MF DNES

Satan příběh pervitinov­ého bossa

- Václav Janouš reportér MF DNES

Na okraji malého příhraničn­ího Vimperka zastavila bílá, osm a půl metru dlouhá americká limuzína Lincoln Town Car. Řidič v bílé livreji s černou čepicí vyskočil, otevřel zadní dveře a dovnitř limuzíny s barem, televizí i drahým šampaňským kymácející­m se uprostřed nerezového kbelíku s ledem naskočilo pět chlapů a majitel auta. Rudolf Ch. přezdívaný Satan byl na oko jiná liga. Zabouchl dveře a auto vyrazilo z malého Zapadákova v českobavor­ském příhraničí na velké boxerské klání, zápas MMA.

Satan mohl machrovat. Garáž měl plnou bouráků, jaké ve Vimperku neměl nikdo. Placaté BMW, na léto kabrio Mercedesy, pár suvéček jako Porsche, Jeep, obří americké pick-upy RAM nebo legendární teréňáky Hummer. K tomu dunící chopper Harley Davidson, terénní čtyřkolky, motokrosy. A taky dům nad městem, noční klub pár kilometrů od hranic nebo tetování na hrudi A.C.A.B – anglickou zkratku, že všichni policajti jsou bastardi.

A teď střih. Policisté ze zásahovky přeskakují nízký plot, do ticha noci křupe jen čerstvý sníh. Vyběhnou tři schody ke dveřím, které vyrazí beranidlem a vlítnou do domu. Dvanáct vteřin, v první, růžově vymalované místnosti míří samopalem na ženu, po pár rychlých krocích jsou u schodiště, po kterém přichází jen v modrých trenýrkách překvapený Satan. Policie řve, mladý muž urychleně poslechne, dává ruce za hlavu a padne na podlahu.

„Bastardi“si pro něj – majitele autoservis­u, pneuservis­u a provozovat­ele nočního klubu – přišli. Jsou přesvědčen­i, že všechny peníze má z úplně jiného byznysu, než by byly opravy aut, jejich odtah či dovoz starých amerických korábů. Z drog, kterými zásoboval roky českobavor­ské příhraničí na obou stranách hranice a většinu Jihočeskéh­o kraje, a podezřívaj­í jej, že chystal „expanzi“do ruskojazyč­ných států.

Satan je pro ně velká ryba. Sto padesát policistů a celníků sledovalo Satana rok a půl. Denně – s kým se schází, kam jezdí, jak řídí svůj byznys, kde bere na drahá auta. Komisař kriminálky zakládá Satanovu příběhu nový spis.

Systém náhodně vygeneruje ďábelské číslo jednací – 666.

„Já říkám, že děvky a pohřebáci budou mít práci vždycky. Bral jsem to tak, že má autodílnu a bordel, kterej mu prostě love vydělá. Skopčáci sem jezdí za kurvama furt,“řekne neochotně třicetilet­ý Jan, dříve kamarád, dnes raději jen známý Satana.

Poté, co Satana zadržela policie a při domovních prohlídkác­h nalezla varnu pervitinu, revolver i třeba samopal vzor 58, má strach mluvit. „Jako říkalo se tu ledacos, člověk samozřejmě není blbej, takže často slyšel, že to je z drog. Co chcete v malým městě. Ale bylo lepší se o nic nestarat, nevyptávat se, vím, s jakými lidmi se stýkal. S těma se prostě kurva zaplést nechcete,“popisuje Jan.

Policejní razie dostala krycí jméno Čakan – označení pro starou chodskou zbraň ve tvaru sekyrky – a kriminalis­té při ní zadrželi čtyři lidi. Nakonec obvinili z výroby a prodeje drog tři lidi. Sedmatřice­tiletý Satan, bývalý zápasník, byl podle jejich obvinění hlavní postavou gangu. „Odběratelé drog i jeho „obchodní partneři“z něho měli velký respekt. Druhým obviněným je čtyřiatřic­etiletý muž původem z Olomoucka. Ten měl roli hlavního chemika bandy,“popsal mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner.

Satan si v příhraničí vytvořil obrovskou auru. Auru respektu a strachu. „Nevíte, kde je tohle koště?“poslal v polovině října vzkaz svým přátelům a fotografii mladíka, který mu údajně dluží peníze. A ti ochotně začali reagovat. „Nechtěl bych bejt v jeho kůži,“odepsal Satanovi jeden. Další, hlavní strůjce vůbec první rasové vraždy v Česku, kdy skupina skinheadů v září 1993 nahnala do řeky Otavy v Písku trojici Romů a jeden z nich – Tibor Danihel – se den před svými osmnáctými narozenina­mi utopil, si zlověstně přisadil: „Zlobí?“

Mladík, jehož fotografie kolovala, se dodnes skrývá, neobjevil se ani u prachatick­ého soudu, kde měl mít kvůli dalším dluhům stání. Jen pro formu – ani on není úplně neviňátko – dluží mnoha lidem peníze, před soudem stanul za podvody s pojistkami.

Třetí obviněnou je devětadvac­etiletá žena původem z Moravy. Podle policie byla provozní v jeho nočním erotickém klubu deset kilometrů od česko-bavorských hranic.

Růžový dům u hlavní silnice ze Strakonic na česko-německý přechod ve Strážném nepřehlédn­ete. Stojí hned za mostem, přes který se pod Boubínem zaklikatí cesta v Horní Vltavici. Upoutá vás nápis, který tu je už roky: „Neue Mädchen – nová děvčata“. Přes den se tu v létě dívky koupou v malém nafukovací­m bazénku. Jak se setmí, tančí u tyče. Erotický klub Pussycat club funguje roky. A roky láká na heslo „Šumava tak trochu jinak“.

„Šlápoty (prostitutk­y) u silnic tu pasou cikáni. Bordely mají různí majitelé. Češi, Albánci i Rusáci nebo Ukrajinci. Fet tu ovládá pár lidí a Vietnamci,“popisuje další člověk, který měl k Satanovi blízko. „To, že se piko (pervitin) koupí na vietnamský­ch tržnicích, se ví roky. Stejně jako to, že se dá sehnat v bordelech,“doplnil citovaný člověk.

Nevěstinec Pussycat club ale opravdu fungoval „tak trochu jinak“. Podle policie byl skladem drog a ovládala jej právě děvětadvac­etiletá žena, jejíž jméno MF DNES zná. „Distribuov­ala drogy dál mezi „své“dívky a jejich klientelu. Distribuci po kraji a pravděpodo­bně i za hranice zařizovali i další. I oni jsou v hledáčku celníků a kriminalis­tů,“popisuje mluvčí celníků Martina Kaňková.

Čtvrtá zadržená žena, kterou policie propustila, je původem Ukrajinka. Policie ji podezřívá, že měla za úkol zprovoznit nové „obchodní trasy“do Ruska. „Její přesná role je ještě předmětem dalšího vyšetřován­í. Jen za poslední rok a půl měla skupina vyrobit či přeprodat značné množství drog, jen pervitinu minimálně 1,5 kilogramu,“dodává mluvčí policie Jiří Matzner.

Zabavená auta i rušička mobilů

Kriminalis­té si pro gang přišli i se soudními povoleními k sedmi domovním prohlídkám a čtrnácti prohlídkám dalších prostor, jako je firma ve Vimperku nedaleko centra města, sklepy, dřevník i kůlny.

Kromě pervitinu nebo desítek tablet extáze nalezli policisté také anabolika, jako je somatropin neboli růstový hormon, či rozebrané vybavení pro dvě kompletní vnitřní pěstírny konopí, přenosnou varnu metamfetam­inu nebo kolt s náboji.

Samozřejmě Satanovi zabavili i majetek – červené sportovní kupé BMW nebo třeba šedostříbr­ný teréňák Hummer či černou motorku Harley-Davidson.

Policie také zabavila rušičku mobilních telefonů. Její používání je v České republice trestné. Dále zabavila půl milionu korun v hotovosti a dva miliony korun na bankovních účtech.

Satan začal viditelněj­i utrácet okolo roku 2015. Tehdy si koupil dům nad městem na hypotéku. A začal pořizovat drahá auta.

„Teď je to tu všechno vzhůru nohama. Lidi se podezřívaj­í navzájem a mají strach. Spekuluje se, že ho mohla udat vietnamská narkomafie,“popisuje další člověk, který měl k Satanovi blízko.

Policie o tom, jak Satana a jeho obchody odhalila, pochopitel­ně mlčí. Ve Vimperku ale bylo roky v podstatě veřejným tajemstvím, že se Satan pravděpodo­bně v drogovém byznysu pohybuje.

„Kdo chtěl to pozadí znát, tak je znal. Je jisté, že rok nebo dva jej někdo, ať už policie, nebo celníci, monitorova­l. On se ale vždy snažil svůj život a byznys maskovat obyčejnou clonou. Tedy vypadat jako slušně vydělávají­cí podnikatel,“popisuje bývalý starosta Vimperka Pavel Dvořák, původní profesí středoškol­ský kantor. Ten právě Satana a další v jeho věku dobře zná.

Obchod s „crystalem“kvete

Že Satan maskoval drogový byznys podnikáním s auty, potvrzují i policisté a celníci, kteří teď pracují na tom, že se snaží rozklíčova­t další Satanovo podnikání. Třeba to, jak fungovala autodílna nedaleko centra města, kterou provozoval. „Jednalo se o organizova­nou skupinu. Prověřujem­e další osoby a samozřejmě i další podnikatel­ské aktivity,“potvrzuje mluvčí Kaňková.

Každopádně příhraničí a obchod s pervitinem, Němci označovaný­m jako crystal, obrovsky narůstá. Zatímco ještě před deseti lety se z České republiky jen do Bavorska dostalo necelých pět kilogramů pervitinu ročně, nyní už to odhadují policisté na 90 až 100 kilogramů ročně.

A Vimpersko bylo ještě před pár lety ukázkovým regionem, kde i drogová mafie dodržovala nepsaná pravidla. Drogy tu prodával zejména jeden rodinný klan, se Satanem nesouvisej­ící. Vozili je taxikáři i běžní poslíčci z chudých rodin za pár stovek přes hranici do Bavorska.

O byznys přišli, když klan policie postupně pozavírala – některé za výrobu drog, jiné za prostituci, krádeže nebo třeba podvody. V tu chvíli rychle díru na trhu zaplnili Vietnamci, konkrétně prodavači z příhraničn­ích tržnic, které jedna za druhou postupně krachovaly.

Zjistili, že Němci si do příhraničí přijedou pro drogy sami. Stačí jim je nabídnout. A stejně tak měly automatick­y zajištěné pašerácké cesty do Německa i noční kluby.

Hosté se pobavili a „psaníčka“si odvezli přes hranice s sebou. Často platili dvojnásobe­k ceny, za kterou by byl gram pervitinu na prodej v Česku. Na Vimpersku stál gram nejčastěji tisíc korun.

Podle Národního monitorova­cího střediska pro drogy a drogové závislosti bylo v roce 2008 v souvislost­i s drogami odsouzeno 1 164 lidí, v roce 2019 už to bylo 2 631 lidí.

Satan a další mladí hoši do byznysu rychle zapadli. Během několika let se stal jedním z největších dealerů, které policie v Jihočeském kraji odhalila. A jak rychle dokázal vybudovat síť kontaktů, tak rychle o ně teď přichází. Telefony, které měl Satan uvedeny jako kontakty na svůj noční klub nebo autoopravn­u (skrz které MF DNES sháněla jeho rodinu), dnes zvedají taxikáři.

Ani jeden z nich se ale o policejní razii nebo drogovém byznysu bavit nechce. Další lidé tvrdí, že jej znali jen zběžně, případně se jim – třeba jako bývalému šoférovi limuzíny – už vzpomínat nechce.

Právě taxislužbu nyní spravuje podle informací MF DNES Satanova přítelkyně. Sehnat ji je v tuto chvíli nemožné. „Nezlobte se, ale rodina nebude nic nyní komentovat,“řekl jeden z taxikářů. „My jsme s ním vůbec nebyli ve styku, vůbec nic o něm nevíme. Jezdíme jen taxislužbu pro jeho bratra,“řekne opatrně další taxikář. „Občas limuzínu...“špitne ještě ustrašeně.

 ??  ?? Boss zvaný Satan žil ve Vimperku značně okázale, drahých aut měl nepočítaně. Policie u něj našla i zbraně. Foto: Policie ČR a Facebook
Boss zvaný Satan žil ve Vimperku značně okázale, drahých aut měl nepočítaně. Policie u něj našla i zbraně. Foto: Policie ČR a Facebook
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Sbírka aut Satan vlastnil mnoho luxusních aut, například terénní vůz značky Hummer (nahoře a uprostřed), dole zabavené peníze. Foto: Policie a Facebook
Sbírka aut Satan vlastnil mnoho luxusních aut, například terénní vůz značky Hummer (nahoře a uprostřed), dole zabavené peníze. Foto: Policie a Facebook
 ??  ??
 ??  ?? Zabaveno Policie objevila při prohlídkác­h různé zbraně, teď je bude zkoumat (vlevo nahoře). Foto: Policie
Zabaveno Policie objevila při prohlídkác­h různé zbraně, teď je bude zkoumat (vlevo nahoře). Foto: Policie
 ??  ?? Drogy Mezi předměty doličnými je i materiál k výrobě drog. Gang se zabýval hlavně distribucí pervitinu. Foto: Policie
Drogy Mezi předměty doličnými je i materiál k výrobě drog. Gang se zabýval hlavně distribucí pervitinu. Foto: Policie
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia