MF DNES

Škola pro letce jako dětský sen

- — Sára Mazúchová

Pokud člověk na začátku 90. let vzhlédl k obloze a spatřil letadlo, které si pod křídlem vezlo bicykl, nešlo o výplod fantazie. V kabině pravděpodo­bně seděl letecký nadšenec Michal Raudenský. Z jeho leteckého koníčku se stala práce a dnes Raudenský vlastní jednu z nejlepších leteckých škol v Česku.

Byly doby, kdy se odlepoval od země každý den ráno a na ranvej dosedal až po setmění. Kvůli pandemii nyní ve škole Fly For Fun běží méně výcviků a Raudenský má víc volného času, než na kolik byl zvyklý. Celé to přitom začalo jako chlapecký sen.

V dětství rád sestavoval modely letadýlek a pouštěl je na poli u chaty za Prahou. V jednu chvíli se na obzoru nad polem objevil letoun Morava 200, a protože letěl nízko, Raudenský mu jako kluk nadšeně zamával. „Pilot mě uviděl a zamával mi taky, křídly. Říkal jsem si, jací jsou ti piloti frajeři, a že kdybych já byl jedním z nich, mával bych každému, kdo mi zamává. To se snažím dodržovat,“směje se letec.

Dráze profesioná­lního pilota bránil režim, ale i maminka, která povolání považovala za nebezpečné. Stal se tedy ajťákem. Po revoluci však hledal cestu, jak se do vzduchu dostat. Našel ji v paraglidin­gu.

Plachtění ho přivedlo nejen k budoucí manželce

Rozestavěn­é letadlo vyplňovalo prostor garsonky, kde tehdy Raudenští bydleli.

Ivě, ale i k založení školy. S ostatními paraglidis­ty zrovna seděli na kopci Raná, když se na letišti pod nimi objevili dva pánové a s nimi malé letadlo. Raudenský seběhl kopec a při obdivování stroje pronesl, že by si ho rovněž chtěl koupit. „To si nekupuj, to si ho postav,“odpověděli mu. O pár měsíců později už rozestavěn­é letadlo vyplňovalo prostor garsonky, kde tehdy Raudenští bydleli.

Způsob, jakým nabíral zkušenosti, by Raudenský nikomu nedoporučo­val. „Měl jsem šestnáct nouzových přistání. Naštěstí vždycky všechno dobře dopadlo,“říká letec. S kamarádem si pod křídlem letounu vozili bicykl, aby mohli z polí, na nichž přistávali, dojet pro benzin či náhradní díly.

V té době měli Raudenští každý svou živnost a přemýšleli o tom, jak dostat drahý koníček do nákladů. Nebyla jiná možnost než začít nabízet výcvik. „Rozjel jsem reklamu na internetu, což nebylo běžné. Dlouhá léta tak byli všichni naši zákazníci z IT, protože se jako první k téhle informaci dostali,“uvádí.

V době, kdy na školu byli pouze dva, obstarával­i manželé všechnu práci sami. Létání ale pro Raudenskéh­o nikdy nebylo jen „způsob obživy“. „Koho to jednou chytlo, už nemůže sedět doma a koukat na mraky,“dodává.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia