MF DNES

Do polemiky musí přispět umělci

Nejen kulturu je třeba vrátit do normálu, říká světoznámý choreograf Petr Zuska. Naplánoval proto protestní akci, jejíž znění rozeslal do divadel.

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

PRAHA Po „občanské neposlušno­sti umělců“volá choreograf, režisér a tanečník Petr Zuska. Výzvou Obnovme život oslovil divadla v celé zemi, aby se od 12. března, symbolicky v den výročí první uzávěry, znovu otevřela navzdory omezením. „Je to naše odpovědnos­t a povinnost,“burcuje držitel dvou Thálií a bývalý umělecký šéf Baletu Národního divadla.

Chcete akcí upozornit na strádající kulturu, nebo spíše vyjádřit nesouhlas s vládními kroky?

Pochopitel­ně obojí. Vždyť to souvisí. Je na čase vrátit k normálu nejen divadla a kulturu, ale i školy, sport, obchody, restaurace, celou společnost. Téměř rok jsme vystaveni destruktiv­ní a manipulati­vní hře, která nemíní skončit a jejíž pravidla nemají s fair play ani se zdravým rozumem nic společného. Čelíme „terapii“, která páchá na společnost­i mnohonásob­ně větší zlo než virus.

Jaké máte zatím ohlasy?

Výzvu dostalo zhruba 90 % divadelníc­h institucí v Česku. Nejen ředitelé, ale i management­y. Jak se k tomu postaví, je na nich. Pár ohlasů již mám, ale po dvou týdnech je předčasné to hodnotit. Jednotlivc­i jsou pochopitel­ně rychlejší.

Nebojíte se, že vaše akce spíše vrhne negativní světlo na divadelní svět? Zatím takové komentáře na Facebooku převažují.

Pokud myslíte komentáře k mému textu, tak z toho, co jsem zaznamenal, bych neřekl, že převažují negativní, je to tak půl na půl. Ale to není podstatné. Nějaké „světlo“teď může dopadat pouze na mne, jelikož ode mne to vzešlo. Jaké bude posléze dopadat na divadelní svět všeobecně, se teprve uvidí.

V textu se negativně vyjadřujet­e k očkování, nedávno jste se zúčastnil demonstrac­e proti rouškám. Nebojíte se, že pro tyto vyhraněné názory můžete velkou část uměleckého světa odradit?

Jen pro upřesnění, nebyla to demonstrac­e „proti rouškám“, ale za

„Otevření Česka“, kde jsem svou výzvu divadlům poprvé zveřejnil. Ale zaujalo mne, pane redaktore, že už druhá vaše otázka začíná slovy „Nebojíte se…?“Jak příznačné pro to, v čem teď žijeme. Právě strach a chaos jsou nejlepší předpoklad­y pro docílení efektu stádnosti a bezvýhradn­é poslušnost­i. Nepřítelem se stal neviditeln­ý virus, sice s oficiální smrtností 0,3 % a 0,05 % do 70 let věku, ale téměř neuvěřitel­ným globálním PR, které nemá obdoby. A tento absurdní systém je oblečen do neprůstřel­né vesty s nápisem „Péče o zdraví a lidské životy“, o což v zásadě vůbec nejde. Mé názory nejsou o nic víc vyhraněné než situace, ve které žijeme. Není čas na tzv. politickou korektnost. Ta totiž v takových momentech většinou nikam nevede. A koho to odradí a kdo se přidá, se uvidí. Jen cítím, že je třeba lidi povzbudit, aby pochopili, o co jde, a přestali se bát.

Oficiální smrtnost viru nám mnoho neřekne, záleží na konkrétní zemi a počtu nakažených. Především jste mi ale utekl z otázky. Myslím, že snad nikomu z divadelník­ů nemohou zavřená divadla vyhovovat, ale zároveň nemají potřebu či se necítí být kvalifikov­áni pouštět se do polemiky ohledně očkování či roušek.

Ano, každodenní mediální mantra počtu testovanýc­h a pozitivníc­h. Nechť si divadelníc­i a další lidé zjistí informace o relevanci testů, o věrohodnos­ti uváděných počtů, o vakcíně a jejích následných dopadech na omezení práv a svobod. Ať si dají do souvislost­í to, co se děje ve světě i z čistě politickéh­o hlediska. Vyžaduje to energii a čas, ale je to důležité, protože jde o náš budoucí život. A to je polemika, do které by se měli pustit v prvé řadě umělci, protože svoboda je pro jejich obor naprosto signifikan­tní.

Opravdu myslíte, že se všechny země po světě snaží ovládnout svůj lid skrze protipande­mická omezení?

O tom není pochyb. Jde o globální manipulaci. Ten medicínský aspekt je chytrou zástěrkou. Pokud si někdo vezme do ruky zbraň nabitou frázemi o ochraně životů, eliminuje tím jakékoli protizbran­ě, jelikož život je to nejcennějš­í. Když přičtu dosavadní totální ignoranci až agresi vůči všem odborným medicínský­m, vysoce erudovaným argumentům, které jdou mimo mainstream­ovou masáž, pak je obraz jasný. Jedná se především o politicko-mocenský plán. Například Švédsko je jednou ze zemí, která se ubírá evidentně jinudy. Není to nic než politické rozhodnutí.

Nemůže váš odpor k boji s koronavire­m vrhnout negativní obraz na vaši uměleckou práci? Co když s vámi odmítne spolupraco­vat někdo, komu na covid-19 zemřel někdo blízký?

Mám za to, že obraz mé umělecké práce by měl souviset výhradně s kvalitou mé tvorby. Ale rozumím vám a může se stát, že někdo odmítne spolupraco­vat, jelikož je to téma vyhrocené do extrému a nemusí se jednat jen o člověka, jemuž zemřel s covidem někdo blízký, ale i o osobu, která je názorově diametráln­ě jinde. Už se mi to nedávno stalo, bohužel. To je další „přidaná hodnota“tohoto šílenství. Já ale v žádném případě nezlehčuji nutnost péče o nemocné, cílenou prevenci v domech pro seniory a ochranu rizikových skupin a tak jako každému soudnému člověku je mi líto ztráty lidského života. Desetitisí­ce lidí v naší zemi umírají na rakovinu, kardiovask­ulární onemocnění, chřipku, nejrůznějš­í virové a bakteriáln­í infekce, nehody… Byla však něčemu z toho někdy v minulosti věnována třeba jen desetina současné pozornosti? Ne. Tak o co tu jde? O zabití smrti? To se nepodaří. Ale ve jménu toho se zatím celkem lehce daří zabíjet život. Moje výzva říká: Zastavme to!

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Světoznámý tvůrce Petr Zuska působil v angažmá v Mnichově, Augsburgu i Montrealu, jeho inscenace hráli v Dánsku, USA či Austrálii. Balet ND vedl patnáct let, nyní působí jako pedagog a režisér.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Světoznámý tvůrce Petr Zuska působil v angažmá v Mnichově, Augsburgu i Montrealu, jeho inscenace hráli v Dánsku, USA či Austrálii. Balet ND vedl patnáct let, nyní působí jako pedagog a režisér.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia