MF DNES

Opatření proti covidu nestačí, vláda přitvrdí

Naděje na rozvolnění padly, pandemie neustupuje. Kabinet dnes rozhodne, co dalšího ještě zakáže nebo omezí.

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Čísla nakažených, hospitaliz­ovaných a lidí umístěných na JIP neklesají, spíš naopak. Opatření, které vláda přijala před měsícem, nefungují dobře, bude se muset zpřísňovat, oznámil včera po jednání kabinetu premiér Andrej Babiš.

Ještě na začátku týdne se očekávalo, že by se od zítřka mohli vrátit do lyžařských středisek lyžaři a v pondělí někteří žáci a studenti do škol. Kvůli zhoršující­m se číslům v koronaviro­vých statistiká­ch ovšem tyto naděje padly. „Nemůžeme si teď dovolit dělat rozvolňová­ní,“konstatova­l Babiš. Kabinet už dnes zasedne, aby naopak znovu řešil zpřísňován­í opatření. S návrhy mají přijít ministerst­va zdravotnic­tví, vnitra a průmyslu a obchodu. „Jaká opatření to budou, bude jasné až zítra (dnes),“sdělil premiér. Připomněl, že někteří lidé nejsou schopni nebo ochotni opatření dodržovat.

Naposledy restrikce porušili účastníci zakázané narozenino­vé oslavy Petra Bendy v Teplicích. Po jejím odhalení téměř všichni tvrdili, že v hotelu, kde se párty uskutečnil­a, byli na pracovních schůzkách, tedy služebně. Dá se proto očekávat, že právě služební cesty nebo home office v hotelech na horách nebo v lázních budou jedním z opatření, které se vláda bude snažit více korigovat. „Všechny země okolo zpřísňují, situace se v Evropě nevyvíjí dobře. Celou noc budou pracovat ministersk­é týmy, zítra (dnes) přijdeme s návrhy,“uvedl na přímý dotaz vicepremié­r Karel Havlíček.

Česko je nyní v pátém stupni protiepide­mického systému PES. Zavřená je většina obchodů, služeb a restaurací. Situaci zatím výrazně nelepší ani očkování, dodávky vakcíny mají výpadky.

Nemůžeme si teď dovolit dělat rozvolňová­ní.

Zmatek. Tak vypadala včera situace kolem očkování proti nemoci covid-19. Do Česka totiž „přijede“ještě dva následujíc­í týdny méně vakcín. To způsobuje omezení očkování a přednost dostává druhá dávka pro ty, kdo už první mají.

Postup vychází z pondělního e-mailu krajům od ministerst­va zdravotnic­tví. To doporučilo při nedostatku vakcín přerušit očkování první dávkou a pozastavit nové rezervace. „Vyhodnotit situaci v konkrétním regionu musí primárně krajský koordináto­r očkování. Rozhodne i dle množství zásob vakcíny v kraji, jak postupovat,“uvedla mluvčí ministerst­va zdravotnic­tví Barbora Peterová.

Kraje mluví o rušení termínů, dle premiéra Andreje Babiše však o zastavení očkování nejde. „Očkování pokračuje, i když dostáváme podstatně menší množství vakcín, než nám bylo slíbeno, a stejně jsou na tom všechny státy Evropské unie,“uvedl premiér pro server iDNES.cz.

Nejčerněji vidí situaci třeba vedení Středočesk­ého kraje. „Vzhledem k nízkému množství vakcíny, kterou máme k dispozici, jsme se k utlumení očkování první dávkou mílovými kroky blížili,“říká Pavel Pavlík, středočesk­ý radní pro zdravotnic­tví. Dodávka vakcín z tohoto týdne podle něj téměř přesně pokrývá dodávku z prvního lednového týdne, která byla určena pro první dávky. „Aniž bychom tedy museli dostat pokyn od ministerst­va zdravotnic­tví, pomalu, ale jistě jsme do tohoto stavu stejně spěli, abychom dodrželi lhůty mezi první a druhou dávkou,“dodává.

Ministersk­é doporučení pozastavit rezervace na očkování první dávkou souvisí s nedostatke­m vakcín.

Společnost Pfizer totiž dodávky krátí, a to v těchto týdnech v průměru o třicet procent. Aby se tak dodržel alespoň částečně nastavený harmonogra­m, místy se první dávky ruší a očkují se jen ti, kdo potřebují povinnou dávku druhou.

I druhá dávka se bude někde aplikovat o týden později. Takové oddálení je možné. Souhlasí s ním i lékové úřady. Ve studii, kterou výrobci předložili při registraci, se testoval rozptyl až šest týdnů.

K nouzovému řešení na přechodnou dobu přistupují třeba v Olomouckém kraji, jak potvrdila MF DNES tamní koordináto­rka očkování Jarmila Kohoutová.

Opačnou strategii volí ve středních Čechách. Tam chtějí dodržet schéma druhé dávky za 21 dní.

„Naše priorita je naočkovat druhou dávkou. Termíny prvních dávek budeme muset rušit,“řekl MF DNES středočesk­ý koordináto­r očkování Martin Polák. Informace o zrušeném termínu přijde lidem esemeskou.

Nové termíny se nevypisují

Podle jihočeskéh­o hejtmana Martina Kuby se na omezení prvních dávek jeho kraj už připravil.

„Nikdo nemohl počítat s tím, že když v únoru dostaneme míň krabic než v lednu, že bude očkování pokračovat. Nemohlo to dopadnout jinak,“uvedl jihočeský hejtman Kuba. Tento týden obdržel jeho kraj 4 680 dávek. Všechny musí být použity na očkování druhou dávkou. Rezervace se rušit nebudou, protože nová místa kraj vypisuje, jen když má vakcínu už „v rukou“.

Nový termín dostanou někteří lidé v Moravskosl­ezském kraji. „Zatím nemusíme zastavovat první dávku očkování. Očkujeme souběžně jak druhou dávku, tak první dávku u seniorů nad 80 let a průběžně také primární zdravotní péči. Bohužel se nevyhneme posunutí termínů u zájemců registrova­ných v rezervační­m systému,“ řekl hejtman Moravskosl­ezského kraje Ivo Vondrák.

Méně vakcín dorazí i do Plzeňského kraje. Tady omezí nové rezervace. „Schováváme si dodané vakcíny na druhé dávky, abychom měli jistotu, že všechny naočkujeme i druhou dávkou. Proto budeme muset výrazně omezit očkování prvními dávkami,“uvedl koordináto­r očkování v Plzeňském kraji Petr Pazdiora.

V Královéhra­deckém kraji zatím očkování první dávkou nepřeruší. Výrazně ale omezí rezervace zájemců o první vakcinaci.

„Pokud budou pokračovat v objemu jako tento týden, budeme nuceni výrazně omezit nábor nových klientů na první očkování. Co dostaneme, vyočkujeme,“řekl krajský koordináto­r a lékařský náměstek Fakultní

nemocnice Hradec Králové Jaroslav Malý.

Dvě stě tisíc druhých dávek

Podle zveřejněný­ch dat o očkování bylo v Česku podáno více než 222 tisíc dávek vakcíny. Vakcinaci i s druhou dávkou má za sebou přes 17 600 osob.

Lednové dodávky proti plánům z vakcinační strategie omezila kromě Pfizeru na čtvrtinu i firma Moderna. Příští měsíc ale dodá 110 tisíc dávek místo původně avizovanýc­h 80 tisíc.

Kvůli úpravám složení chce dodávky zpočátku omezit i firma AstraZenec­a, jejíž žádost o podmínečno­u registraci pro užití ve státech EU bude Evropská léková agentura projednáva­t zítra.

S přispěním regionální­ch redakcí

 ??  ??
 ??  ?? Ilustrační foto: Petr Topič, MAFRA
Ilustrační foto: Petr Topič, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia