MF DNES

Osvítí dům či fabriku. I bez žárovky

- — Martin Petříček

Osmačtyřic­etiletý podnikatel Jakub Brandalík se snaží, aby všechny správně osvítil. Jeho firma Lightway se totiž už více než dvě desítky let stará o to, aby pomocí speciálníc­h světlovodů přivedla denní světlo i do těch nejtemnějš­ích zákoutí v bytech, továrnách a obchodních centrech.

K byznysu, který mimo obor zná v Česku málokdo, ho přivedla náhoda. „V 90. letech jsme dělali střechy na komerčních budovách. Ale postupně jsem toho začínal mít dost, bylo kolem toho hodně dohadování, přetahován­í o peníze, nedodržová­ní termínů. Zrovna jsem byl na záchodě, kde bylo šero, když jsem v nějakém časopise viděl článek o prosvětlov­ání,“vzpomíná Brandalík.

Tehdy si řekl, že světlovody na českém trhu chybějí, a začal je dovážet. Brzy ale narazil na dva problémy. Výrobky nebyly stavěny na tuzemskou zimu, při teplotách pod nulou v nich začala kondenzova­t voda a ze světlovodů kapala. Navíc plastové kopule, tedy jakýsi vývod na střeše, poměrně rychle žloutly a vyžadovaly častou obměnu.

S obojím si Brandalík nakonec poradil. „Vložili jsme do světlovodu izolační dvojsklo, tedy prvek, který zabrání kondenzaci. To jsme si později i patentoval­i. A místo plastu jsme začali dávat na střechu

Lidé většinou zjistí, že do domu potřebují světlovod, až když novostavbu vybaví nábytkem.

český křišťál. Je to sice o dost dražší, ale sklo může vydržet i déle než sto let,“říká podnikatel. Světlovody se vyrábějí v Česku, některé součásti v Německu.

Laikovi se může zdát, že na „trubce“ze střechy do místnosti se nedá vymyslet nic nového, podle Brandalíka jde však vývoj dopředu i v této oblasti. Hledají se nové materiály, spojují se různé vrstvy, aby se odrazilo co nejvíce světla. Dělají se také světlovody do bytových domů, které mohou mít i 60 metrů, v každém patře je odbočka. Novinkou jsou třeba potrubí, která ústí na fasádě, ne na střeše.

Kvůli pandemii covidu se propadl obrat Lightwaye loni asi o 30 procent. A firma se také musela zaměřit na jiné zákazníky. V předchozíc­h letech byly čtyři pětiny obratu z komerčních objektů, zbytek připadl na rezidenční objekty. Jenže většina podniků loni stopla investice, které nepovažují za nezbytné.

„Teď nás živí rodinné domy. Lidé pracovali více z domu a najednou zjistili, že tam mají spousty tmavých prostor, že potřebují více denního světla. Co ušetřili za dovolené, za to si koupili světlovody,“říká Brandalík. Většinu světlovodů instalují do hotových domů, protože lidé většinou zjistí, že do domu potřebují světlovod, až když si novostavbu vybaví nábytkem. Dům po nastěhován­í „ztmavne“.

 ??  ?? Jakub Brandalík
Lightway, Praha
Jakub Brandalík Lightway, Praha

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia