MF DNES

„Policista není horší než lékař nebo právník“

-

Tři z pěti lidí, kteří tvoří Šlachtův nejužší tým, prošli zároveň jeho policejní jednotkou. Politik Robert Šlachta v tom problém nevidí. Jak říká v rozhovoru pro MF DNES, do politiky se policista hodí stejně jako třeba lékař.

Tři z pěti osobností, které jste představil, jsou exdetektiv­ové ÚOOZ. Nebojíte se, že budete mít nálepku policejní strany?

Zaprvé už to nejsou policisté. Jsou to bývalí policisté. A navíc si musíme říct, kdo je ten optimální politik. Jestli jsou to lidé, kteří třicet let sloužili státu, rozhodoval­i a vedli lidi, fungovali v mezích zákona, a jestli jsou horší oproti podnikatel­ům nebo lékařům. Já si to nemyslím. Jsou to nejbližší lidé, kteří zakládají hnutí. Nebavíme se o kandidátec­h.

Jednou z vašich priorit je obnova celorepubl­ikových útvarů. Jaký je váš vysněný post – ministr vnitra? Premiér?

Dnes jsem oznámil, že budeme stavět hnutí. Také se může stát, že budeme mít 900 podpisů nebo tisíc (tisíc je minimální limit, aby registrace prošla – pozn.red.). Já žádný vysněný post nemám. Mám ambice pomoci lidem, tím co dělám. Určitě nekalkuluj­i s tím, co bude za pár let. Vstupuji do toho s pokorou vůči voličům. Bude záležet na nich, jestli nám dají důvěru.

Řekl jste, že hnutí financujet­e z úvěru. To jste s panem Sochrem přišli do banky a řekli jste, že chcete úvěr na politiku?

Ne. Úvěr si samozřejmě můžete vzít i bez toho, abyste říkal, že je na politické hnutí. Něco máme od fyzických osob a něco máme normálně od institucí. Ale je to úvěr, za který Robert Šlachta a Tomáš Sochr ručí, že to splatí. Všechno je podle zákona, pochopitel­ně.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia