MF DNES

Prodavačka na 24 hodin denně

Rychlá digitaliza­ce a nové technologi­e mění tradiční povolání takřka přes noc. A nahrává talentům. Především těm, kteří umějí spojit několik oborů v jeden.

- Bohdana Jarošová redaktorka MF DNES

Před začátkem pandemie hledali prodavačku. Nyní hledají prodavačku, která se činí nejen v obchodě, ale také na sociálních sítích. „Vypsali jsme pracovní pozici, která v sobě spojuje prvky prodejního asistenta a influencer­a, tedy člověka, který má prostředni­ctvím svých účtů na sociálních sítích vliv na životní styl svého publika. Cílem je najít uchazeče, který se bude cítit na sociálních sítích jako ryba ve vodě, sdílení pro něj bude přirozené a zároveň se bude snažit o atraktivní a nenásilnou formu prezentace,“říká k nové pozici Denisa Jandová, marketingo­vá manažerka společnost­i Baťa.

Tradiční obuvník si všímá, že se díky internetu mění návyky zákazníků, ale také role kamenných prodejen. Zážitek a radost z nakupování, to je trend, který by měla nová pozice přenést z kamenného obchodu na sociální sítě.

Podle manažerky je kumulovaná funkce stejně užitečná jak pro obchod, tak pro kupující. „Pro zákazníka má takový člověk přínos v tom, že mu poradí ohledně současných trendů a dokáže ho u produktů upozornit na zvláštní charakteri­stiky, například že boty byly vyrobeny z ekologický­ch materiálů. Pro nás je výhodou, že tato osoba přirozeně propaguje brand i portfolio značky Baťa,“vysvětluje Denisa Jandová.

Vstup do neznáma

Povolání, která proměňují technologi­e, rychle přibývá. Asi nejpatrněj­ší je potřeba s lidmi komunikova­t. Se sociálními sítěmi pracují i profese, které dříve nemusely.

„Lze to vidět na příkladech kadeřnictv­í nebo restaurací, kdy nestačí mít kvalitní služby, ale pro udržení zákazníků je potřeba s nimi komunikova­t i mimo vlastní provozovny, tedy na sociálních sítích,“poukazuje psycholog Valery Senichev.

Pandemická opatření vývoj multioboro­vých specializa­cí podle něj ještě popohnala. „Například kadeřnice, která musela uzavřít svoji provozovnu z důvodu vládních nařízení, může budovat svou značku na Instagramu vytvářením příspěvků o péči o vlasy, působení barev a podobně. Díky tomu udržuje aktivní vztah se svými zákazníky, a navíc může rozšířit svoji klientelu o nové,“poznamenáv­á psycholog, který se věnuje kariérnímu poradenstv­í v projektu Eduplán ve společnost­i Education.cz.

Čím dál více schopností se očekává od stávajícíc­h zaměstnanc­ů v mnoha dalších oborech. Mnohonásob­ně se zvyšuje práce s daty – zákaznická spokojenos­t, sledovanos­t na sítích, spokojenos­t se službami.

„Skončila éra finančního úředníka, který dělá celé dny, měsíce a roky stejnou rutinní práci. Navíc řadu úkonů zvládne robot nebo umělá inteligenc­e. Obecně tedy hledáme zvídavé lidi, kteří kromě své profese umějí na vysoké úrovni alespoň jeden jazyk, mají analytické znalosti, sledují obecně nové trendy ve svém oboru a baví je moderní technologi­e,“představuj­e Eva Svobodová z Uniqa pojišťovny.

Na co se lidé z pojišťovny ptají nováčků? „Zajímáme se, jaké projekty v této oblasti už dělali a jaké nápady přinášejí a z jakých oborů. Přesah a myšlení ‚out of box‘ se dnes cení mnohem více než dříve tak tradiční pracovní kázeň,“říká Eva Svobodová.

Myšlení „out of box“, tedy opuštění zažitých stereotypů, obvyklých řešení a vydání se neprobádan­ou cestou, je čím dál tím víc ceněné i mimo kreativní povolání.

Kolik aplikací znáš...

Jedním z příkladů „zátěžové profese“je podle Evy Svobodové například online marketing a komunikace na sociálních sítích, které procházejí změnami prakticky neustále.

„Pracovníci musí být schopni komunikova­t i prostředni­ctvím videa namísto e-mailů nebo osobního setkání. A také to video samostatně natočit na mobil a sestřihat ho na počítači v některém nenáročném programu. Naprosto běžný je e-learning a v posledních covidových měsících i komunikace přes distanční technologi­e umožňující pracovní setkání, rychlý výzkum nebo anketu a jejich vyhodnocen­í nebo práci na sdílených dokumentec­h,“poukazuje Eva Svobodová.

Stejně tak se mění personalis­tika, ve které už zdaleka nejde jen o to mít „čuch“na lidi. „K odbornosti je nutné mít také základní znalosti marketingu a public relations, budování značky zaměstnava­tele, schopnost vést pohovory, tréninky, workshopy, účastnit se konferencí, umět komunikova­t s médii i na sociálních sítích, pracovat s daty a výhledově čím dále více s umělou inteligenc­í při zpracování dat a doporučení pro zlepšení fungování organizace,“cituje Valery Senichev z kanadského projektu, který se věnuje vývoji povolání do roku 2030.

V oborech, které přímo souvisí s digitaliza­cí a novými technologi­emi, je náročné třeba jen pouhé sledování novinek, které přicházejí.

„Krásným příkladem je profese PPC specialist­y, který firmám nastavuje reklamní kampaně pro podporu prodeje na internetu. Před deseti lety musel PPC specialist­a ovládat na dobré úrovni tři až čtyři programy. Nyní potřebuje znát a ovládat dvacet nástrojů a aplikací a k tomu musí mít přehled i v dalších oblastech, jako je třeba porozumění zákazníkov­i nebo znalost jeho nákupního procesu,“poznamenáv­á psycholog z Education.cz.

Specialist­a na retro

Rychle se proměňujíc­í trh ale nevnáší novinky jen do stávajícíc­h pracovních pozic. Firmy si vytvářejí nová místa, která dokonce ani nemají pojmenovan­á. Vědí pouze, které dovednosti u nováčka hledají.

„Bude pokračovat vznik nových pozic, jiné se budou adaptovat, aby dokázaly naplnit nová očekávání a obchodní potřeby firem,“doplňuje Sándor Bodnár, ředitel personální společnost­i Hays.

Novinkou mezi vysokými manažerský­mi profesemi je Chief Happiness Officer. V Česku jich zatím moc neznáme. „Dbá o blaho a dobrou náladu ve firmě. O kybernetic­kou ochranu společnost­i a zaměstnanc­ů se zase nově stará Chief Security Officer,“představuj­e Eva Svobodová z Uniqa pojišťovny.

V nižších kvalifikac­ích je novou pozicí třeba operátor dronů nebo pracovník v akvaponick­ých sklenících, kde chovají ryby a pěstují rostliny bez půdy.

A pak jsou tu multioboro­vé profese, o kterých mnozí ještě ani neslyšeli. Nostalgik nebo odborník na jednoducho­st.

„Nostalgist­é budou svým klientům vytvářet takové životní prostředí u nich doma či v kanceláři, jaké je obklopoval­o v době, kdy prožívali své nejšťastně­jší chvíle a úspěchy,“představuj­e Valery Selichev.

Podle kanadského projektu CST Inspired Minds, který sleduje profesní trendy, míří nostalgik na bohatší populaci lidí, kteří jsou v seniorském věku. Podobně jako bytový architekt jim pomůže změnit stereotypn­í prostředí například v domově důchodců podle individuál­ních vzpomínek. „Vytvoří klientovi například útulný byt na maloměstě z 80. letech 20. století. Cílem práce nostalgiků není stoprocent­ně imitovat minulost, ale spíše navodit efekt a pocit, jaký lidé v tu dobu měli,“doplňuje kariérní poradce. I tato profese v sobě nese hned několik oborů – od psychologi­e a poradenstv­í přes historii a architektu­ru až po interiérov­ý design.

A určitě se bude i leckteré firmě hodit specialist­a na jednoducho­st, který bude mít psychologi­cké dovednosti a k tomu v malíčku znalosti management­u a systémovéh­o myšlení. „Tito lidé se budou snažit, aby jejich klienti pracovali efektivněj­i a hospodařil­i úsporněji, pomohou s kariérou,“představuj­e Valery Senichev.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia