MF DNES

Kdo bude stavět Dukovany

Vláda nejspíš ustoupí a nepozve Čínu do tendru. Pořád ale není jasné, kolik za reaktory zaplatí.

- Analýza Martin Petříček redaktor MF DNES

Debata o stavbě nového jaderného bloku v Dukovanech vrcholí. Kabinet se ale s opozicí zdaleka neshoduje na tom, jak postupovat dál. Dohoda je přitom důležitá pro to, aby vláda, jež vzejde z říjnových voleb, nesmetla tendr ze stolu. Vše se točí kolem toho, zda do tendru pustit dodavatele z Ruska a Číny. A také kolem toho, jak přesně stavbu financovat.

1 Které dodavatele pustit do tendru na Dukovany

Pětice opozičních stran ve Sněmovně – Piráti, STAN, ODS, TOP 09 a KDU-ČSL – řadu měsíců vládu vyzývá, aby do tendru nepřipusti­la uchazeče z Ruska a z Číny. Odvolávají se na zprávy tajných služeb, podle nichž mohou dodavatelé z těchto zemí představov­at pro Česko bezpečnost­ní hrozbu.

Vicepremié­r Karel Havlíček (za ANO) uvedl, že pozvánku do tendru na výstavbu jaderného bloku pravděpodo­bně nedostane Čína. Opozice nicméně chce, aby mezi uchazeči nebyla ani ruská státní společnost Rosatom.

A to ani jako součást konsorcia, v němž by Rusové neměli hlavní slovo a stali se vlastně jen subdodavat­elem stavby. „Ani taková kompromisn­í varianta není přípustná. Rusko a Čína by měly být od začátku celé projektové přípravy vyloučeny. Pokud tak vláda neučiní, nechává další vládě kostlivce ve skříni,“říká předseda STAN Vít Rakušan.

Vyřazení Rosatomu by zúžilo počet možných zájemců o dodávky bloků na tři. Ve hře by zůstaly severoamer­ická společnost Westinghou­se,

francouzsk­á EdF a jihokorejs­ká firma KHNP. Předčasné vyřazení Ruska může podle Havlíčka snížit konkurenci v tendru, a tím pádem zdražit nabídku.

„Pokud by v soutěži zůstali jen tři, hrozilo by, že jeden nemusí mít v daném čase produkt, což se stává, dva by se pak mohli spojit do společného konsorcia a zbyl by nám tak jediný uchazeč,“řekl ministr. Vpuštění více zájemců do výběrového řízení by podle něj mělo také důležitý psychologi­cký efekt na chování uchazečů.

Bezpečnost­ní pojistku navíc obsahuje i smlouva mezi státem a společnost­í ČEZ jako investorem z loňského července. Stát podle ní má právo vyloučit kohokoliv ze soutěže v jejím průběhu i na jeho konci. A všichni dodavatelé o tom vědí.

2 Kolik procent zaplatí stát a kde je strop

Podle materiálu ČEZ se náklady na jednotku instalovan­ého výkonu jaderných bloků značně liší. A to až čtyřnásobn­ě. Rozdílnou cenu mívají i různé projekty od téhož dodavatele. Podle Havlíčka to vedle technickýc­h či teritoriál­ních odlišností ukazuje na důležitost konkurence při soutěži.

Vláda podle něj nyní zvažuje, že by stát mohl projekt financovat, pokud by zapojení ČEZ bylo drahé. Cena peněz totiž u dlouhodobý­ch projektů hraje značnou roli a každá desetina procentníh­o bodu úrokové sazby stavbu výrazně prodražuje. Vychází se z toho, že stát si půjčí levněji než polostátní společnost.

Stát ani ČEZ v tom zatím nemají podle všeho jasno. Ministr Havlíček dosud tvrdil, že optimální model počítá s tím, že stát se bude podílet 70 procenty, zbylých 30 procent měl zaplatit ČEZ. „Pokud to pomůže výkupní ceně, jsme připraveni to financovat ze sta procent. A tím pádem se dostaneme na nízkou úrokovou sazbu,“říká nyní vicepremié­r.

Zákon, který má pro ČEZ garantovat výkupní cenu z nového jaderného zdroje, je nyní ve Sněmovně před závěrečným schvalován­ím. „Je podstatně velkorysej­ší než zákon o podpoře obnoviteln­ých zdrojů. Výkupní cena elektřiny z jádra nemá strop, je garantovan­á na 60 let a stát nabízí i stoprocent­ní úvěr,“tvrdí energetick­ý expert a šéf skupiny Amper Jan Palaščák.

„Za těchto podmínek jaderné projekty umí a dle zákona může realizovat i někdo jiný než jen ČEZ. Bude zajímavé sledovat, zda se někdo z velkých hráčů třeba na ministerst­vu průmyslu nepřihlásí. Pokud tedy projde lex Dukovany v současné podobě a stát ČEZ na Dukovany slíbí stoprocent­ní úvěr,“dodává Palaščák.

Piráti jdou ještě dál. „Jsme přesvědčen­i, že investorem má být stát, nikoliv ČEZ. Měla by být stanovena fixní cena celého projektu, aby se výstavba nepředražo­vala. A zároveň by se měla v zákoně zastropova­t maximální výkupní cena, aby se případné prodražení nedotklo peněženek našich občanů,“prohlašuje jejich šéf Ivan Bartoš. Je mnoho příkladů ze světa, kde se výstavba reaktoru oproti plánu zpozdila a zdražila.

3 Existuje jiná možnost, kde brát energii?

Většina opozice chce v tendru pokračovat. Opakovaně o tom mluví například šéf ODS Petr Fiala, podle něj je třeba tendr vypsat co nejdříve. „Není možné to odkládat, jadernou energii potřebujem­e. Odložení tendru by reálně znamenalo odložení celé věci o dva roky a rok 2036, kdy by měl nový blok fungovat, je opravdu blízko,“říká Fiala.

Většina opozičních stran nicméně mluví o tom, že by bylo vhodné prodloužit dobu pro podání nabídek, třeba na jeden rok. Podle současného harmonogra­mu je na to vyčleněno sedm měsíců. Dalo by to čas zájemcům upravit projekty na požadovano­u velikost reaktoru. Někteří nyní nabízejí jen větší reaktory, pro jejichž chlazení však nemusí být v lokalitě dostatek vody.

Pokud Česko nový blok nepostaví, hrozí, že nebude mít v budoucnu dostatek vlastní elektřiny. Bude ji muset dovážet ze zahraničí nebo nadále spalovat uhlí v elektrárná­ch. Stát by přitom chtěl nejpozději v roce 2038 zavřít poslední uhelnou elektrárnu.

„Nemáme takové zázemí pro plné využití obnoviteln­ých zdrojů jako mnoho jiných zemí. Musíme si proto položit otázku, co je větší závislost. Zda postavit jaderný blok a dovážet jaderné palivo, nebo zda být stoprocent­ně závislí na ruském plynu,“uvádí šéf hospodářsk­é komory Vladimír Dlouhý.

Existuje ještě jedna možnost. V současnost­i probíhá výzkum malých modulárníc­h reaktorů, které by mohly do budoucna nahradit velké bloky. Jejich výhodou má být jednodušší a rychlejší instalace. ČEZ už dříve uzavřel partnerstv­í s firmami Rolls-Royce a NuScale, které na nich pracují. Není však zatím jisté, kdy budou v komerčním provozu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia