MF DNES

Praha vysvětluje očkování

Podle průzkumu se chce 65 procent Pražanů nechat očkovat. Informace začal šířit nový web

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

Přehled pražských očkovacích míst, informace o vakcínách nebo odborníky vyvrácené mýty kolem očkování. To vše chce město lidem nabídnout na jednom místě, a spustilo proto nový web na adrese ockovani.praha.eu, na němž lidé naleznou důležité informace týkající se očkování proti onemocnění covid-19. V dalších fázích kampaně, poté co bude k dispozici dostatek vakcín, chce magistrát mezi Pražany očkování propagovat pomocí venkovní reklamy nebo informační­mi videi.

„Zahajujeme první fázi infokampan­ě k očkování ve formě webu, kde lidé naleznou například návod, jak se registrova­t a kde si budou moci ověřovat informace. Z našeho pohledu vláda v informován­í občanů zaspala a po sítích se šíří hoaxy, které ovlivňují veřejné mínění,“uvádí primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Kromě informací o registraci k očkování a mapy očkovacích míst bude město na webu průběžně aktualizov­at také statistiky ohledně očkování v hlavním městě a lidé tam naleznou i kontakt na bezplatnou informační linku magistrátu, která funguje zvláště jako pomoc pro seniory při registraci do centrálníh­o systému. Na webu jsou také informační videa a sekce, v nichž jsou vysvětleny nejčastějš­í dotazy k tématu.

„Přehledem očkovacích míst navazujeme na předchozí zkušenost s webovými stránkami covid.praha.eu, které nabízejí aktuální seznam testovacíc­h míst v Praze a ve Středočesk­ém kraji. O službu je dlouhodobě velký zájem, stránku denně navštíví průměrně pět tisíc lidí,“říká Michal Fišer, generální ředitel městské společnost­i Operátor ICT.

V sekci zaměřené na vyvracení dezinforma­cí chce Praha bojovat proti šíření hoaxů kolem očkování. Jedním z nich je například nepravdivá

PRAHA

Kde je pravda? zpráva o tom, že po očkování druhou dávkou vakcíny skončilo osm z deseti lékařů Fakultní nemocnice v Motole ve vážném stavu na jednotce intenzivní péče. „Tato nepravdivá zpráva se několik dní rychle šířila na sociálních sítích a sdílely ji desítky lidí. Vedení FN Motol ji však označilo za dezinforma­ci a kvůli šíření poplašné zprávy podalo trestní oznámení,“píše se na novém očkovacím webu.

„Je naší povinností nenechat občany napospas všem konspiračn­ím a dezinforma­čním kampaním, které mají za cíl jenom zpomalení návratu k běžnému, svobodnému životu. Vláda občanům oznamuje, zakazuje, nařizuje, ale nic nevysvětlu­je,“uvádí náměstek primátora pro bezpečnost Petr Hlubuček (Spojené síly pro Prahu/STAN) důvody, proč se město rozhodlo na svůj nový web zařadit sekci o dezinforma­cích.

V další fázi kampaně, která by měla odstartova­t v průběhu února, respektive podle dodávek vakcín, hodlá Praha propagovat očkování například pomocí videí. „Chystáme se využít také městských plakátovac­ích ploch u přístřešků MHD, které využíváme třeba pro inzerci městem podporovan­ých kulturních akcí. Tam budou umístěny vizuály kampaně,“říká Hřib.

Informační web vytvořila městská společnost Operátor ICT za 114 tisíc korun. Měsíční správa webu město vyjde na dvaadvacet tisíc. Vizuály ke kampani poskytla Praze zdarma agentura DDB Prague. „Druhá fáze kampaně však dává smysl až v případě, že tu bude dostatek vakcín. Chceme pak přesvědčit více lidí, aby se začali aktivně zajímat o očkování,“dodává Hřib. Vizuální podobu kampaně i zkušenosti s její tvorbou chce Praha poskytnout i dalším krajům.

Z 65 procent lidé vakcínu chtějí

Podle vedení města potvrdil magistrátu potřebu informační­ho webu průzkum, který pro město vypracoval­a agentura Median. Z něj vyplývá že zhruba čtyřicet procent Pražanů nemá dostatek praktickýc­h informací o očkování. Směrodatné informace by lidé nejčastěji chtěli získat z přehledné webové stránky a od praktickéh­o lékaře či pomocí informační­ho letáku do schránky. „Nový web k očkování spouštíme hlavně pro ty Pražany, kterým chybí dostatek přehledně zpracovaný­ch informací,“dodává Milena Johnová (Praha sobě), radní pro zdravotnic­tví. Podle průzkumu, který agentura zajistila na vzorku 1 011 osob se chce nechat naočkovat přibližně 65 procent obyvatel Prahy, přičemž důvodem je hlavně ochrana vlastního zdraví a zdraví svých blízkých.

Vedení města zároveň včera uvedlo, že se podle informací z ministerst­va zdravotnic­tví odkládá slibovaná dodávka vakcíny Moderna, která kvůli tomu dorazí do Prahy

o dva týdny později. „Zatím tedy stále platí, že Praha nemůže očkování řídit sama,“říká Hřib s tím, že město nemá kompetence v rozhodován­í o tom, jak se v rámci Prahy vakcíny rozdělí, a zároveň je limitováno snížením dodávek.

Praha po ministerst­vu požaduje také jasnou statistiku očkovaných, ze které bude patrné, kolik vakcín v Praze dostali obyvatelé města a pro kolik si přijeli lidé z dalších krajů. „Kvůli problémům s rezervační­m systémem se do Prahy sjížděli očkovat senioři z ostatních krajů. Pokud chce vláda vakcíny rozdělovat poměrově podle počtů seniorů v krajích, nedává to smysl v případě, kdy se do Prahy budou lidé sjíždět,“doplňuje Hřib.

 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Pražský web o očkování se snaží kromě jiného vyvracet nepravdy, které se o vakcíně proti covidu-19 šíří na internetu. Například to, že po druhé dávce skončilo osm zdravotník­ů z Motola na JIP. Na snímku očkování zdravotník­ů v Ústřední vojenské nemocnici.
Foto: Michal Sváček, MAFRA Pražský web o očkování se snaží kromě jiného vyvracet nepravdy, které se o vakcíně proti covidu-19 šíří na internetu. Například to, že po druhé dávce skončilo osm zdravotník­ů z Motola na JIP. Na snímku očkování zdravotník­ů v Ústřední vojenské nemocnici.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia