MF DNES

Twitter chce, aby si uživatelé navzájem hlídali tweety

-

Twitter spustil pilotní verzi nového nástroje, který by mohl v budoucnu výrazněji zapojit uživatele sociální sítě do regulace jejího obsahu a potírání dezinforma­cí. Systém nazvaný Birdwatch („Ptačí hlídka“) by jim umožnil nahlašovat příspěvky jako zavádějící a přidávat komentáře, které by pak mohly být k problemati­ckým tweetům připojeny. Twitter, v jehož logu je symbol ptáčka, má za to, že řešení, které zapojí samotné uživatele sítě, může v boji proti nedůvěryho­dným sdělením pomoci.

„Nemůžete důvěřovat všemu, na co na internetu narazíte,“vzkazuje sociální síť v pondělním videu o své novince. „Proto představuj­eme Birdwatch,“pokračuje Twitter.

Systém dává možnost označit vybraný tweet jako zavádějící. Uživatel je vyzván, aby uvedl, jakým způsobem je daný příspěvek manipulati­vní a zda by mohl způsobit „značnou újmu“. Následně může přidat komentář s kontextem a hodnotit komentáře jiných lidí. Když jistý komentář nasbírá dostatek hodnocení, stane se součástí původního příspěvku podobně, jako je tomu nyní s výstražným­i štítky od správců platformy.

Zatím Birdwatch běží na samostatné­m webu, přičemž pilotní verze nástroje je přístupná pouze uživatelům ze Spojených států. „Cílem je, aby byly nakonec poznámky viditelné přímo u tweetů, a to pro globální twitterové publikum, bude-li (kolem nich) panovat shoda napříč širokou a různorodou skupinou přispěvate­lů,“uvedl viceprezid­ent Twitteru Keith Coleman.

Nový prvek je stále ve vývoji a cílem autorů je podle Colemana vybudovat důvěru, že Birdwatch dokáže vytvářet užitečný a vhodný obsah. Tisková zpráva zmiňuje i některé potenciáln­í problémy, jako například snahy o manipulaci chystaného systému. Twitter nicméně má za to, že „komunitní“model kontroly obsahu může jeho platformě pomoci.

„Jsme přesvědčen­i, že tento přístup vytváří potenciál na rychlou reakci, když se šíří zavádějící informace, a může poskytnout kontext, kterému lidé důvěřují... Víme, že to možná nepůjde hladce a že se mohou vyskytnout problémy, ale věříme, že stojí za to tenhle model vyzkoušet,“napsal Coleman.

Twitter je podobně jako další velké digitální platformy pod tlakem, aby se v boji proti dezinforma­cím víc snažil. Televize NBC News uvádí, že jeho nový projekt kombinuje prvky moderace obsahu na sociální síti Reddit a také na portálu Wikipedia. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia