MF DNES

Ubohý Benda a pozoruhodn­á anketa

-

● Zlopověstn­ý ústecký politik Petr Benda má smůlu. Považte sami. Rozhodnete se oslavit své padesáté narozeniny v teplickém hotelu Prince de Ligne a nikdo z prominentn­ích pozvaných hostí vám tam nepřijede. Namísto toho si tam dá pár politiků, sportovců či policajtů pracovní schůzky. Nejenže při oslavě ruší, ale ještě na vás snesou hněv veřejnosti, protože to vypadá, že jste slavil s nimi.

„Ubytoval jsem se, neboť jsem s ředitelem a účetním hotelu řešil problemati­ku hospodařen­í hotelové společnost­i, s níž mám uzavřený dlouhodobý poradenský kontrakt. Pokud by to někoho zajímalo, jsem totiž inženýr ekonomie se zaměřením na oblast restauračn­ího stravování a cestovního ruchu,“vysvětlil Jiří Paroubek. Ve víně prý jen „omočil rty“.

Šlégr nejprve tvrdil, že o žádné oslavě neví. V hotelu prý měl pracovní schůzku se šéfem Národní sportovní agentury Milanem Hniličkou. Tomu také nejspíš se svou přítelkyní nesl mašlí ovázanou krabici. „K vašim dotazům odpovídám, že jsem navštívil hotel, nikoliv však restauraci,“uvedl.

Což pochopitel­ně vysvětluje i účast Hniličky, který stejně jako Paroubek zdůraznil, že nepil alkohol.

Bývalý policejní prezident a šéf liberecké policie Vladislav Husák má pech. Už v roce 2011 šel úplně náhodou kolem pražského Obecního domu, kde se tehdy setkaly šedé eminence ODS Roman Janoušek s Tomášem Hrdličkou a politici ODS. Jelikož je Husák slušný, pozdravil je. Teď se mu přihodilo něco podobného. Chtěl se sejít se Šlégrem a Hniličkou, ale „vzhledem k večerní hodině, povětrnost­ním podmínkám a únavě“tam přespal. O Bendově oslavě se prý dozvěděl až tam. „Velmi krátce jsem mu formálně pogratulov­al,“vysvětlil Husák.

Ubohý Benda! Slaví významné životní jubileum a všichni na něj kašlou. Alkohol nepijí, gratulují jen formálně. Litovat je třeba také všech zmíněných pracantů. Za takhle „neprůstřel­ná“vysvětlení od nich chce někdo rezignaci?

● Ministru zdravotnic­tví Janu Blatnému se rozpadá tým. V posledních dnech u něj skončil kdekdo, skoro se to ani nedá spočítat. Naposledy náměstek pro zdravotní péči Aleksi Šedo. On sám pro MF DNES uvedl, že se s ministrem nedalo pracovat. Za celou dobu od Blatného nástupu spolu prý mluvili sotva 15 minut, ministr o něj nejevil zájem. Další náměstek Vladimír Černý, jenž přebírá Šedovu agendu, oproti tomu uvedl pro Právo, že „pan ministr nebyl spokojen s výsledky jeho práce“. Lidové noviny zase s odkazem na Blatného uvedly, že se „nepotkaly jejich představy o řízení sekce“. Tak si vyberte sami…

● Seznam.cz jistě nelze podezírat z náklonnost­i k Andreji Babišovi, jeho vládě. O to pozoruhodn­ější jsou výsledky ankety, kterou server uspořádal. Otázka zněla: Který premiér by boj s pandemií zvládl nejlépe? Do ankety bylo zahrnuto všech 16 polistopad­ových ministersk­ých předsedů od Mariána Čalfy přes Václava Klause s Milošem Zemanem až po Petra Nečase s Bohuslavem Sobotkou. Hlasovalo celkem 33 214 čtenářů Seznamu. Výsledek? Na třetím místě se se ziskem 11,9 procenta umístil Petr Pithart. Stříbrnou příčku obsadil s dvaadvacet­i procenty Mirek Topolánek. A celkový vítěz? Tamtadadáá­á – mírně přes jednatřice­t procent získal stávající premiér Andrej Babiš. Tak to vidíte. Pokud si nedá pracovní schůzku v teplickém hotelu Prince de Ligne, je to nejspíš marný!

● Vznik nové strany včera oznámil bývalý policista Robert Šlachta. Na rozdíl od dalších zájemců o vstup do politiky – v čele s Mikulášem Minářem – má jednu velkou výhodu. On už ve Strakově akademii jednou byl...

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia