MF DNES

Jediný Čech v NBA

Tomáš Satoranský a jeho Chicago hledají cestu

- Miroslav Němý basketbalo­vý reportér MF DNES

Nejprve se do nejlepší basketbalo­vé soutěže světa musel vůbec probít. Pak zkoušel přesvědčit šéfy Washington Wizards, že má na mnohem víc než na pozici náhradníka. Následně se prosazoval do sestavy Chicago Bulls.

A nutnost opětovných startů pro Tomáše Satoranské­ho nekončí ani teď. Nyní z důvodu zcela poplatného době: má za sebou teprve třetí duel po prodělání covidu-19.

„Sato to měl vážně tvrdé, vždyť nesměl hrát dva dlouhé úseky,“připomněl trenér Billy Donovan, že jediný Čech v NBA vynechal prakticky celou přípravu kvůli karanténě a následně ho infekce připravila celkem o 11 zápasů. Podobné potíže měl i Chandler Hutchison a Donovan pro list Chicago Sun-Times po jejich opětovném uschopnění přiznával: „Nejspíš zase chvíli potrvá, než se naplno aklimatizu­jí a budou cítit pevnou půdu pod nohama.“

Satoranský má za sebou první test, Bulls ve zběsilém programu hráli v sobotu, neděli i v úterý.

A pokud si složité covidové časy žádají aspoň dílčí dobré zprávy, tady jedna je: jeho herní zátěž roste. Proti šampionům Los Angeles Lakers a Charlotte Hornets se dostal na palubovku celkem jen na 23 minut, naposledy s Boston Celtics už jich dostal 24.

Ale jinak Donovanův odhad platí.

Satoranský za tři duely posbíral jen 10 bodů, proti Celtics měl z pole (ne)úspěšnost střelby 14,3 procenta a proměnil jednu trojku ze tří pokusů. Na druhou stranu zaznamenal šest asistencí (druhý nejlepší v týmu). Vtrhnout do takto rozjeté sezony patří k těm těžším úkolům jeho zámořské mise. A nejen herně.

„Jakmile jsem se dozvěděl, že jsem pozitivní, ocitl jsem se za hranicí frustrace,“přiznal. „Těžký moment. Tolik mi ještě nevadilo jít do izolace, spíš jsem měl trochu obavy o rodinu – naštěstí měli negativní test, to mě uklidnilo. Ale mentálně to bylo vážně náročné. Už podruhé jsem musel od týmu a sledoval jsem zápasy s vědomím, že kdybych tam byl, mohl bych pomoci.“

Navzdory ne zrovna zářným statistiká­m to stačil prokázat. Pokud Chicagu něco dává naději, pak výkony střídající­ch hráčů. Ti proti Celtics předčili lavičku soupeře 48:37, celkově přitom Chicago padlo jasně 103:119! První rozehrávač Coby White se pak vyloženě trápil.

A třeba text NBC Sports už se ptá: „Je čas nasadit do základní pětky Tomáše Satoranské­ho?“

Bulls jsou s bilancí 7–10 ve Východní konferenci jen těsně pod postupem do play-off, jenže ve zrychleném módu ročníku 2020/21 si uvědomují své nedostatky. Donovana toho štve dost: především ztráty (s Bostonem 18), ale i práce na doskoku či nedostateč­ná silovost.

„A náš základ musí hrát líp,“uvedl. „Ale zároveň bych se nesnášel, pokud bych to chtěl celé hodit na

Cobyho. Na hřišti je vždycky pět lidí, každý z nich musí přispívat.“

Tempo nepolevuje, v příštích 11 dnech hrají Satoranský a spol. celkem šest zápasů. A jelikož se náhradníků­m Bulls daří pravidelně dodávat týmu jiskru, mohla by pozice českého rozehrávač­e sílit.

Tedy teoreticky. V NBA se věci často mění bleskově, lusknutím prstů. Jednou z množících se spekulací je ostatně třeba možná výměna Zacha LaVineho, aktuálně největšího tahouna Chicaga. Klub ji zatím oficiálně odmítá. „Hlavně se musíme zase naučit vyhrávat,“řekl Donovan v narážce na to, jak nezdařené byly poslední sezony Bulls.

Satoranský by v tom měl hrát důležitou roli. I přes svoji vynucenou covidovou přestávku.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia