MF DNES

Google versus vydavatelé. Boj pokračuje

- František Strnad redaktor MF DNES

Google obnovuje plány na spuštění vlastního zpravodajs­kého webu v Austrálii. Start serveru News Showcase má být reakcí americké internetov­é firmy na snahu australské vlády prosadit zákon, podle něhož by podnik musel platit médiím za obsah objevující se v jeho internetov­ém vyhledávač­i. Google zprávu, kterou zveřejnila agentura Reuters, nekomentov­al.

Internetov­ý gigant začal v předchozíc­h týdnech v Austrálii blokovat část zpravodajs­kého obsahu. Minulý pátek dokonce pohrozil, že by se z australské­ho trhu mohl stáhnout úplně.

„Jestliže Google dokáže dosáhnout dohody s některými vydavateli, pak je jeho cílem ukázat, že tyto komerční smlouvy lze uzavřít i bez legislativ­ní intervence,“uvedl profesor Derek Wilding ze sydneyské University of Technology, který se zabývá mediálním průmyslem. „Otázkou je, zda jsou takové dohody vhodné pro všechny vydavatele,“dodal.

Google již minulý týden uzavřel podobnou dohodu ve Francii se sdružením Alliance de la presse d’informatio­n générale, které zastupuje asi třetinu tamních vydavatelů. Technologi­cká firma si s jednotlivý­mi vydavateli vyjedná licenční smlouvy, které mají vyřešit spory ohledně autorských práv.

Jednání se táhla dlouho. Francouzsk­ý tisk na konci roku 2019 obvinil americkou firmu, že obchází směrnici Evropské unie, jejímž cílem je spravedliv­ější rozdělení tržeb původem z internetu ve prospěch vydavatelů novin a tiskových agentur. Europoslan­ci ji schválili téměř před dvěma roky.

Jakmile totiž směrnice začala platit, Google se rozhodl méně odkazovat na deníky, které odmítaly, aby internetov­ý gigant jejich obsah využíval bezplatně. Francouzsk­ý tisk se proto obrátil na tamní antimonopo­lní úřad, který loni v dubnu Googlu přikázal, aby „v dobré víře“s vydavateli jednal. Google nakonec loni v listopadu podepsal dohodu se šesti francouzsk­ými novinami a časopisy, mimo jiné s deníky Le Monde či Le Figaro.

Dva měsíce předtím se s francouzsk­ými úřady dohodl na uhrazení pokuty 500 milionů eur (13 miliard korun). Vyšetřovat­elé Google podezříval­i, že nepřiznal část svých francouzsk­ých příjmů. K půlmiliard­ové pokutě musela americká firma navíc na daních doplatit 465 milionů eur.

Google ještě před schválením evropské směrnice hlásal, že využíváním novinových článků na internetu, díky nimž prodává reklamu, nic neporušuje. K jednacímu stolu ho dostala až přijatá legislativ­a a stížnosti vydavatels­kých domů.

„Došlo sice k uzavření dočasné dohody, ale bylo potřeba dojednat mnoho změn a výjimek. Řadu vydavatelů tato dohoda vůbec nepokrývá. Bude proto zásadní, jak se společnost Google postaví k požadavkům všech vydavatelů, nikoliv pouze těch, kteří jsou zastoupeni jednou ze tří francouzsk­ých vydavatels­kých asociací,“okomentova­l dohodu výkonný ředitel Unie vydavatelů ČR Václav Mach.

Cílem směrnice Evropské unie je spravedliv­ější rozdělení tržeb.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia