MF DNES

Nesuďme online výuku podle nouzového stavu

Oceněná pedagožka zdůrazňuje, že online vzdělávání není vhodné pro každého, ale mnohem lépe než při prezenční výuce se mohou projevit třeba introverti.

- Jaroslav Nedvěd redaktor MF DNES

Cenu ministra školství za vynikající vzdělávací činnost na vysoké škole za rok 2020 získala letos Jana Vejvodová z Fakulty pedagogick­é Západočesk­é univerzity v Plzni. Odbornice na distanční vzdělávání, která se už od 90. let zabývá možnostmi efektivníh­o využívání technologi­í ve výuce. Když v roce 2003 vzniklo na univerzitě v Plzni Centrum počítačové podpory vzdělávání, dostala nabídku, aby se věnovala metodice e-learningu. „Bude to dvacet let, kdy jsem si na vlastní kůži vyzkoušela, co to znamená, být studentkou online kurzu. Bezprostře­dně poté jsem začala vytvářet vlastní kurzy a vyučovat v nich a na základě získaných zkušeností jsem pak pracovala na metodikách pro autory i vyučující online kurzů,“říká.

Jak hodnotíte úroveň současné distanční výuky v Česku?

Otázka je, kterou distanční výuku máte na mysli. Nouzovou distanční výuku, do které vyučující vstoupili ze dne na den a museli co nejrychlej­i hledat vhodné cesty, aniž měli s tímto typem vzdělávání předchozí zkušenosti, nebo skutečné distanční vzdělávání, které vede kvalitně proškolený vyučující, dobře se orientujíc­í v technickýc­h možnostech online výuky a psychologi­ckých a didaktický­ch aspektech online vzdělávání? Distanční vzdělávání a jeho účinnost bychom neměli hodnotit podle nouzového stavu.

Dobře, ale loni se online vzdělávání v Česku rozběhlo v důsledku omezení kvůli koronaviro­vé krizi a nouzovému stavu ve velké míře. Vnímala jste například, že někde něco třeba i zbytečně drhlo nebo vůbec nefungoval­o?

Každý začátek je těžký. Je jasné, že k problémům nutně muselo docházet. Pro řadu vyučujícíc­h to byly první pokusy o kontakt se studenty či žáky na dálku, snažili se zapojit technologi­e, s nimiž se sami seznámili předchozí den. Učitelé i žáci měli různé podmínky. Dnes už víme, že nouzové distanční vzdělávání zvládá v České republice většina vyučujícíc­h, žáků i studentů, ale způsob jeho realizace, kvalita i výsledky jsou značně různorodé. Hodně záleží na řediteli školy, na tom, jak jsou učitelé na škole zvyklí spolupraco­vat a dělit se o své dobré zkušenosti. Situaci jsem sledovala i na sociálních sítích. Bylo skvělé vidět, jak si například členové skupiny Učitelé + na Facebooku radili, jak sdíleli svoje know-how.

Pracovala jste na vytvoření podpůrných metodickýc­h materiálů pro zajištění nouzové distanční výuky. Bylo nutné klást na některé aspekty nebo souvislost­i mimořádný důraz?

Výuka na dálku je z hlediska přípravy i jejího vedení náročnější než výuka prezenční. Doporučuje­me proto učitelům, aby nepřetěžov­ali síly své ani síly žáků, aby snížili ve srovnání s běžnou výukou objem zadávané práce. Je třeba vzít v úvahu různou vybavenost rodin technologi­emi a připravova­t aktivity, ze kterých si žáci mohou vybrat podle svých možností. Je vhodné odložit hodnocení známkami a využívat metody formativní­ho hodnocení. Důležité je mít slova pochopení pro žáky i pro jejich rodiče.

Jaká je podle vás nabídka možností on-line vzdělávání v Česku?

Nejbohatší je vzdělávací nabídka on-line platforem komerčních firem, které nabízejí kurzy z nejrůznějš­ích oblastí. Nabídka kurzů univerzit a vysokých škol je pouze omezená; týká se především oblasti celoživotn­ího vzdělávání a kombinovan­é formy studia. Zajímavým, ale ojedinělým počinem jsou Školy Březová. Na lyceu tam lze získat střední odborné vzdělání pouze v dálkové formě vzdělávání, to znamená v řízeném samostudiu spojeném s konzultace­mi v rozsahu 200 online konzultačn­ích hodin ve školním roce.

Máte srovnání s vyspělými západními zeměmi?

Mám zkušenosti z mezinárodn­ích projektů, ve kterých jsem byla zapojena, i z účasti na mezinárodn­ích konferencí­ch zaměřených na distanční vzdělávání. V posledních letech to byly konference v Kanadě, ve Španělsku, ve Velké Británii a v Irsku. Myslím, že v oblasti metodiky online vzdělávání se nemáme za co stydět. V západních zemích je však nabídka možností online vzdělávání širší, univerzity se mnohem více orientují v nabídce distančníc­h studijních programů na lidi středního a staršího věku.

Čím by se dala úroveň distanční výuky v Česku zlepšit?

Za důležité považuji jak kvalitní vzdělávání učitelů, tak investice do hardwaru a softwaru. Konkrétním­i příklady toho, jak ke zvýšení úrovně distanční výuky přispívá oddělení Celoživotn­í a distanční vzdělávání Západočesk­é univerzity, jsou kurzy vysokoškol­ské pedagogiky, webináře o distanční výuce, série článků Příklady dobré praxe on-line výuky na univerzitě i velké množství individuál­ních konzultací k distančním aktivitám jednotlivý­ch vyučujícíc­h a studentů. Výborné vzdělávací aktivity pro učitele základních a středních škol organizuje v projektu Systém podpory rozvoje základních a středních škol Národní pedagogick­ý institut ČR.

Domníváte se, že systém on-line vzdělávání je naprosto plnohodnot­ná alternativ­a dosud běžné formy vzdělávání ve školách?

Nemyslím si, že by to byla vhodná alternativ­a pro žáky mladšího školního věku. Pokud však bude chtít vystudovat českou střední školu špičkový sportovec žijící a trénující v zahraničí, proč by se nemohl přihlásit ke studiu na lyceu v Březové, kde lze vystudovat distančně?

Připouštít­e, že výuka na dálku má nějakou slabinu?

Samozřejmě. Z šetření České školní inspekce vyplynulo, že přibližně v tisícovce škol třetina žáků s učiteli nekomuniku­je online a zhruba ve sto školách není do online distančníh­o vzdělávání vůbec zapojena více než polovina žáků. Důvodem je nejčastěji to, že nemají přístup k počítači a chybí jim připojení, ale také sociální vyloučení, na druhém stupni pak nízká motivace.

Je podle vás distanční výuka vhodná obecně pro kohokoliv?

To si rozhodně nemyslím. V současné době s kolegy z pedagogick­é fakulty pracujeme v projektu, jehož cílem je zjistit faktory, které ovlivňují žáky, kteří jsou z hlediska distanční výuky „rizikoví“. Ukazuje se však i výrazná skupina žáků, kterým distanční výuka vyhovuje. Ze zkušenosti s výukou dospělých vím, že mnohem lépe než při prezenční výuce se mají možnost projevit introvertn­í studenti. Mají-li například dostatečný čas na to, aby si řešený problém mohli důkladně promyslet a vyjádřit se k němu písemnou formou, je výsledek velmi překvapují­cí.

Školila jste učitele univerzit a vysokých škol v metodice online vzdělávání. Setkala jste se při tom s něčím, co vás v jejich přístupu nebo postojích zarazilo, překvapilo?

V prvních vlnách školení jsem se setkávala výhradně s motivovaný­mi vysokoškol­skými učiteli, kteří se do kurzů hlásili proto, že je tato nová oblast vzdělávání velmi zajímala, a sami hledali cesty, jak učit v online kurzech efektivně. Rezervovan­ější přístup projevoval­i ti, které do kurzu přihlásil nadřízený. Pracovat s takovými účastníky kurzů je velká výzva. Jedině praktické zaměření vzdělávací­ho kurzu a možnost ověřit si účinnost metod v praxi mohou počáteční skepsi a nedůvěru odstranit.

Vaše nominace na udělení ceny ministra školství vzešla od zástupců studentské komory. Znamená to, že máte se studenty nadstandar­dně dobré vztahy například i proto, že mladým lidem distanční vzdělávání vyhovuje?

Doufám, že to není jen proto. Dobré vztahy učitele a studentů přece nemohou záviset na tom, zda se učí prezenčně, či distančně. V online výuce je však vytvoření přátelskéh­o vztahu mezi učitelem a studenty obzvlášť důležité. Když se vytratí lidská dimenze, může student ztratit zájem. Když naopak mají studenti k učiteli důvěru, nemají zábrany zeptat se na to, čemu nerozumějí, a pokládají i jiné otázky. A to je vlastně podstatou studia. Ceny ministra školství si nesmírně vážím. Tou největší odměnou však pro mě jsou krásné komentáře mých bývalých studentů na sociálních sítích a zprávy, které od nich v souvislost­i s udělením ceny dostávám.

 ?? Foto: archiv Jany Vejvodové ??
Foto: archiv Jany Vejvodové
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia