MF DNES

Byl to rok veverky, říkají pražští zachránci zvířat

Covidový rok 2020 provázený locdowny ovlivnil práci záchranné stanice zvířat. Lidé chodili více do přírody, do stanice se díky tomu dostala spousta veverek vypadlých z hnízda. V problémech se ocitli také ježci, labutě či poštolky.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Potlučení po střetech s auty, nárazu do skel, stěn či trolejovýc­h drátů anebo pokousaní – v tomto stavu se zástupci pražské živočišné říše minulý rok dostávali do péče Záchranné stanice pro volně žijící živočichy v Jinonicích. Lidé na obyvatele metropolit­ní divočiny v ohrožení nezanevřel­i ani v době plné virů. Počet pacientů se přiblížil hranici 5 200. Méně pozitivní zprávou je, že současná omezení letos zpomalí očekávanou rekonstruk­ci areálu stanice.

Rok veverky – takovou přezdívku si podle ošetřovate­lů zaslouží zmíněné období. Do péče jich přijali takřka 150, většinou nesamostat­ných mláďat. Největší nápor těchto drobných hlodavců stanice zažila během první třetiny roku 2020.

Souvisí to s jarní první vlnou omezení, zavíráním hospod, muzeí či nákupních center, které Pražany vyhánělo na toulky do zeleně. „V tomto období se do naší péče dostávala hlavně veverčata ve věku okolo šesti týdnů,“vysvětlují záchranáři.

Pro malé veverky jde o kritický věk. „V této době opouštějí hnízdo a začínají zkoumat svět kolem,“popsal chování mláďat veverek zoolog Jan Hanzák. Za normálních okolností matka své zbloudilé mladé navede zpět do stromové koruny. V parku či lese, zaplněném hlučícími lidmi, však matka může dostat strach se k potomkovi přiblížit. Veverčeti vzápětí hrozí smrt hladem, vyčerpáním nebo to, že se stane vcelku snadnou obětí predátora. Odchov malého veverčího mláděte představuj­e podle odborníků nejednoduc­hý úkol. „V průměru u nás každé takové mládě strávilo 65 dní.

JINONICE

Bodlinatý sirotek

Veverčí novorozeně

Až do osmi týdnů jeho věku je potřeba je kojit, teprve poté je schopné přejít na pevnou stravu. Další péče trvá ještě přibližně čtyři týdny,“uvedla Petra Fišerová ze společnost­i Lesy hl. m. Prahy (LHMP), která záchrannou stanici spravuje.

Záchranka se pro veverky stává i jakousi školkou, kde si „pilují“některé důležité návyky. Ve voliérách se zdokonaluj­í ve skoku a šplhu, dovednoste­ch důležitých pro život ve volné přírodě.

Ošetřovate­lky tak odchovaly například i veverčí sedmerčata z Ořechovky. Ve věku asi 12 dnů vypadla z hnízda a matka se k nimž neodvážila přiblížit. Rodiče proto nahradili

ošetřovate­lé, kteří je v prvních týdnech každé dvě hodiny krmili. K mláďatům vstávaly ošetřovate­lky i v noci. Odchov skončil úspěchem.

K tradičním klientům náleželi ježci, a to ať východní, či západní, netopýři či labutě. Jednu labuť záchranáři vyprostili z pytlácké nástrahy na ryby.

V problémech se ocitli také dravci křižující nebe nad Prahou. Trn proti holubům probodl stehno poštolce, která strávila řadu dní léčením. K exotickým pacientům náležel například tenkozobec, jenž nezvládl záludnosti velkoměsta a narazil do skleněné překážky.

Mohutnější­m klientem byl muflon, ten si zřejmě při střetu s autem poranil nohu. Tříštivá zlomenina se zahojila, muflon je zpět ve stádu u Thomayerov­y nemocnice.

Zpomalená stavba

Záchranná stanice měla letos začít procházet přestavbou. „Ukázalo se, že proces před fyzickým zahájením hlavní stavby je ještě velmi administra­tivně složitý a nynější virová situace to určitě neusnadňuj­e,“připustila Petra Fišerová.

Přípravné práce jako vybudování elektrické­ho sloupku a vyčištění území by mohli v závislosti na počasí dělníci odvést v lednu či únoru. „Nicméně složitý výběr dodavatele hlavní stavby záchranné stanice bude investiční odbor magistrátu teprve zahajovat,“uvádí zástupci LHMP. S hlavní stavbou se tak asi začne až v druhé polovině roku.

 ??  ?? Ježci náleží k častým klientům záchranné stanice, ohrožují je auta i sekačky na trávu. Ošetřovate­lé v Jinonicích odchovali i mládě, které ztratilo matku ve věku přibližně čtyř až pěti dnů.
Ježci náleží k častým klientům záchranné stanice, ohrožují je auta i sekačky na trávu. Ošetřovate­lé v Jinonicích odchovali i mládě, které ztratilo matku ve věku přibližně čtyř až pěti dnů.
 ??  ?? 2x foto: Lesy Hlavního města Prahy
Zvýšený ruch v parcích a lesích nesvědčí veverčím mláďatům. Ošetřovate­lé v jinonické stanici odchovali i osiřelá sedmerčata.
2x foto: Lesy Hlavního města Prahy Zvýšený ruch v parcích a lesích nesvědčí veverčím mláďatům. Ošetřovate­lé v jinonické stanici odchovali i osiřelá sedmerčata.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia