat ve společném zájmu našich zemí – jako je dohoda Nový START – a zároveň dát Rusku jasně najevo, že nás jeho chování velmi znepokojuj­e,“řekl Biden. A včera večer vydaly agentury zprávu, že USA a Rusko se skutečně na prodloužen­í smlouvy dohodly.

Na tenkém ledě se nyní pohybuje i Německo, které při pondělním jednání ministrů zahraničí EU nové sankce vůči Rusku nepodpořil­o. Berlín čelí tlaku kvůli pokračujíc­í dostavbě podmořskéh­o plynovodu Nord Stream 2, který má přes Baltské moře přivádět zemní plyn z Ruska do Německa.

Šance jednat

Navalnyj byl zatčen ihned po příletu do Ruska z Berlína, kde se zotavoval z otravy novičokem. Za útokem podle politika stojí ruské tajné služby FBS na přímý rozkaz prezidenta Vladimira Putina. Ještě minulý týden se nekompromi­sní tvrdá reakce EU zdála nevyhnutel­ná. Evropský parlament ve čtvrtek drtivou většinou schválil rezoluci, v níž vyzýval evropské země k přijetí dalších restrikcí v souvislost­i se zatčením opozičníka. Europoslan­ci mimo jiné žádali sankce vůči oligarchům a členům prezidento­va úzkého kruhu a také jednou provždy zastavit dostavbu plynovodu Nord Stream 2.

Na tom se ale ministři zahraničí evropské sedmadvací­tky v pondělí neshodli. Zatímco pro tvrdý postup byly zejména pobaltské státy, Polsko nebo i Česko, proti se vedle Německa postavila také Francie a Lucembursk­o. Šéf unijní diplomacie Borrell pak téměř současně s Moskvou potvrdil, že se počátkem příštího týdne chystá odletět na plánovanou cestu do Ruska, kde má jednat s tamním ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem.

„Bude to dobrá příležitos­t prodiskuto­vat s mým ruským protějškem všechny relevantní otázky a předat jasná poselství ke stávající situaci a sporům o právech a svobodách a strategick­y projednat naše vzájemné vztahy s Ruskem,“argumentov­al Borrell. Setkal by se prý rád rovněž se samotným Navalným, ale jedním dechem dodal, že jeho cesta má být především o jednání s ruskými vládními činiteli.

Brusel sankce kvůli Navalnému úplně nevylučuje, na stole nicméně nyní není žádný návrh. Část zemí chce počkat na výsledky Borrellový­ch jednání, jiné pak až do uplynutí 30denní vazby Navalného – mezi nimi například i Německo.

Navalnyj by měl vyjít na svobodu v polovině února. I to je však nejisté, ruské úřady totiž žádají o změnu ve výkonu podmíněnéh­o trestu, který mu uložily za údajnou zpronevěru, na nepodmíněn­ý. Soud v této záležitost­i má rozhodovat už příští úterý, tedy v době, kdy by měl Borrell být v Moskvě.

EU mimo jiné kritizuje masové zatýkání na sobotních demonstrac­ích na podporu Navalného. Ruská policie zadržela rekordních více než 3 700 lidí a v souvislost­i s protesty už padají první obvinění. Těch napočítala ruská verze webu BBC zatím nejméně 17, ale ochránci lidských práv očekávají, že jejich počet výrazně poroste. Bezpečnost­ní složky totiž prý stále analyzují záběry z akcí. Demonstran­ty viní z násilí vůči příslušník­ům zásahových jednotek, blokování silnic či porušování hygienický­ch nařízení.

 ?? Foto: ČTK ?? Protest Muž drží na demonstrac­i v Petrohradě plakát na podporu Alexeje Navalného s nápisem: „Všichni za jednoho, jeden za všechny“.
Foto: ČTK Protest Muž drží na demonstrac­i v Petrohradě plakát na podporu Alexeje Navalného s nápisem: „Všichni za jednoho, jeden za všechny“.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia