MF DNES

Šlachta představil hnutí Přísaha

Konec spekulací: bývalý šéf ÚOOZ jde do politiky se středovým hnutím Přísaha

- Karel Hrubeš reportér MFDNES

Před osmi lety přicházel tehdejší šéf Útvaru pro odhalování organizova­ného zločinu Robert Šlachta na Úřad vlády jako policista vyšetřovat korupci v kauze Nagyová.

Letos na podzim chce projít dveřmi Strakovy akademie znovu jako budoucí premiér.

Bývalý dlouholetý policista včera na tiskové konferenci představil své nové politické hnutí s názvem Přísaha. O Šlachtově vstupu do politiky se spekuloval­o od chvíle, kdy oznámil odchod z celní správy.

Tam se přesunul poté, co „jeho“útvar v létě 2016 rozprášila policejní reorganiza­ce. Došlo k sloučení ÚOOZ s protikorup­čním útvarem a vznikla Národní centrála proti organizova­nému zločinu, jež funguje dodnes. Po odchodu od celníků Šlachta vydal knihu o svých třech dekádách v uniformě. Včera pak prohlásil, že to byly právě besedy se čtenáři, kde v něm definitivn­ě uzrálo rozhodnutí jít do politiky.

„Hnutí spravedliv­ého středu“, jak svůj projekt Šlachta charakteri­zoval, chce uspět s protikorup­čním programem. „Uvědomuji si, že to nebude lehké, ale proto to dělám,“prohlásil Šlachta včera dopoledne úvodem svého projevu.

V něm zkritizova­l mimo jiné způsob, jakým vláda vede boj proti koronaviro­vé epidemii. „Nepřehledn­á nařízení, která se mění každý den, pravidla jen pro vyvolené a vakcíny pro ty ještě vyvolenějš­í,“vypočítal Šlachta.

Program? Další reforma policie

Když se pustil do podrobnějš­ího popisu svých politickýc­h vizí, projevil svou provázanos­t s policejním prostředím.

„Chci obnovit specializo­vané policejní útvary zejména se zaměřením na korupci,“uvedl Šlachta.

Dodal, že by jako politik usiloval také o specializa­ci soudů pro závažnou trestnou činnost a chtěl by prosadit i zákon o lobbingu. Namátkou však uvedl také další témata jako „českou identitu a potraviny“nebo se například zmínil i o tom, že jeho hnutí bude „důsledné v řešení migrace“.

Svérázně se vypořádal s otázkou financován­í svého hnutí. Spolu se svým někdejším policejním kolegou Tomášem Sochrem si vzali bankovní úvěr. „Budou se na mě snažit

najít něco ohledně financován­í. Nemám peníze. Žádný miliardář za mnou nestojí. S Tomášem Sochrem jsme si vzali půjčku, aby v tom byly moje peníze,“řekl Šlachta.

Zmínkou Sochrova jména předznamen­al příchod pětice lidí, s nimiž hnutí zakládá. Zasvěcený pozorovate­l si poté chvilkami mohl připadat jako na schůzi ÚOOZ. Kromě zmíněného Sochra, jedné z hlavních postav vyšetřovac­ího týmu kauzy Nagyová, totiž mezi pěticí Šlachtovýc­h nejvěrnějš­ích nechyběl ani Jiří Komárek.

Ten se zviditelni­l svými výroky na účet tehdejšího policejníh­o prezidenta Tomáše Tuhého během reorganiza­ce. Kvůli nim se pak Tuhý (dnes velvyslane­c ČR na Slovensku) s Komárkem soudil.

Třetím expolicist­ou v hnutí je Jaroslav Pelc, rovněž jedna z výrazných postav útvaru. Šlachta ho představil stylem sobě vlastním: „Položil placku (míněno policejní odznak – pozn. red.) panu Tuhému. Nazývám ho svým držákem.“

Ženy v týmu

Trojici někdejších elitních vyšetřovat­elů doplnily dvě ženy – sociální pracovnice Jaroslava Pauchová z Liberecka a právnička a stavařka Eva Gajdošík.

Podle politologů Robert Šlachta ideální moment na využití své známosti, již získal zejména díky kauze Nagyová, dávno prováhal. Podobné je to s tématem protikorup­čního boje.

„Stručně řečeno, mám pocit, že je to celé trochu po sezoně – tematicky i osobou zakladatel­e,“řekl MF DNES politolog Josef Mlejnek.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia