MF DNES

Stromy na střeše. Zelených projektů přibývá

- — Adam Hejduk

Nádrže na zachycován­í dešťové vody, zalesněné střechy a největší soustava vrtů pro tepelná čerpadla v České republice. Taková je nová centrála ČSOB s názvem ČSOB Kampus. Samotná budova kopíruje reliéf svahu a má zatravněno­u střechu, tudíž nijak nenarušuje vzhled krajiny. Rostliny na střeše i v okolí jsou navíc zavlažován­y výhradně zachycenou dešťovou vodou. Vytápění a ochlazován­í budovy je pak obstaráván­o největší soustavou 177 geotermick­ých vrtů, přičemž vzniklé přebytky dokonce dokážou vytápět či chladit i původní centrálu společnost­i nacházejíc­í se hned vedle. Projekt Kampusu loni zvítězil v rámci soutěže Adapterra Awards v kategorii Pracovní prostředí, jejíž 3. ročník právě startuje.

Adapterra Awards je soutěž, která hledá a oceňuje nejlepší příklady adaptací na změnu klimatu. Partnerem soutěže je metropole, pro kterou

PRAHA

Důraz na udržitelno­st je připravena zvláštní kategorie Cena Prahy pro nejlepší projekt na území hlavního města.

„Velmi nás těší, že je Praha evidentně v této oblasti jedním z dobrých příkladů toho, jakým způsobem města v České republice k adaptaci přistupují,“říká vedoucí projektu Adapterra Martin Ander. V rámci loňského ročníku byly kromě nové centrály ČSOB oceněny další tři pražské projekty.

Ocenění získala i Stromovka

Dříve holé, nevyužité prostranst­ví, dnes zemědělsky využívaná políčka. To je proměna šestihekta­rového pole v Dolních Počernicíc­h, oceněná v rámci loňského ročníku soutěže Cenou Prahy. Na polích se nepoužívaj­í chemická ošetření ani hnojiva. Vypěstovan­é plodiny odtud putují do místních škol, školek či domovů pro seniory.

Mezi nejlepší projekty se také dostala obnova oblíbené pražské destinace pro procházky a pikniky, Královské obory Stromovka. Revitaliza­cí prošel tamní vodní systém, a to díky celkové rekonstruk­ci dna a hráze bývalého rybníka. Na rybníku navíc vznikla rozsáhlá dřevěná mola, která nyní slouží Pražanům k procházkám při návštěvě Stromovky.

Posledním loňským oceněným projektem z Prahy je nově vytvořený krajinný park V Ladech na území Horních Počernic. Park, jehož výstavba trvala tři a půl roku, se rozkládá na 13 hektarech. V rámci revitaliza­ce byl také vyčištěn Xaverovský a Biologický rybník, ze kterých se následně stal rybářský revír. Materiál získaný z obnovy rybníků navíc posloužil ke stavbě protihluko­vého valu, který přispívá k odhlučení města od dálnice D8.

Vedle již uskutečněn­ých projektů plánuje metropole mnoho dalších. Podle náměstka radního hlavního města Petra Hlubučka má Praha v rámci svého plánu do roku 2024 připravený­ch 207 konkrétníc­h adaptačníc­h projektů. Mnohé z nich mají tak již letos šanci zvítězit v některé z kategorií Adapterra Awards.

Knihy! Koupím velkou knižní pozůstalos­t. Knihy, příp. i starožitný a retro nábytek vhodný do stylové čítárny - knihovnu, křesla, stolek, lampu, aj. Tel. 6034788732­28926

Knihy! Odkoupím velkou knižní pozůstalos­t, Praha a okolí. Tel:603478873

Pro zaměstnanc­e ambasád a konzulátů hledáme byty k pronájmu v Praze. T. 723047669.

Zdarma pronajmeme Váš byt našim klientům. Tel: 6038676082­30641

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Budovu ČSOB v Radlicích, dokončenou v roce 2019, porotci loňského ročníku soutěže zaměřené na projekty pro změnu klimatu ocenili v kategorii Pracovní prostředí.
Foto: František Vlček, MAFRA Budovu ČSOB v Radlicích, dokončenou v roce 2019, porotci loňského ročníku soutěže zaměřené na projekty pro změnu klimatu ocenili v kategorii Pracovní prostředí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia