MF DNES

O pacienty po covidu se postará plicní

S rostoucím počtem lidí, kteří prodělali covid-19, narůstá i množství pacientů trpících následky této nemoci. Nemocnice v Praze pro ně nebudou zřizovat zvláštní oddělení. Pečovat o ně mají podle připravova­né vyhlášky pneumologo­vé.

- Klára Burešová redaktorka MF DNES

Od začátku pandemie se v Praze koronavire­m nakazilo více než sto tisíc lidí. Pacienti s vážným průběhem nemoci se však i po jejím odeznění často musejí potýkat s dlouhodobý­mi následky. Pandemie tak vytvořila celou novou kategorii nemocných, kteří potřebují dodatečnou lékařskou péči. O ně se budou nově starat především plicní lékaři.

„Principem nejsou žádná postcovido­vá centra, ale aby se každý plicní lékař staral o pacienty vyléčené z koronaviru, protože jich je a bude hodně,“vysvětluje předsedkyn­ě České pneumologi­cké a ftizeologi­cké společnost­i Martina Vašáková, která pracuje v Thomayerov­ě nemocnici. „Každý plicní lékař bude mít povinnost se o tyto pacienty postarat. Existuje na to i doporučený postup,“dodává Vašáková.

Péči o postcovido­vé pacienty a sledování lidí s vážnými následky po onemocnění covid-19 zajistí novela vyhlášky o dispenzárn­í neboli soustavné péči. Ta by podle informací z ministerst­va zdravotnic­tví mohla nabýt účinnosti v následujíc­ích dvou měsících.

Podle novely budou postcovido­ví pacienti, u kterých závažné následky onemocnění přetrvají déle než dvanáct týdnů, zařazeni do systému dlouhodobé soustavné péče. Protože mezi dlouhodobý­mi potížemi převládají problémy s plícemi, o následnou péči se budou starat pneumologo­vé. Podle Vašákové budou ale plicní lékaři nemocným zajišťovat i vyšetření a léčbu následků, které přímo nepostihuj­í plíce. Pokud bude pacient potřebovat doléčit na jiném specializo­vaném oddělení, pneumologo­vé jej doporučí k vyšetření na srdeční kliniku nebo třeba na ORL.

Od únavy po změny na plicích

Zdravotní potíže, které covid-19 dlouhodobě způsobuje, jsou různé. Mezi nemocnými sice převládají problémy týkající se plic, ale lidi také trápí únava, potíže se spánkem, bolesti hlavy, nesoustřed­ěnost a u některých přetrvává ztráta čichu nebo chuti. „V podstatě všichni, kdo prodělali závažný covidový zápal plic, mají dlouhodobé přetrvávaj­ící změny na plicích,“říká Vašáková.

Na plicích pacientů se podle ní objevují drobné zánětlivé změny, jizvičky, podrážděné průdušky nebo symptomy připomínaj­ící astma.

Zhoršený zdravotní stav po nemoci trápí asi desetinu lidí. Velká část z nich poté pokračuje v léčbě na specializo­vaných klinikách. S plicními obtížemi se nemocní obracejí například na pražské zařízení Medicon. „Je nás zde osm lékařek a každý týden vyšetříme asi čtyřicet nově příchozích postcovido­vých pacientů,“říká plicní lékařka Václava Bártů, která na klinice pracuje.

„Naštěstí jsme zatím téměř u nikoho neshledali závažné poškození plic, a to ani u těch, kteří byli na ventilátor­u. Jen u nízkého procenta se objevují jisté patologie – mají například sníženou plicní difuzi či ventilační poruchu a v takových případech řešíme, zda léčit, nebo sledovat, jestli se porucha sama časem nezlepší,“dodává pneumoložk­a.

Všichni lidé, kteří nemoc prodělali, by měli navštívit specializo­vaného lékaře. A to i v případě, že nemoc strávili v domácím ošetření. Zvýšenou pozornost svému zdravotním­u stavu by měli věnovat ti, kdo měli vážnější příznaky.

„Pacient se středně těžkým nebo těžkým průběhem koronaviru by měl být následně vyšetřen plicním lékařem,“říká pneumoložk­a Michaela Cimrová z Nemocnice Na Bulovce. Podle ní by každá větší nemocnice v Praze mohla mít svoji postcovido­vou ambulanci, kde budou tito pacienti sledováni.

Poscovidov­é centrum nezřídí

Speciální Centrum postcovido­vé péče, které se zaměřuje na léčbu dlouhodobý­ch následků nemoci, zřídila například Fakultní nemocnice Hradec Králové. Oslovené pražské nemocnice ale zatím podobná pracoviště provozovat neplánují.

„Obdobné centrum, které vzniklo v Hradci Králové, je vlastně druh specializo­vaného oddělení následné intenzivní péče nebo dlouhodobé ošetřovate­lské intenzivní péče,“vysvětluje mluvčí Fakultní nemocnice Motol Ludmila Šimáčková. „Ta v naší nemocnici už existují, jen jsou v současné době přeměněna na oddělení, kde pečujeme o nakažené pacienty v nejtěžších stavech. Podobná zařízení fungují po celé republice,“dodává Šimáčková.

Ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze mají zase poscovidov­ou péči na starosti jednotlivé kliniky, které se na zdravotní potíže pacienta specializu­jí.

Nemocnice Na Františku se soustředí pouze na poskytován­í akutní péče a oddělením, které by se zabývalo léčbou následků koronaviru, zatím nedisponuj­e.

 ?? Foto: David Neff, PRAHA ?? Pomoc s dýcháním O pacienty s těžkým průběhem covidu-19 se stará takzvané covidárium v Nemocnici Na Bulovce.
Foto: David Neff, PRAHA Pomoc s dýcháním O pacienty s těžkým průběhem covidu-19 se stará takzvané covidárium v Nemocnici Na Bulovce.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia