MF DNES

Hranolky už prodávají v kontejneru

- — Darek Štalmach

Karma je zdarma, jak se říká. Chovali jsme se vždy k dodavatelů­m slušně, v krizi se nám to vrátilo, komentuje události posledního roku René Müller, spolumajit­el ostravské společnost­i Faency Fries. Ta se už před pěti lety prosadila s konceptem smažených hranolků. Z první prodejny je nyní patnáct vlastních i franšízový­ch poboček a další se chystají.

Z dvojice zakladatel­ů, René Müllera a Jana Haščáka, ve firmě zůstal již jen první jmenovaný. „Když jsme začínali dělat hranolky, vůbec jsme neměli představu, co se z toho může stát,“vysvětluje Müller důvody, proč jeho původní společník ve firmě skončil.

Stejně jako další firmy podnikajíc­í ve stravování pocítili i ve Faency Fries dopady koronaviro­vé pandemie. „V podstatě žijeme z lidí, kteří chodí po ulicích a nemají čas jít na oběd do klasické restaurace. Pro nás je zajímavé, jestli jsou otevřené školy, což dělá okolo 20 procent obratu,“vysvětluje jednatel řetězce.

V době úplného lockdownu tržby klesaly ještě výrazněji „Podle účetnictví jsme měli 40 procent tržeb na prodeji na provozovná­ch. Asi jsme neskončili ve ztrátě, s utaženými opasky jsme vydrželi,“přibližuje

Pro nás je zajímavé, jestli jsou otevřené školy, což dělá okolo 20 procent obratu.

Müller. „Neberu to ale jako prohru. Současnou situací trpí celá společnost, musíme si na to zvyknout.“Ne vše bylo ale špatně. Cena brambor během roku výrazně klesla, problémy byly jen s dovozem sýru čedar.

Při nákupu brambor ve Faency Fries spoléhají na tuzemské dodavatele, se kterými dlouhodobě spolupracu­jí. „Když přišlo první zavření, tak jsme obvolávali dodavatele, jestli nám počkají, že nemáme zrovna na zaplacení. Všichni vydrželi,“vzpomíná zakladatel firmy.

Firma měla loni v plánu otevření první pobočky v Rakousku, které musí počkat. „Na druhou stranu jsme se ale nezastavil­i úplně. V Plzni jsme otevřeli pobočku vyrobenou z námořního kontejneru před nákupním centrem. Do takových jsme nechtěli, ale zoufalá doba žádá zoufalé věci,“uvádí.

Co bude dál, se teprve uvidí. Plány do budoucna bude možné podle Reného Müllera upřesňovat nejdříve v polovině letošního roku. „Vše se rozhodne až podle toho, jak se rozběhne očkování. Věřím, že se nám podaří rozšířit do Rakouska, máme rozjednané Chorvatsko. V republice chceme otevřít pět kontejnerů. A věřím, že se podaří otevřít vlastní pobočku v Praze, kde sice jsme, ale nemáme tam kamennou pobočku,“říká.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia