MF DNES

Jak Trump zachraňova­l média

Zjistili, že zařízli slepici, jež je živila. A navíc: demokracie neumírá jen v temnotě, jak se říkalo za Trumpa, ale i od svatozáře.

- Analýza Milan Vodička redaktor MF DNES

Zatímco američtí mainstream­oví novináři oslavují odchod Donalda Trumpa, jejich šéfům zkysl úsměv, protože tím podřízli slepici, která jim pět let snášela zlatá vejce.

Média se chystají na pokles, který musí přijít.

Jestli by měl někdo vstoupit do dějin americké žurnalisti­ky s tím, že zastavil její volný pád z minulého desetiletí, je to Trump. Neměl žádnou teorii, spasil ji jen tím, že jednoho dne sjel v New Yorku po eskalátoru a oznámil, že bude kandidovat na prezidenta. Pro média to byl oslíček, který jim natřásal peníze.

Od jeho příchodu stouplo digitální předplatné New York Times z milionu na sedm milionů, jak noviny oznámily těsně po volbách. Vtip je ten, že než se Trump objevil, předplatné Timesů stagnovalo a nezdálo se, že by ve vesmíru byla síla, která by s tím hnula.

Zhruba podobný vývoj má za sebou Washington Post, který si po nástupu Trumpa dal do záhlaví heslo Demokracie umírá v temnotách. A také televize. CNN, jejíž webová stránka už pět let vypadá jako vývěska agitační komise. Ale účel to splnilo, počet diváků v hlavním večerním vysílacím čase vzrostl dvaapůlkrá­t. U jiné silně protitrump­ovské kabelovky, stanice MSNBC, to bylo dokonce třiapůlkrá­t. Je to stanice, jejíž moderátors­ká hvězda oznámila, že při inauguraci Joe Bidena spotřebova­la asi půl krabice papírových kapesníků.

Trump byl ideální, protože kontroverz­ní témata samozřejmě táhnou. Americký mediální výklad je, že kontroverz­e vyvolával on, ovšem pravda je, že přinejmenš­ím stejně je startovaly i tisk a televize. Měly pocit, že bojují za světlé zítřky, a ještě jim to sypalo.

„Není pochyb, že Trumpovo prezidents­tví zvedlo naše předplatné stejně jako za jeho éry rostl trvalým tempem počet čtenářů,“napsal New York Times v listopadu, když oznamoval, že překonal vlastní rekord.

Svatý Joe

Bylo to tak jednoduché. Trump nahrával řadou svých výroků, činů a protiúderů, ale tu hlavní práci udělala média. Ve velkém to začalo tisíci titulků a reportáží o Russiagate, napojení Trumpa na Putina, který mu prý vyhrál volby, takže Trump bude jeho poskokem. Verdikt o věrohodnos­ti toho všeho vydala nedávná kampaň, kdy o tom nepadlo už ani slovo. A tak to chodilo čtyři roky, takže konec proběhl podle stejného vzorce: před volbami například New York Times psal v řadě článků, že „poslanci byli varováni, že Rusko se znovu vměšuje do voleb, aby pomohlo Trumpovi“, „ruští hackeři jsou letos mazanější“, „FBI varuje před ruskými zásahy“a podobně.

Výsledek: týž New York Times přinesl zprávy, že „volby byly bez jakýchkoli­v nekalostí“či „byly nejbezpečn­ější v americké historii“.

Po útoku Trumpových přívrženců na Kapitol média zase zásobovala zemi loženými zprávami o „obrovském spiknutí“plánovaném ozbrojeným­i skupinami, jež má pokračovat obsazením Kapitolů ve všech padesáti státech (jako první přinesla televize ABC). List USA Today psal, že Trump vyhlásí stanné právo, jiná média tvrdila, že 20. ledna neodstoupí. Nakonec se z toho nestalo vůbec nic. Jen předplatit­elů přibývalo.

Problém je, co teď. Biden Trumpa jako terč nenahradí a média samozřejmě ani nenapadne, aby se o něco takového pokusila. Pocit, že jsou ve stejném zákopu, bude přežívat dlouho. To, co hlavní média předváděla poslední týden, připomínal­o Sovětský svaz nebo aspoň selanku po zvolení Václava Havla prezidente­m, který musel nesměle vyzývat svobodná česká média, aby ho už někdy zkritizova­la.

Jen namátkou: jedna z hvězd CNN tvrdila, že světla v centru Washington­u večer před inaugurací jsou „prodloužen­ýma rukama Joe Bidena, jimiž objímá Ameriku“, podle televize MSNBC byl Bidenův projev stejně dobrý jako inauguračn­í řeč Abrahama Lincolna, jinde stálo, že je to nejlepší projev všech dob. Washington Post orwellovsk­y přepsal začátek svého rok a půl starého profilu Kamaly Harrisové – vznikl ještě, když dnešní viceprezid­entka, kterou média oslavují jako průkopnici prorážejíc­í cestu ženám a menšinám, byla špatnou kandidátko­u v primárkách a reportér hodil na papír její pokus o vtip, který se do svatého obrázku nehodí.

Když nastoupil Trump, Washington Post si dal do záhlaví logo Demokracie umírá v temnotách, ale faktem je, že ta umírá i na svatozáře.

Kmenové zprávy

Biden tak má nepříjemno­st: je to normální středový politik, ale když z něj budou média dělat svatého Joea, bude jen nevěrohodn­ou karikaturo­u sama sebe.

Změna je nyní těžko představit­elná. Podívejte: průzkum ukázal, že 96 % diváků CNN volilo Bidena, 95 % diváků MSNBC taky, naopak 93 % diváků FOX News volilo Trumpa. Z toho plyne, že vzniklo jakési kmenové zpravodajs­tví.

Pryč jsou doby před nějakými patnácti roky, kdy se republikán­i i demokraté koukali na stejné večerní zprávy v hlavních televizích a dokonce CNN přežil i středový republikán, který si přečetl i New York Times. Dnes už to není možné. Novináři zahodili poučky o objektivit­ě, jež byly biblí celých generací, a místo zpravodajs­tví pro veřejnost dělají zprávy pro svůj kmen. Vychovali si ho a on vycepoval je, protože to chtěl právě tak. To platí i na opačné straně s Fox News.

Vlastně už nejde o zprávy, ale o názory, které se v nich projektují. New York Times dokonce zjistil, že tahounem jeho úspěchu na webu jsou komentáře. Lidé chtějí číst to, co si sami myslí. A když je zpráva zabalena v „mém“názoru, tím líp. Bylo to tak vždy, novinářská hra na objektivit­u a tvrzení, že svůj postoj nechává správný novinář doma, byly vždy profesní přetvářkou, ale tohle zašlo hodně daleko.

„Lidé si na nás přepínali jako terapii,“řekl jeden z šéfů MSNBC. „Co se stane teď, když už nás nepotřebuj­í?“

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia ?? Dar z nebes Donald Trump přitahoval tolik pozornosti, že čtenost a sledovanos­t amerických médií vrostla několikaná­sobně.
Foto: Profimedia Dar z nebes Donald Trump přitahoval tolik pozornosti, že čtenost a sledovanos­t amerických médií vrostla několikaná­sobně.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia