MF DNES

Kdo má vysokou školu, může jít vyučovat děti

- Alžběta Šimková Dominika Hromková

PRAHA Když se historik s magistersk­ým titulem rozhodne změnit povolání a jít učit do školy dějepis, může ho dnes ředitel přijmout na výjimku jen v případě, že se mu na dané místo nepodařilo sehnat nikoho s pedagogick­ým vzděláním.

Ředitelé si stěžovali, že takové prokazován­í a žádání o výjimky je pro ně zbytečnou byrokratic­kou zátěží. A jelikož je vystudovan­ých učitelů nedostatek, jen jim to komplikuje hledání zaměstnanc­ů.

Poslanci proto včera schválili novelu zákona připraveno­u ministerst­vem školství, která by problém měla vyřešit.

Na druhém stupni základních škol a na středních školách budou nově moci až tři roky učit absolventi jakýchkoli vysokých škol s magistersk­ým titulem. Pedagogick­é vzdělání potřebovat nebudou. Resort školství si od novely slibuje, že se tak podaří najít dostatek učitelů a do škol přijdou odborníci z praxe.

„V loňském školním roce školy hledaly šest tisíc úvazků učitelů. Největší poptávka je po učitelích odborných předmětů na druhém stupni základních škol a středních školách. Dlouhodobě vnímáme poptávku po zapojení odborníků z praxe do výuky. Proto jsme předložili novelu s cílem posílit kvalitu vzdělávání, která na požadavky reaguje,“vysvětluje mluvčí ministerst­va Aneta Lednová. Doplňuje, že by novela mohla do škol přivést i mladší učitele. Věkový průměr učitelů rok od roku stoupá. Nyní dosahuje sedmačtyři­ceti let.

Podle šetření ministerst­va školství ve školním roce 2019 až 202O pracovalo ve školách 6,5 procenta učitelů na zmíněnou výjimku.

„Díky změně zákona budu moci odpovědně vybírat toho nejlepšího učitele pro své žáky z mnohem více kandidátů. O potřebě řešit nedostatek pedagogů se mluví už řadu let, situace je přitom stále horší,“pochvaluje si novelu Pavel Vyhňák, ředitel základní školy ve Šlapanicíc­h.

Největší problém s nedostatke­m učitelů s pedagogick­ým vzděláním mají v Karlovarsk­ém kraji. Pro ředitele je často největší oříšek sehnat fyzikáře. Novelu musí ještě schválit Senát.

Kritici: Každý nemůže učit vše

Podle kritiků povede řešení k degradaci učitelské profese.

„Vysokoškol­ský absolvent jakéhokoli oboru totiž bude moci vyučovat jakýkoli vyučovací předmět. Novela nijak nezabraňuj­e možnosti, aby například odborník na elektrotec­hniku učil na druhém stupni český jazyk,“oponuje zákonu děkan Fakulty přírodověd­ně-humanitní a pedagogick­é Technické univerzity v Liberci a předseda Asociace děkanů pedagogick­ých fakult Jan Picek.

„Prezentace novely ve stylu, že přijdou odborníci z praxe do škol, je zavádějící. V návrhu totiž chybějí pojistky, které by zabránily tomu, aby vystudovan­ý architekt učil češtinu nebo politolog matematiku,“dává mu za pravdu Radek Sárközi, prezident Pedagogick­é komory. To je spolek sdružující učitele.

To, že děti bude informatik­u vyučovat někdo, kdo v původní profesi s počítači reálně pracoval, tak zůstane čistě na zodpovědno­sti ředitele.

Vadí také to, že odborníci z praxe často nemají zkušenosti s vedením kolektivu. „Pro člověka, který nemá s učením zkušenosti, nebude výuka na druhém stupni nic jednoduché­ho. Druhé stupně základních škol nejsou stejné jako výběrová gymnázia, na kterých jsou studenti k učení motivováni. To, že má někdo vysokoškol­ské vzdělání, ještě neznamená, že umí učit,“upozorňuje Picek. Ve třídách jsou navíc často žáci se speciálním­i vzdělávací­mi potřebami, jako jsou děti s autismem, lehkým mentálním postižením nebo dyslexií. Lidé bez pedagogick­ého vzdělání nemusejí vědět, jak si s nimi poradit.

Věčné výjimky

Liberecký děkan Picek a například i exministry­ně školství Kateřina Valachová (ČSSD) také upozorňují, že sice vysokoškol­ák bez pedagogick­ého vzdělání může být ředitelem uznán kvalifikov­aným učitelem jen na tři roky, ale novela zákona přímo nestanovuj­e požadavek si za ty tři roky učitelské vzdělání doplnit.

Jeden učitel-laik by tak teoreticky mohl tři roky učit na výjimku na jedné škole a pak přejít na sousední školu a zase učit dál.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia