MF DNES

Vsadili na rostlinnou stravu

- — Anna Koucká

Partnerské podnikání může být někdy tvrdým oříškem. Amálie Koppová a David Balcar však společně zvládli rozjet značku Optimistic, kdysi známou pod názvem Nemléko, vcelku snadno. Mladý pár v Černošicíc­h u Prahy už od roku 2016 vyrábí rostlinná mléka, postupně přidává další produkty a plánuje i expanzi do zahraničí.

Podnikání bylo pro Balcara vždy první volbou. „Chtěl jsem podnikat odmala, protože jsem vždycky rád něco vymýšlel a nechtěl jsem být zaměstnane­c,“říká Balcar, který už jako student střední školy na chodbách prodával čerstvě vymačkané džusy.

Pro jeho partnerku Amálii bylo podnikání zprvu spíše něco, co může dělat společně s Davidem. „Brala jsem to spíš jako dobročinný projekt,“vzpomíná Koppová.

Hlavní prioritou pro ně však bylo trávit čas spolu. „Nechtěli jsme každý někde pracovat a sejít se jen u večeře. Chtěli jsme spolu něco dělat a trávit čas. A tak jsme spolu začali podnikat a díky tomu jsme spolu někdy trávili až moc času,“směje se Balcar.

Mladý pár začal svoje podnikání doma v kuchyni. „Jsme každý trošku jiný, já jsem spíše praktický člověk a Amálka je více tvůrčí a umělecká. Hodně nás ale spojovalo vaření,“říká David Balcar.

Mladý pár v Černošicíc­h u Prahy od roku 2016 vyrábí rostlinná mléka.

„Dělali jsme si svá vlastní rostlinná mléka a porovnával­i jsme to s tím, co se běžně prodává. U ořechových mlék jsme si všímali, že ta prodávaná jsou často jen s nízkým obsahem mandlí a naše jsou mnohem poctivější a hutnější,“doplňuje ho Koppová.

Po prvotním úspěchu dali dohromady úspory, rozjeli kampaň na HitHitu a začali řešit vznik Nemléka. „Dali jsme do toho naše stavební spoření, dohromady to bylo něco okolo 400 tisíc. Pak jsme vybrali i podobnou částku na HitHitu,“říká Koppová.

„První investice šly do chladicích aut, pasteru a podobně. Začínali jsme klasicky s mixérem a hrncem v kuchyni, takže jsme to museli nějak zvětšit. Máme ale hodné kamarády a rodinu, moc nám pomohli a třeba nám i půjčili peníze,“dodává Balcar.

Zatímco ze začátku byli ve firmě pouze dva, po čase se k nim začali přidávat další zaměstnanc­i. „Momentálně nás je okolo deseti,“říká Koppová. Kromě značky Optimistic se jejich sortiment rozšířil o značku ledových čajů Yes tea a fermentova­né drinky a zeleninu Bacilli.

I přes komplikace s přejmenová­ním a pandemii se firmě v loňském roce dařilo, obrat vzrostl zhruba o 1,5 milionu korun. Růst firma chce i letos, plánuje také expanzi do Polska nebo Maďarska.

 ??  ?? D. Balcar, A. Koppová
Optimistic, Černošice
D. Balcar, A. Koppová Optimistic, Černošice

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia