MF DNES

V hlavní roli puntík. A maminky

- — Stanislava Králová

Za vším hledej ženy. A puntíky. Na nich oba třicátníci, Martin Kůs a Ondřej Hyrš, vyrostli. Provázely je v dětství a „nakoply“i jejich společné podnikání.

„Přes puntíky jsme lidem chtěli nabídnout hravost a barvy,“říká jeden ze zakladatel­ů značky Vuch, Martin Kůs, kterého s vrstevníke­m, třicátníke­m Ondřejem Hyršem, spojilo nejdříve kamarádstv­í jejich maminek a bydlení ve společném vchodu jednoho z chrudimský­ch paneláků.

Od roku 2013 společně podnikají. Začínali jako jeden z tisíce e-shopů, když přeprodáva­li velké zavedené značky. O dva roky později rozjeli svoji vlastní s jediným cílem: hlavně neprodávat zajetou černou klasiku. A zrodil se Vuch.

„Vypadalo to jako pokus. Ale ten se de facto ujal. Chtěli jsme do něj dostat hravost a barevnost a začali navrhovat vlastní peněženky. Teď už děláme komplet celou módu a doplňky. Chybí nám snad už jen boty,“říká druhý společník Ondřej Hyrš. Peněženky sami navrhli, externí firmy je vyrobily a přítelkyně podnikatel­ů je pak balily a odesílaly zákazníkům.

Od roku 2015, kdy rozjeli vlastní značku Vuch, pracuje ve firmě 20 lidí nastálo, ovšem například před Vánoci chodí vypomáhat dalších 30 brigádníků balit

Začali navrhovat vlastní peněženky. Teď dělají komplet celou módu a doplňky.

zboží. Kromě chrudimské pobočky mají další prodejnu v Praze a nadále rostou.

Vuch má zastoupení v Maďarsku, Rumunsku, na Slovensku nebo v Polsku. „Loni jsme spustili mezinárodn­í doménu vuch.com, která je v angličtině. Objednávky jsme měli snad z každého státu Evropské unie,“říká Hyrš. Celkem je možné koupit značku Vuch ve třiceti zemích.

Jejich firma loni zaznamenal­a 74procentn­í ekonomický růst. Obrat vyšplhal na 61 milionů korun. Letos chtějí atakovat hranici sta milionů korun. V jejich nabídce nechybějí šperky, hodinky, dětská kolekce ani batohy. Vše si navrhují sami, s některými návrhy pomáhají externí designéři.

„Loni v době covidu nám doslova vystřelila kategorie batohů, kde jsme rostli o stovky procent. Možná to souvisí s častějšími výlety do přírody. Trend kabelek se přesouvá do batůžků,“říká Kůs.

Kvůli koronaviru uzavřeli na jaře i před Vánocemi obě kamenné pobočky. „Museli jsme rozdělit provoz na tři části, ale ustáli jsme to,“řekl Hyrš. Vše zachránil online prodej. Letos zacílí na muže a nabídnou jim to, co v nabídce dosud chybělo, pánskou streetovou obuv. „Bude s puntíky, to si ani nedovedeme představit jinak,“naznačuje Kůs.

 ??  ?? Martin Kůs
Vuch, Chrudim
Martin Kůs Vuch, Chrudim

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia