MF DNES

Veterináři našli kachny s ptačí chřipkou. Omezí chovatele

- — Monika Filipová

ČESKÉ BUDĚJOVICE Další případy nákazy ptačí chřipkou typu H5N8 potvrzené u volně žijících ptáků v Jihočeském kraji spustily mimořádná veterinárn­í opatření, která musejí od včerejška dodržovat chovatelé v celé republice.

Nařízení se týkají zákazu chovu drůbeže ve volném výběhu v evidovanýc­h chovech, přemísťová­ní a prodeje drůbeže chovatelům a pořádání svodů drůbeže a ptactva.

Cílem opatření je minimalizo­vat riziko zavlečení nákazy do chovů drůbeže a zamezení dalšího šíření nákazy.

„V pondělí odpoledne byly potvrzené dvě lokality. Starohaklo­vský rybník v Českých Budějovicí­ch, kde byla prokázána nákaza H5N8 u jedné další labutě a pěti kachen. Na Hradišti v Písku byla pozitivní jedna labuť. Nové případy v tuto chvíli v kraji neevidujem­e,“ informoval včera dopoledne ředitel jihočeské veterinárn­í správy František Kouba. Veterinárn­í správa se teď zaměřuje na komerční chovy. „Kontroly se vztahují zejména k biologické bezpečnost­i chovu. Kontroluje­me zabezpečen­í chovu tak, aby se tam nedostala nákaza,“popsal Kouba.

Kvůli nálezu u Starohaklo­vského rybníka v úterý jihočeští veterináři kontrolova­li zasíťování ptáků i v zoologické zahradě Hluboká nad Vltavou, kde se starají asi o 700 ptáků sto třiceti druhů. „Opatření tu vlastně máme od úplně první vlny ptačí chřipky v roce 2004. Tehdy jsme zasíťovali většinu voliér, které dříve zasíťované nebyly,“popsala zooložka z Hluboké Markéta Jariabková. Veškeré krmivo je ukryté pod přístřešky, aby bylo minimalizo­váno riziko kontaminac­e potravy trusem ptáků. „Současně jsme pozastavil­i transporty. Do zoo nepřijímám­e žádné ptáky ani nevyvážíme,“sdělila Jariabková.

Zoo Hluboká provozuje také záchrannou stanici. „Dezinfikuj­eme auto i přepravky, což jsme tedy dělali standardně. Teď dbáme více i na manipulaci s ptáky, které do stanice přivážíme. Zvlášť pokud se jedná o vodní ptactvo,“podotkla Jariabková.

Mimořádná veterinárn­í opatření mimo jiné také zakazují trhy s drůbeží a ostatním ptactvem, výstavy, přehlídky, výkonnostn­í zkoušky a chovatelsk­é soutěže i soutěže poštovních holubů.

„Nijak se nás zákaz nedotkne. Veškeré akce jsou stejně zrušené kvůli covidu. Pravidelně jsme pořádali každou první sobotu na Zemi živitelce ptačí burzy, trhy, setkání chovatelů. Už skoro půl roku je vše zrušené a nic ani nepřipravu­jeme,“sdělil Zdeněk Krlín z Českých Budějovic, člen Českého svazu chovatelů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia