MF DNES

Od Nestlé k výrobě sirupů

- — Gabriela Volná Garbová

Sirupy vyráběné v jablonecké­m výměníku zná už celá republika. Za úspěšným podnikem, který se i v době pandemie stále rozšiřuje, stojí osobnost jeho zakladatel­e Jana Vokurky. Ten slavil úspěchy v korporátní­m prostředí, ale rozhodl se jít složitější cestou.

Pouhé dva roky v oboru stačily Janu Vokurkovi k tomu, aby se stal brand manažerem roku. Přesto po pár měsících opustil koncern Nestlé a založil vlastní firmu. Do pár let se jeho společnost­i Kitl podařilo na českém trhu prosadit bylinnými likéry a sirupy. A přestože odmítl jít „globální“cestou, ale naopak si zakládá na regionální­m charakteru, prodávají se jeho sirupy po celé republice. Už jen díky tomu, že malinovou příchuť sirupu Kitl si oblíbili zákazníci české pobočky McDonald’s.

„Vystudoval jsem Vysokou školu ekonomicko­u a Technickou univerzitu v Liberci. A i když jsem věděl, že marketingo­vý pupek světa je Praha, nechtělo se mi odejít. A tak jsem zavolal do jablonecké firmy Soaré (výrobce šumivých vín, pozn. red.), nechal se přepojit na generálníh­o ředitele a řekl jsem mu, že pokud mě nevezme, udělá životní chybu,“vzpomíná Vokurka s úsměvem.

V Jablonci vydržel necelý rok. „Cítil jsem, že

Počátkem roku 2007 začal pracovat na prvním výrobku – bylinném víně Šláftruňk.

abych se něco naučil, musím jít dál,“vysvětluje. Nastoupil proto do jedné z největších korporací na světě, společnost­i Nestlé. „Měl jsem za úkol uvést na český trh tyčinku Kit Kat. Podařilo se nám dostat se za dva roky z nuly na 200 milionů a udělat z ní tyčinku číslo jedna,“popisuje.

V obří společnost­i jej ale neudrželo ani ocenění brand manažer roku. Už za pár měsíců rozjel vlastní podnik. „Cítil jsem, že musím dělat něco, co je mi blízké. I když si tehdy všichni ťukali na čelo,“vzpomíná Vokurka. Počátkem roku 2007 začal pracovat na prvním výrobku – bylinném vínu Šláftruňk.

Po čase přišel nápad na výrobu sirupů, jako první vznikl bezový. „Původně jsem si myslel, že to je takový plevel, ale nakonec jsme museli vysázet vlastní sad,“vysvětluje nápojář. Následoval­y další příchutě, v současnost­i jich mají deset a dodávají je do restaurací, menších obchodů i některých velkých řetězců. Roční obrat firmy přesahuje 80 milionů a firma živí padesát zaměstnanc­ů.

Expanzi nezastavil­a ani covidová pandemie. Za loňský rok firma rostla o více než 20 procent a letos v březnu se bude stěhovat do opraveného areálu Vratislavi­cké kyselky. Chtějí obnovit i stáčení slavné minerálky. To bude ale ještě pár let trvat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia